Martirii din temnițele comuniste au fost pomeniți la Memorialul Gherla

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a pomenit sambătă pe martirii din temnițele comuniste la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorial Gherla.�

In predica rostită la Sfanta Liturghie, Mitropolitul Andrei a evidențiat jertfa și curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din inchisorile comuniste.

„Ca să te poți mantui trebuie să ai duhul jertfei. Elevii și studenții trebuie să invețe ca să ia note mari, noi, oamenii maturi trebuie să muncim ca să caștigăm cinstit, iar pentru a ajunge in rai, toți creștinii trebuie să ne nevoim”.

„Duhul jertfei ne lipsește și credem că sărbătorindu-i pe cei 40 de Mucenici, aducandu-ne aminte de modul in care uneori, bestial, au fost omorați deținuții politici, aducandu-ne aminte de ei, poate vom reuși și noi să avem duh de jertfă in lumea aceasta”, a explicat ierarhul.

Slujba de pomenire a fost oficiată, la finalul Sfintei Liturghii, in cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei din Gherla.

La parastas au participat reprezentanți ai unor instituții civile și militare, printre care comandantul Grupării mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca, colonelul Sebastian-Florin Cliţan, precum și fostul deținut politic Grigore Pepene, in varstă de 99 de ani, și numeroși credincioși.

Garda de onoare a Grupării de Jandarmi a participat in semn de recunoștință și cinstire față de victimele regimului comunist, printre care s-au numărat ofițeri și subofițeri din Jandarmeria Regală Romană, care au fost torturați sau au murit in temnițele comuniste. O parte din aceștia fiind ingropați la Gherla.

Zilele Memorialului Gherla

De sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia sunt comemorați deținuții politici anticomuniști din Romania.

In perioada 6 – 9 martie au fost organizate Zilele Memorialului Gherla, o serie de manifestări culturale prin care sunt comemorați martirii din temnițele comuniste.

Miercuri, a fost vernisată expoziția de grafică „Chipuri ale Sfințeniei” și a fost lansat albumul omonim al artistei Aida Șușter-Boțan.

In același context, vineri, Klaus Kenneth a susținut conferința „In căutarea Adevărului” și și-a lansat volumul „Două milioane de kilometri in căutarea Adevărului”.

Mănăstirea „Sfinții 40 de mucenici din Sevastia” a fost infiinţată in data de 1 octombrie 2017, pană in prezent fiind amenajat un paraclis, un muzeu, cateva camere și o trapeză. In perioada următoare, se vor efectua săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va incepe construcția propriu-zisă a așezămantului monahal.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Dragoș Olteanu și Darius Echim


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 107

Id: 80517

Data: Mar 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).