Mitropolitul Olteniei explică de ce Sf. Ioachim și Ana ne invață să prețuim familia și rodul ei firesc: copiii

Mitropolitul Irineu al Olteniei a oficiat luni Sfanta Liturghie la hramul Mănăstiri Logrești din județul Gorj. Inaltpreasfinția Sa a vorbit despre legătura duhovnicească dintre generații și a explicat in ce fel Drepții Ioachim și Ana ne invață să prețuim familia și rodul ei firesc, copii.

„Acești sfinți pe care ii prăznuim astăzi in această sfantă mănăstire s-au rugat lui Dumnezeu de cand s-au căsătorit, ca să aibă și ei un copil. Copilul lor trebuia să fie rodul făgăduinței lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Olteniei.

„După multă vreme de post, rugăciune și milostenie, după multă umilință, acești drepți au primit vestea cea bună de la Sf. Arh. Gavriil. Rugăciunea lor a fost ascultată și cu adevărat Maica Domnului a ieșit ca o floare inmiresmată din acești părinți.”

„După mulți ani de stăruință, Dumnezeu S-a milostivit spre acești doi bătrani și au născut impotriva legilor firii, cand știm că oamenii la bătranețe numai pot să nască copii. Venirea unei asemenea persoane, cum este fecioara Maria, a fost rodul exclusiv al rugăciunii, mai puțin al dorințelor trupești”, a subliniat Inaltpreasfinția Sa.

Moșternirea duhovnicească: rugăciunea strămoșilor

„Preasfanta Născătoare de Dumnezeu trebuia să fie rezultatul acestor rugăciuni neincetate, ca ea, la randul ei, să moștenească dorul după Dumnezeu, să aibă permanent in sufletul său această dorință de a se ruga, de a cerceta Sf. Scriptură, de a citi cuvintele sfinte, de a se ridica mai presus de lucrurile obișnuite cu care oamenii se indeletnicesc și de a ajunge in comuniune cu Dumnezeu.”

„Este o osteneală ca să ajungem să-L avem pe Dumnezeu in sufletul nostru, este o luptă neincetată. Preasfanta Fecioară a primit darul acesta de la părinții ei”, a precizat Inaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Preasfanta Fecioara Maria primește de la părinții ei această zestre dumnezeiască, această comoară sfantă, in insăși ființa ei. Preasfanta Născătoarea este moștenitoarea tuturor rugăciunilor strămoșilor ei, de la Adam și pană la nașterea ei din drepții Ioachim și Ana.”

Mitropolitul Irineu a oficiat Sf. Liturghie la hramul Mănăstirii Logrești din jud. Gorj luni, 9 septembrie 2024. Foto: Mitropolia Olteniei

Sărbătoarea familiei

„Praznicul Sf. Ioachim și Ana este sărbătoarea familiei”, a mai subliniat părintele mitropolit. „Maica Domnului se naște intr-o familie. Nu putem să ne naștem in lumea aceasta fără de familie.”

„Cei care incearcă să inlocuiască familia cu alte inchipuiri de la diavolul sunt osandiți, pentru că familia nu este intre doi bărbați sau două femei, ci este intre un bărbat și o femeie. Așa a randuit Dumnezeu.”

„Toate aceste lucruri și abateri de la viața naturală sunt impotriva legii și a firii. Nu putem să vorbim despre instituționalizarea acestor păcate. Dimpotrivă, considerăm că, deși oamenii sunt păcătoși, ei au nevoie să se intoarcă la credință, la viața cea adevărată” a mai afirmat Mitropolitul Irineu.

„Sărbătoarea de astăzi este a copiilor care se nasc ca rod al dragostei și al bunei ințelegeri. Oamenii cand se căsătoresc, se gandesc să facă copii, să-și facă casă și să aibă moștenitori. Așa am moștenit de la strămoșii noștri și ne-am rugat la Dumnezeu ca să avem copii sănătoși, ințelepți, ascultători, care să poarte numele nostru mai departe.”

Referindu-se la problematica intreruperii de sarcină, Inaltpreasfinția Sa a subliniat că in astfel de cazuri se pierde un copil și un suflet creat de Dumnezeu.

„Dacă avem drepturi, oare nu trebuie să existe și dreptul celui nenăscut? Acești prunci in pantecele mamei sunt neputincioși și nu au posibilitatea să-și reclame dreptul la existență. Acei copii sunt suflete, sunt persoane in pantecele mamei și nu trebuie să ne lepădăm de ei ca de niște lucruri care ne prisosesc.”

Mănăstirea Logrești din jud. Gorj și-a serbat hramul luni, 9 septembrie 2024. Foto: Mitropolia Olteniei

La momentul randuit din cadrul liturghiei, Diac. Romulus-Beniamin Cloșanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Glogova din județul Gorj, iar Ierom. Andrei Andrieșanu a fost ridicat la rangul monahal de protosinghel.


Mănăstirea Logrești a luat ființă candva, in jurul anului 1718, sub forma unei bisericuțe mici de lemn inchinată Sfinților Arhangheli. Biserica mănăstirii a devenit biserică parohială in timpul comunismului, iar viața monahală s-a reluat in 1990, cu un grup de monahii de la Mănăstirea Polovragi.

Foto credit: Mitropolia Olteniei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 28

Id: 81843

Data: Sep 11, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).