La conferinţa organizată de hramul Catedralei Mitropolitane din Paris, Mitropolitul Iosif a vorbit despre singurătate.
Deriva singurătăţii omului
„Gravitatea lumii în care trăim nu sunt bolile biologice care vin asupra noastră, ci sunt cele care ating sufletul omului”.
„Singurătatea este cea mai mare boală pe care o avem noi astăzi, pe toate planurile, de la vârsta copilăriei până la vârsta adultă. Vedem că este o stare teribilă pentru care noi creştinii este o urgenţă, dar nu ştim ce să facem”.
„Lumea merge într-o derivă, deriva singurătăţii omului, şi la aceasta se adaugă singurătatea firii umane, ontologică”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
”Dumnezeu nu ne ignoră
În cadrul evenimentului din 7 noiembrie, intitulat „Comuniunea dintre om și Dumnezeu prin rugăciune”, ierarhul a prezentat soluţia la această problemă.
„Iisus Hristos este culmea comuniunii dintre om şi Dumnezeu. În Hristos noi vedem cât de mult ne iubeşte Dumnezeu. Iar comuniunea între noi şi celălalt înseamnă să ne cunoaştem, să nu ne ignorăm şi să nu-L ignorăm pe Dumnezeu”.
„Noi ştim că Dumnezeu nu ne ignoră, dar nu credem că nu ne ignoră. Şi atunci suferinţa noastră este teribilă, pentru că noi nu avem convingerea lăuntrică că Dumnezeu nu ne ignoră. La fiecare pas, El ne spune Sunt aici!”.
Rugăciune
Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale a punctat: „Ca să-L cunoaştem pe Dumnezeu şi ca să ni se facă cunoscut, are nevoie de un dialog cu noi”.
„A intra în comuniune cu Dumnezeu înseamnă a ne face cunoscuţi şi a-L cunoaşte şi Dumnezeu ni se dăruieşte prin toate simţurile noastre”.
„Noi numim rugăciune dialogul acesta cu Dumnezeu. În rugăciune eu mă fac cunoscut lui Dumnezeu”, a afirmat IPS Iosif în introducerea conferinţei.
Tema evenimentului a fost dezvoltată de Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei, de Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, Atanasie de Bogdania, şi de Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Timotei de Iberia.
Conferinţa a fost organizată în Catedrala Mitropolitană din Paris care şi-a cinstit cu anticipaţie ocrotitorii, Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail.
Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie de hram oficiată, cu participarea credincioşilor români din Paris şi împrejurimi, de cei patru ierarhi care au susţinut conferinţa.
Scurt istoric
Catedrala mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris sărbătorește anul acesta 129 ani de la sfințirea acestei biserici de către Episcopul Inochentie Ploieșteanul, în anul 1892.
Biserica de stil gotic datează din secolul al XIV-lea (monument istoric), iar Statul român a cumpărat-o în anul 1882 spre folosința comunității românești de la Paris.
Conferința Episcopilor Ortodocși din Austria s-a întrunit luni la Viena. Au participat Mitropolitul Serafim, Părintele Nicolae Dura, Vicar Administrativ al eparhiei Germaniei, și Părintele Ioan Moga, Președintele Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland. .....
Data: Nov 12, 2021
Au fost selectaţi cei 34 de bursieri ai Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” din anul şcolar şi universitar 2021-2022 dintre cei 55 de candidaţi care au aplicat la acest program.
„Cei 18 liceeni bursieri învaţă la colegii şi licee .....
Data: Nov 12, 2021
Mitropolitul Clujului a binecuvântat joi capela mortuară din Zagra, județul Bistrița-Năsăud.
Ierarhul i-a avut alături pe Părintele Arhidiacon Claudiu Grama, .....
Data: Nov 12, 2021
Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, a transmis vineri redacției Basilica.ro câteva gânduri despre istoricul Paraclisului Catedralei Naționale și despre personalitatea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Anul acesta, la hramul .....
Data: Nov 12, 2021
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) care trebuia să aibă loc în perioada 11-14 noiembrie la .....
Data: Nov 12, 2021
Adunarea Generală a Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland (partea de est a Austriei), prezidată de Părintele Mitropolit Serafim, a votat duminică un proiect de conștientizare a crizei ecologice și de responsabilizare pentru protejarea Creației lui .....
Data: Nov 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).