Membrii Rugului Aprins, pomeniți la Mănăstirea Antim: Prin jertfa și lupta lor au dat demnitate neamului romanesc

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat sambătă la Mănăstirea Antim o slujbă de pomenire pentru membrii Rugului Aprins, mișcare isihastă inițiată in cadrul așezămantului monahal, la mijlocul secolului trecut.

„Prin jertfa, prin chinul, prin lupta lor au dat demnitate neamului romanesc, ne-au transmis și nouă, urmașilor, demnitatea de a ști că au fost atunci şi oameni curajoși, pentru care nici jertfa supremă nu li s-a părut prea mult”, a explicat Preasfinția Sa.

Slujba a fost oficiată de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, zi in care Biserica a hotărat să se facă pomenirea morților. Tot in această zi, la nivel național, este marcată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

„Printre acești deținuți și luptători anticomuniști pe care ii pomenim in chip deosebit azi, aici, ca niște luminători strălucesc mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei, membri ai mișcării �Rugul aprins� de la Mănăstirea Antim, din București”, a spus ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal a evocat sacrificiile membrilor mișcării și a subliniat motivele pentru care aceștia au ales să sufere sau chiar să moară in inchisorile comuniste.

Au luptat pentru credință și libertate

„Astăzi, noi nu trebuie să uităm că acești mărturisitori au pus lupta pentru credință și pentru libertate, pentru neam și țară, mai presus de insăși viața și libertatea lor și a familiilor lor”.

„Am putea invăța din exemplul dat de ei ce inseamnă tăria de caracter și integritatea, puterea de sacrificiu, iubirea de aproape și puterea credinței. Și nu in ultimul rand, am putea invăța de la ei despre unitate”.

„Ei au rezistat in inchisori pentru că erau uniți”, a remarcat ierarhul, „nu mai contau acolo simpatiile politice, nu mai contau funcțiile pe care le-au avut, faptul că unii erau profesori, clerici, monahi sau simpli credincioși. Cu toții erau uniți in cuget și simțire prin credința puternică și idealul pentru care sufereau”.

„In această zi de pomenire a lor, suntem chemați să ne indreptăm rugăciunile spre cerul pe care ochii lor nu l-au văzut in anii grei de temniță și să le mulțumim. Să fim recunoscători. Să fim mandri că suntem urmași ai lor și să incercăm să fim demni de asemenea inaintașii”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 127

Id: 80500

Data: Mar 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).