Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj cu ocazia aniversării a 140 de ani de existență a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat cu acest prilej contribuția Bisericii în efortul comun cu alte instituții de a ajuta pe cei aflați în suferință.
„De-a lungul istoriei naționale, Biserica Ortodoxă Română a unit Liturghia cu Filantropia, rugăciunea cu lucrarea socială. A fost permanent alături de oameni, mai ales în vreme de calamități naturale, epidemii și războaie”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași la moment aniversar – 140 de ani de învățământ superior
Mulțumind organizatorilor pentru invitația de a participa la acest eveniment academic, adresăm părintești binecuvântări și aprecieri cu prilejul împlinirii a 140 de ani de învățământ superior în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
Acest eveniment reprezintă un moment semnificativ în viața academică și culturală, de apreciere a generațiilor de erudiți profesori care au onorat această instituție de învățământ, dar și ocazia de a mărturisi vocația învățământului universitar românesc, în păstrarea identității și promovarea spiritualității neamului românesc și a valorilor autentice, într-o societate aflată într-o continuă schimbare.
În acest context, este necesar să evidențiem valorile permanente ale credinței şi culturii româneşti, mai ales în cadrul unui dialog naţional şi internaţional, unind în mod creator şi înţelept tradiţia cu noutatea, informarea intelectuală cu formarea spirituală, ca bază a dezvoltării unei culturi autentice naționale. Toate acestea înseamnă promovarea unui învățământ deodată academic şi practic, care să răspundă nevoilor şi exigențelor actuale ale societății românești.
De-a lungul istoriei naționale, Biserica Ortodoxă Română a unit Liturghia cu Filantropia, rugăciunea cu lucrarea socială. A fost permanent alături de oameni, mai ales în vreme de calamități naturale, epidemii și războaie.
În timpul Primului Război Mondial, o parte importantă a personalului mănăstirilor a fost instruită pentru a sprijini Serviciul Sanitar al Armatei. Cursuri de infirmerie au fost ținute la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi pentru monahii și monahiile din obștile mănăstirilor Neamț, Agapia, Văratec, Secu, Agafton, Durău.
În august 1916, peste 90 de călugări și călugărițe au plecat la București să sprijine activitatea Serviciului Sanitar al Armatei, alinând suferința celor 50.000 de răniți. Adăpostind refugiați, mănăstirile au fost transformate în spitale și orfelinate ad-hoc, devenind locuri de alinare a suferinței umane.
În Bucureşti, primele locuri pentru îngrijirea bolnavilor au apărut prin grija Bisericii. A devenit o tradiție ca Biserica și Medicina să cultive o strânsă cooperare, care dăinuie și în zilele noastre. În acest sens, acum patru ani am binecuvântat și încurajat introducerea în grila de programe a televiziunii Trinitas TV a unei noi emisiuni medicale, sub genericul Prețuieşte sănătatea, difuzată în fiecare vineri, de la ora 20.00.
Realizată în spitale, clinici, cabinete ale medicilor, emisiunea prezintă cele mai recente descoperiri din lumea medicală, noutăți legislative și informații de interes general despre cele mai frecvente afecțiuni ale omului contemporan.
Totodată, în sprijinul zonei rurale se desfăşoară proiectul Sănătate pentru sate, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Acest proiect, iniţiat şi dezvoltat mai ales de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aduce multă bucurie în casele locuitorilor de la sate.
Deplasările caravanei Sănătate pentru sate în localităţi rurale au avut ca rezultat, până în prezent, peste 8.000 de beneficiari, în majoritate vârstnici şi copii, care au fost consultaţi medical cu multă atenţie şi mult profesionalism.
Proiectul Sănătate pentru sate reuneşte entuziasmul şi disponibilitatea voluntarilor (dintre care şi mulți medici) cu buna cooperare a preoţilor parohi şi a primarilor din sate, mobilizând astfel populaţia din mediul rural spre a beneficia de consultaţii medicale gratuite.
În spiritul tradițional al învățământului academic românesc, Universitatea are menirea sau vocația să formeze personalități competente și întreprinzătoare, promovând o cunoaștere pentru acțiune, utilă nu doar pentru școală, ci și pentru calitatea vieții umane în societate.
În același timp, ea are și vocația de a fi un spațiu al dialogului și de valorificare a reflecției în întâlnirea dintre știință, filosofie, teologie, medicină, artă și cultură, în perspectiva interdisciplinară a cunoașterii spre folosul vieții umane.
În încheiere, la ceas aniversar, adresăm cuvânt de felicitare și binecuvântare conducerii Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, corpului academic, studenților, masteranzilor și doctoranzilor, rugându-ne Milostivului Dumnezeu să binecuvinteze și să ajute pe toți cei care lucrează în această înaltă instituție academică și contribuie la afirmarea valorilor spirituale, culturale și materiale, la nivel național și internațional. Întru mulți și fericiți ani!
Cu aleasă prețuire și binecuvântare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 295
Id: 68545
Data: Dec 14, 2019
Imagine:
La Palatul Patriarhiei va avea loc, în ziua de luni, 16 decembrie 2019, ora 1100, şedința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.
Evenimentul va fi precedat de slujba .....
Data: Dec 14, 2019
Un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial şi Grănicerilor din Compania VIII Rezina căzuţi la datorie a fost inaugurat marţi.
Monumentul a fost construit inițial în 1936 fiind amplasat lângă vechiul cimitirul ortodox din oraș. A fost distrus în 1945. Înalt .....
Data: Dec 14, 2019
Comunitatea românească din Mexico City, capitala Federației Mexicane, a avut bucuria de a participa în perioada 7-8 decembrie 2019 la Sfânta Liturghie oficiată în limba română de Pr. Daniel Ene, reprezentantul Mitropolitului Nicolae al celor două Americi.
Astfel, la .....
Data: Dec 14, 2019
Tradiții, peisaje unice și mănăstiri monument istoric, toate acestea reprezintă doar câteva din motivele pentru care ar trebui ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute în vatra satului.
Pentru a omagia toate aceste elemente definitorii ale așezărilor rurale, Sfântul .....
Data: Dec 14, 2019
La catedrala episcopală din Huși sunt așteptați, miercuri, 1500 de copii care provin din familii cu posibilități materiale reduse. Asociația „Filantropia Ortodoxă” a centrului eparhial va organiza un eveniment de amploare dedicat lor.
„Căldură pentru inimi curate” .....
Data: Dec 14, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).