Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la spectacolul de teatru Brancoveanu si Ivireanul, iubire de Biserica si de Neam , organizat de Protopopiatul Sector 2 Capitala si Liga Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Sector 2, in parteneriat cu Compania teatrala Zona , la Palatul Patriarhiei, duminica, 13 noiembrie 2016:
Spectacolul de teatru Brancoveanu si Ivireanul, iubire de Biserica si de Neam , organizat de Protopopiatul Sector 2 Capitala si Liga Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Sector 2, in parteneriat cu Compania teatrala Zona , ne ajuta sa intelegem ca cinstirea si comemorarea marilor eroi ai credintei, a marilor simboluri si valori ale neamului romanesc, sunt un act de cult si de cultura, o datorie morala si o crestere spirituala, pentru ca doar o mai buna cunoastere a identitatii si a demnitatii nationale ajuta un popor sa se dezvolte si sa dainuie in istorie, promovand un dialog demn si creator cu alte popoare.
Pentru constiinta crestina si nationala a poporului roman, Domnitorul Martir Constantin Brancoveanu, pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a cinstit in mod deosebit in anul 2014, la implinirea a 300 de ani de la sfarsitul sau martiric (1714), ramane un simbol al daruirii jertfelnice si totale fata de Dumnezeu si de neamul romanesc, un reper viu al curajului marturisirii credintei in Hristos si al demnitatii nationale. El a fost un adevarat om de stat, diplomat intelept si vizionar in politica promovata intr-un context international extrem de dificil, marcat de presiuni multiple si interese antagonice ale marilor imperii vecine (otoman, rus si habsburgic). In conditiile dificile din acea perioada istorica, domnitorul Constantin Brancoveanu a urmarit consecvent interesele Țarii Romanesti, dovedind intelepciune, echilibru si capacitate de a evalua nuantat legaturile cu diferitele puteri din acea vreme.
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor de lacasuri sfinte in tara si peste hotare, promotor al culturii crestine si al artei romanesti, aparator al ortodoxiei romanesti din Transilvania si sprijinitor al crestinilor ortodocsi din Patriarhiile Rasaritene (Alexandria, Antiohia, Ierusalim) si din Balcani, iar mai presus de toate, martir pentru credinta crestina, ramane in memoria sufletului romanesc ca o icoana luminoasa de marturisitor al credintei crestine ortodoxe si a demnitatii romanesti, dar si de promotor al valorilor specifice culturii si artei crestine romanesti, pe care a imbogatit-o cu stilul brancovenesc .
In acelasi timp, Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, pe care Biserica Ortodoxa Romana il cinsteste in mod deosebit anul acesta, 2016, la implinirea a 300 de ani de la sfarsitul sau martiric (1716), avea o constiinta puternica privind responsabilitatea pastorala, precum si un mare zel misionar in raspandirea cuvantului lui Dumnezeu si intarirea credintei ortodoxe in vremuri grele, cand majoritatea crestinilor ortodocsi din Orient si din Balcani se afla sub stapanire otomana.
Gratie rodnicei sale activitati tipografice, Biserica Ortodoxa Romana a fost inzestrata cu principalele carti de cult in limba romana, cu lucrari apologetico-polemice pentru combaterea prozelitismului catolic agresiv, dar si cu valoroase lucrari pastoral-misionare pentru cler si popor. Ca tipograf misionar, Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a tiparit peste 60 de carti de cult in limbile: greaca, slavona, romana, araba si georgiana, sprijinind astfel si alte popoare ortodoxe.
Iubirea de Biserica si Neam a Sfintilor Constantin Brancoveanu si Antim Ivireanul, pana la moartea lor martirica, precum si rugaciunile lor inaltate inaintea Preasfintei Treimi constituie un luminos si bogat izvor de inspiratie si innoire pentru viata de astazi a credinciosilor nostri, dar si de intarire a comuniunii noastre in jurul sfintilor care au aparat Ortodoxia in vremuri grele.
Astazi, intr-o lume tot mai secularizata si globalizata, suntem chemati sa cunoastem mai bine si sa aparam mai mult credinta noastra crestina bimilenara si unitatea noastra nationala, pentru un dialog demn si folositor cu alte popoare.
Spectacolul de teatru din aceasta seara, inspirat de viata si jertfa martirica a celor doi mari sfinti iubitori de Biserica si de Neam, Constantin Brancoveanu si Antim Ivireanul, ne-a facut partasi unui act artistic major, luminat de credinta si marturisitor al credintei crestine, o adevarata elevatie spirituala!
De fapt, arta crestina autentica nu ne inalta doar emotional, ci ne inalta si relational: in relatia omului cu Dumnezeu-Creatorul si cu generatiile umane anterioare si viitoare, in timp si dincolo de timp.
In acest sens, tot ce este autentic, curat si sfant in istoria si cultura unui popor profund credincios si creator de valori perene, harnic si darnic, devine cununa sau coroana de lumina a acestuia in Imparatia lui Dumnezeu, unde neamurile (etniile) isi vor aduce slava si cinstea lor - dupa cum spune ultima carte a Noului Testament, Apocalipsa (21, 26).
Astfel, in lumina valorilor spirituale artistice impartasite prin evenimentul prezent, dorim sa apreciem in mod deosebit personalitatea talentatilor artisti actori: Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coada, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Paun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu si Constantin Codrescu. Le multumim pentru contributia lor atat de luminoasa la realizarea acestui memorial artistic.
Felicitam, de asemenea, pe parintele Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti, autorul textului acestei piese de teatru, precum si pe regizoarea Ivona Boitan si pe creatoarea decorului si a costumelor de epoca, Ileana Zirra.
Totodata, multumim tuturor organizatorilor si sustinatorilor acestui spectacol, in special Preacucernicului Parinte Protopop Ion Popescu, de la Protoieria Sector 2 Capitala, precum si Ligii Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Sector 2, in parteneriat cu Compania teatrala Zona .
Multumim si tuturor participantilor la acest spectacol organizat, asa cum a fost anuntat, in scop social-filantropic: ajutorarea unor persoane aflate in dificultate, de care se ocupa Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si a unor tineri care au ramas in tratament prelungit in urma incendiului de la Clubul Colectiv din Bucuresti.
Va dorim tuturor multa sanatate si mantuire, pace si bucurie, precum si mult ajutor de la Dumnezeu in toata fapta cea buna!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Foto: Ziarul Lumina
The post Memorial artistic si marturisire a credintei appeared first on Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 949
Id: 61349
Data: Nov 14, 2016
Imagine:
Sfantul Apostol Filip - S-a nascut in Betsaida Galileei, de unde .....
Data: Nov 14, 2016
Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei .....
Data: Nov 14, 2016
Credinciosii parohiei Zavoi din Arhiepiscopia Argesului si Muscelului .....
Data: Nov 14, 2016
Adevarata milostenie ne face sa adunam comori in ceruri si in suflete. Lumina .....
Data: Nov 14, 2016
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent .....
Data: Nov 14, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).