Manastirea Putna și-a pomenit al treilea mare ctitor: 107 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a oficiat luni, la Mănăstirea Putna, slujba Parastasului la 107 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, despre care a afirmat că „l-a ales și l-a chemat Dumnezeu să fie al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna, iar el a răspuns cu multă râvnă chemării Sale”.

Starețul Putnei a avut alături în slujire mai mulți părinți din obște. După slujba de pomenire, arhimandritul a rostit un scurt cuvânt în care a evocat dragostea de monahism a vrednicului de pomenire patriarh și lucrările realizate la mănăstire în perioada sa de păstorire.

Familia, prima treaptă duhovnicească

Starețul Mănăstirii Putna a menționat că Patriarhul Teoctist a fost al zecelea copil al unei familii numeroase: „O familie luminoasă, o familie binecuvântată de Dumnezeu, bogată. Dar cea mai mare bogăție a acestei familii au fost copiii”.

Părintele arhimandrit a spus că „Dumnezeu a dat părinților săi [Dumitru și Marghioala Arăpașu] dragostea și puterea de a avea 11 copii, dintre care al zecelea a fost viitorul patriarh al României, Teoctist”.

Arhim. Melchisedec Velnic. Foto: Mănăstirea Putna

„Familia aceasta cu frică de Dumnezeu a fost leagănul și prima treaptă a creșterii duhovnicești a viitorului om al lui Dumnezeu”, a subliniat starețul.

Sprijin al monahismului într-o perioadă neprielnică

„Teoctist Patriarhul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani, a iubit monahismul și s-a străduit foarte mult să-l sprijine. A fost ierarh în epoca în care statul comunist a făcut tot ce a putut ca monahi și monahism să nu mai existe în țara noastră, România”, a continuat părintele arhimandrit.

„Cu multă smerenie și discernământ, a reușit să restaureze mănăstiri ctitorite de domnitori cu sute de ani în urmă, care erau monumente istorice. A făcut aceasta nu doar pentru a ocroti patrimoniul cultural pe care-l reprezentau, ci și cu speranța ca ele vor fi în continuare locașuri de nevoință monahală autentică, chiar și în acea perioadă.”

Patriarhul Teoctist pe șantierul Mănăstirii Putna, alături de Arhim. Iachint Unciuleac, starețul de atunci al obștii (dreapta) și arhitecții Virgil Antonescu și Ștefan Balș (stânga). Foto: Mănăstirea Putna

Arhimandritul Melchisedec Velnic a vorbit și despre dragostea patriarhului pentru Sf. Domnitor Ștefan cel Mare, primul mare ctitor al Putnei, despre care spunea: „Să păstrăm demnitatea pe care ne-a lăsat-o domnitorul, curajul său, cuprinderea sa, cuprinderea credinței adevărurilor religioase, să știm unde-i ușa bisericii. Și Ușa e Hristos.”

La Mănăstirea Putna, lucrarea sa cea mai importantă din perioada păstoririi Patriarhului Teoctist a fost refacerea din temelie a Casei Domnești între anii 1981 și 1988.

Iubitor al Putnei și al Sf. Ștefan cel Mare

Patriarhul Daniel, în perioada în care era Mitropolit al Moldovei, și Patriarhul Teoctist la proclamarea canonizării Sf. Domnitor Ștefan cel Mare. Foto: Mănăstirea Putna

În anul 1992, ca patriarh al României, a prezidat Ședința Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care s-a hotărât canonizarea Sf. Ștefan cel Mare, în 21 iunie, și a proclamat solemn canonizarea Sf. Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna, în 2 iulie 1992.

Părintele Arhimandrit Melschisedec Velnic a mai citat din însemnarea făcută de Patriarhul Teoctist în Cartea de Aur a mănăstirii după ultima vizită făcut la Putna, la 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Domnitor Ștefan cel Mare.

Patriarhul a scris: „Ducem în inimă și în suflet icoana Ortodoxiei pe care am văzut-o astăzi la Sfânta Mănăstire Putna. Veșnică să-i fie pomenirea și, de acolo, de la Dumnezeu, pe Care L-a slujit o viață întreagă, să vegheze și în continuare mănăstirea aceasta, mănăstirile noastre, monahismul din țara noastră și să vegheze asupra Bisericii cu dăruirea și cu râvna pe care ne-a arăt-o dintotdeauna”.


Al cincilea patriarh al României a intrat în mănăstire la vârsta de 15 ani. Într-o carte despre copilăria lui este relatată convorbirea sa cu egumenul care l-a primit, după ce inițial îi spusese să meargă acasă și să mai crească. „Voi creşte la lumina şi căldura candelelor şi a lumânărilor aprinse şi la dogorea rugăciunii”, i-a răspuns viitorul patriarh.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Recomandari site-uri partenere:
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).