Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a oficiat luni, la Mănăstirea Putna, slujba Parastasului la 107 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, despre care a afirmat că „l-a ales și l-a chemat Dumnezeu să fie al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna, iar el a răspuns cu multă râvnă chemării Sale”.
Starețul Putnei a avut alături în slujire mai mulți părinți din obște. După slujba de pomenire, arhimandritul a rostit un scurt cuvânt în care a evocat dragostea de monahism a vrednicului de pomenire patriarh și lucrările realizate la mănăstire în perioada sa de păstorire.
Familia, prima treaptă duhovnicească
Starețul Mănăstirii Putna a menționat că Patriarhul Teoctist a fost al zecelea copil al unei familii numeroase: „O familie luminoasă, o familie binecuvântată de Dumnezeu, bogată. Dar cea mai mare bogăție a acestei familii au fost copiii”.
Părintele arhimandrit a spus că „Dumnezeu a dat părinților săi [Dumitru și Marghioala Arăpașu] dragostea și puterea de a avea 11 copii, dintre care al zecelea a fost viitorul patriarh al României, Teoctist”.
„Familia aceasta cu frică de Dumnezeu a fost leagănul și prima treaptă a creșterii duhovnicești a viitorului om al lui Dumnezeu”, a subliniat starețul.
Sprijin al monahismului într-o perioadă neprielnică
„Teoctist Patriarhul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani, a iubit monahismul și s-a străduit foarte mult să-l sprijine. A fost ierarh în epoca în care statul comunist a făcut tot ce a putut ca monahi și monahism să nu mai existe în țara noastră, România”, a continuat părintele arhimandrit.
„Cu multă smerenie și discernământ, a reușit să restaureze mănăstiri ctitorite de domnitori cu sute de ani în urmă, care erau monumente istorice. A făcut aceasta nu doar pentru a ocroti patrimoniul cultural pe care-l reprezentau, ci și cu speranța ca ele vor fi în continuare locașuri de nevoință monahală autentică, chiar și în acea perioadă.”
Arhimandritul Melchisedec Velnic a vorbit și despre dragostea patriarhului pentru Sf. Domnitor Ștefan cel Mare, primul mare ctitor al Putnei, despre care spunea: „Să păstrăm demnitatea pe care ne-a lăsat-o domnitorul, curajul său, cuprinderea sa, cuprinderea credinței adevărurilor religioase, să știm unde-i ușa bisericii. Și Ușa e Hristos.”
La Mănăstirea Putna, lucrarea sa cea mai importantă din perioada păstoririi Patriarhului Teoctist a fost refacerea din temelie a Casei Domnești între anii 1981 și 1988.
Iubitor al Putnei și al Sf. Ștefan cel Mare
În anul 1992, ca patriarh al României, a prezidat Ședința Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care s-a hotărât canonizarea Sf. Ștefan cel Mare, în 21 iunie, și a proclamat solemn canonizarea Sf. Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna, în 2 iulie 1992.
Părintele Arhimandrit Melschisedec Velnic a mai citat din însemnarea făcută de Patriarhul Teoctist în Cartea de Aur a mănăstirii după ultima vizită făcut la Putna, la 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Domnitor Ștefan cel Mare.
Patriarhul a scris: „Ducem în inimă și în suflet icoana Ortodoxiei pe care am văzut-o astăzi la Sfânta Mănăstire Putna. Veșnică să-i fie pomenirea și, de acolo, de la Dumnezeu, pe Care L-a slujit o viață întreagă, să vegheze și în continuare mănăstirea aceasta, mănăstirile noastre, monahismul din țara noastră și să vegheze asupra Bisericii cu dăruirea și cu râvna pe care ne-a arăt-o dintotdeauna”.
Al cincilea patriarh al României a intrat în mănăstire la vârsta de 15 ani. Într-o carte despre copilăria lui este relatată convorbirea sa cu egumenul care l-a primit, după ce inițial îi spusese să meargă acasă și să mai crească. „Voi creşte la lumina şi căldura candelelor şi a lumânărilor aprinse şi la dogorea rugăciunii”, i-a răspuns viitorul patriarh.
În cadrul campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult”, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 5 februarie, o nouă acțiune social-filantropică, prin care 33 de familii cu posibilități materiale reduse din parohiile Meri, Fântânele și Cireșanu au .....
Data: Feb 7, 2022
Academia Română împreună cu Ambasada Republicii Elene la București va lansa miercuri, de Ziua Mondială a Limbii Elene, volumul bilingv „Tetralog poetic greco-român”. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10:00.
În deschidere vor lua .....
Data: Feb 7, 2022
Peisaje de iarnă, momente din viața liturgică și multe alte imagini surprinse de fotografi, pot fi văzute în articolul nostru „Săptămâna în imagini” din perioada 31 ianuarie – 6 februarie 2022.
Preasfințitul Părinte Antonie a înmânat personal, săptămâna trecută, o parte din cele 30 de burse acordate în elevilor și studenților din eparhie care învață bine, dar au .....
Data: Feb 7, 2022
Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Nicolae Ivan au fost pomeniți duminică, 6 februarie, după Sfânta Liturghie, la .....
Data: Feb 7, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).