Martirii identității romanești din Peninsula Balcanică pomeniți in Romania și Albania

Societatea de Cultură Macedo-Romană a organizat joi, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas in memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor romani din Balcani.

Slujba a fost oficiată in prezența reprezentanților asociațiilor aromanilor și macedo-romanilor din Capitală.

„Este deja o tradiție la Biserica Cișmeaua Mavrogheni să comemorăm jertfa martirilor macedo-romani, această parte a romanismului sud-dunărean care s-a jertfit in secolul al XIX-lea și inceputul secolului al XX-lea pentru limbă și națiune, pentru libertate, pentru demnitate, pentru respectarea drepturilor naționale și bisericești in comunitățile aromane sau macedo-romane din Balcani”, a precizat, după slujbă, Părintele Gruia Zamfirescu, slujitor la Biserica „Izvorul Tămăduirii”-Mavrogheni din București.

„Dumnezeu să-i așeze cu drepții săi, să le facă odihnă, iar noi, să fim vrednici de jertfa lor, să ne amintim in fiecare an de această jertfă și să privim spre viitor mai incărcați sufletește”, a adăugat clericul.

„Dumnezeu să-i ierte, să-i odihnească pe dumneavoastră să vă țină cu sănătate, să trăiți, să-i pomeniți.”

Societatea de Cultură Macedo-Romană a organizat joi, 23 martie 2023, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas in memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor romani din Balcani. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Societatea de Cultură Macedo-Romană aduce omagiu eroilor neamului, patrioților din Balcani, aromanii care au luptat pentru cauza aromanilor și a neamului romanesc”, a spus apoi profesorul Nicolae Saramandu, președintele Societății.

„Părintele Haralambie Balamace este un simbol in acest sens, este unul din cei care s-a sacrificat, a fost sacrificat de adversarii romanismului din acea perioadă. A fost o personală de marcantă a celei de a doua și jumătăți a secolului al 19-lea, perioadă care a fost marcată in Balcani de numeroase convulsiuni care au precedat căderea Imperiului Otoman.”

„In această perioadă de mari frămantări, aromanii, in calitate de romani din Peninsula Balcanică, au știut să găsească căile de infrățire cu romanii din nordul Dunării să-și caștige drepturile și să fie recunoscuți in 1905 de ultimul sultan, Abdul Hamid al II-lea al Imperiul Otoman, ca Rum milet”, a mai amintit profesorul.

„S-au creat foarte multe discuții in legătură cu acest termen de Rum milet, ce insemna tot ce se trăgea de la Roma. Deci, aromanii, ca și romanii, și alte populații din Europa se trag de la Roma. In această calitate au fost recunoscuți – și in urma sprijinului diplomatic și de mai multe feluri al statului roman, ceea ce nu trebuie să uităm”, a adăugat Președintele Societății de Cultură Macedo-Romană.

„Dacă statul in roman, prin Ambasadorul Lahovary, nu insista la Constantinopol pentru obținerea acestor drepturi, aromanii nu le-ar fi caștigat.”

Societatea de Cultură Macedo-Romană a organizat joi, 23 martie 2023, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas in memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor romani din Balcani. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

La comemorare a mai luat cuvantul Pano Bakalli, președintele Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania, care a vorbit in aromană.

El a menționat că aromanii sunt prezenți de milenii pretutindeni in Balcani, din Austria pană in Serbia și Grecia.

A mai amintit că fundația pe care o reprezintă a instalat un bust al Părintelui Haralambie Balamace la Corcea (Korce / Corița), in Albania, locul vieții și al martiriului său. Bustul este situat la Biserica Sf. Sotir, in Parcul Tineretului (Rinia) din localitate.

Fundația iși propune să organizeze și un simpozion in memoria lui și a martirilor romani din Balcani.

Evenimente comemorative similare au mai avut loc la Catedrala „Sf. Nicolae” din Tulcea, la Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, precum și la Biserica Sf. Sotir din Corcea, satul Părintelui martir Haralambie Balamace.


Părintele Haralambie Balamace a fost ucis in noaptea de Paşti (23 martie) din anul 1914, pentru că a oficiat slujba in limba romană.

Societatea de Cultură Macedo-Romană a organizat joi, 23 martie 2023, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas in memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor romani din Balcani. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Un sfarşit similar au avut aproximativ 1.000 de romani din Balcani, invățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, pentru că au apărat identitatea romanească și slujeau comunităților din care făceau parte in limba romană / dialectul aroman / dialectul meglenoroman.

Preotul a jucat un rol extrem de important in dezvoltarea invățămantului in limba romană printre macedo-romanii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a romanilor din Balcani. In 1972, a fost declarat erou al națiunii albaneze.

Vezi și:

  • Galerie foto: Parastas pentru preotul martir Haralambie Balamace la Biserica Mavrogheni (2023)

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 186

Id: 78016

Data: Mar 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).