Într-un mesaj considerat foarte necesar într-o societate dezbinată, Mitropolitul Banatului face referire la închinare magilor în faţa Pruncului Iisus ca un imbold pentru unitate, comuniune şi cooperare.
„Nașterea Domnului este un eveniment care a binecuvântat istoria neamului omenesc. Venirea și închinarea magilor, ca mesageri ai întregii omeniri, în fața Pruncului din ieslea Betleemului, este o chemare la unitate, comuniune și împreună-lucrare – un mesaj atât de necesar într-o societate dezbinată”, spune ierarhul în mesajul pastoral prilejuit de începutul postului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan îndeamnă la post curat, cu pace şi bucurie, însoţit de fapte bune.
„Să nu uităm, mai ales în aceste zile de încercare, fapta cea bună și să ne îngrijim, cu dragoste frățească de cei aflați în suferințe, de cei singuri, bolnavi și neajutorați, și mai ales de frații și surorile noastre din spitale”, precizează ierarhul.
Mitropolitul Ioan îi pomeneşte şi pe medicii care îi îngrijesc pe cei bolnavi din spitale.
„Vă îndemn, de asemenea, să ne rugăm pentru cadrele medicale care, cu multă dragoste și jertfelnicie, îngrijesc pe cei aflați pe patul de suferință”, spune mitropolitul care reaminteşte cuvintele profetului Isaia despre postul apreciat de Dumnezeu:
„Postul bineplăcut lui Dumnezeu presupune, pe lângă rugăciune și nevoință personală, lepădarea de egoism și aplecarea spre confrații care se confruntă cu multe lipsuri materiale: Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. (Isaia 58, 7).
Pe parcursul postului, în toate bisericile și mănăstirile din Eparhia Timișoarei vor fi organizate colecte destinate persoanelor aflate într-o situaţie financiară delicată.
În prima parte a mesajului, IPS Ioan prezintă câteva aspecte istorice legate de Postul Crăciunului şi reaminteşte că este atestat în scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii noastre dreptslăvitoare încă din secolul IV.
„De la Fericitul Augustin și Sfântul Leon cel Mare ne-au rămas câteva predici dedicate acestui post și pregătirii duhovnicești pentru praznicul Nașterii Domnului, predici în care este numit postul din luna a zecea”.
„Părinții Bisericii ne învață că acest post, mai puțin aspru, este un post al bucuriei și ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în post și rugăciune, în așteptarea și nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul”.
Postul Naşterii Domnului a început duminică, 15 noiembrie.
Sursa foto: Tion.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 242
Id: 71889
Data: Nov 16, 2020
Imagine:
Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, judeţul Braşov. A fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei, fiind profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător.
A urmat cursurile Liceului confesional .....
Data: Nov 16, 2020
Website-ul Mitropoliei Basarabiei are o interfaţă nouă, cu un design grafic atractiv, fiabil şi uşor de navigat.
Adaptat fiecărui dispozitiv de pe care este vizualizat, website-ul şi-a păstrat în mare parte secţiunile .....
Data: Nov 16, 2020
Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit Grupului Psaltic „Theologos” Medalia omagială „Preot Nicolae Gherman”, care are pe ea imprimat chipul preotului și al fiicei sale Anuţa. Dirijorul, Arhid. Adrian Dobreanu, a primit Ordinul .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi a lansat un program destinat educației religioase a credincioșilor și a înțelegerii în profunzime a adevărurilor de credință. .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolitul Gurie Hrosu a fost comemorat sâmbătă în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din Bălţi.
Slujba de pomenire pentru primul titular al Mitropoliei Basarabiei a fost oficiată de Episcopul .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolia Ardealului organizează o campanie prin care vor fi desemnați cei mai mari 10 filantropi ortodocși din istoria neamului românesc.
În lista propunerilor se află trei doamne filantrope: Elena Ghiba Birta, Iudita Măcelariu și Eliza Sturtdza (Hurmuzaki).
.....Data: Nov 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).