Mitropolitul Visarion Puiu, primul Episcop al Hotinului, a fost comemorat joi la Bălţi printr-o conferinţă omagială organizată cu ocazia implinirii unui secol de la investirea sa.
Evenimentul face parte din manifestările culturale Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, desfăşurate sub genericul „Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, investirea și inscăunarea sa”.
Conferinţa a avut loc la Centrul de Informare al Romaniei din cadrul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți şi a cuprins mai multe comunicări.
Intalnirea a fost deschisă de Episcopul Antonie care a evocat personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu, numindu-l „model de slujire lui Dumnezeu și oamenilor”.
La eveniment a fost lansat volumul „Episcopul Visarion Puiu al Argeșului. Mărturii documentare (1921 – 1923)” și noul număr al revistei Valori Perene, editată de Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”.
La final, Preasfinţitul Părinte Antonie le-a mulţumit conferenţiarilor şi participanţilor, după care au mers la Catedrala „Sfinții Impărați Constantin și Elena” din Bălți, ctitoria Mitropolitului Visarion Puiu, unde au depus flori la bustul Mitropolitului.
Conferinţa a fost precedată de Sfanta Liturghie şi slujba de pomenire, oficiate in biserica „Naşterea Domnului şi Mantuitorului nostru Iisus Hristos” din Bălţi.
Mitropolitul Visarion Puiu
A condus Episcopia Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi, intre anii 1923 – 1935, perioadă in care a avut foarte multe impliniri administrative şi liturgice.
Este ctitorul Catedralei „Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită in anul 1924, iar Catedrala in anul 1935. Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintai semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpanirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru romanesc”.
La sfinţirea pietrei de temelie, in calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi.
In total, in oraşul Bălţi, Mitropolitul Visarion a construit şase biserici.
Inainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Intre anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. In perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. In anul 1944 se refugiază in Occident.
Foto credit: Episcopia de Bălţi
Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 231
Id: 77883
Data: Feb 26, 2023
Imagine:
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat joi, la Galați, o intrunire a cantăreților bisericești. La eveniment s-au discutat aspecte ale pregătirilor cantărilor religioase in cadrul slujbelor din prima .....
Data: Feb 26, 2023
Părintele Agapie Corbu, Starețul Schitului „Buna Vestire” – Almaș, a conferențiat joi la Arad la invitația studenților din ASCOR. In cadrul conferinței, a fost lansată cartea „Ucenicii lui Evagrie, Capete .....
Data: Feb 27, 2023
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis vineri bilanțul ajutorului oferit refugiaților ucraineni incă din prima zi de la inceperea războiului. Ajutorul a fost oferit atat in Romania cat și in Ucraina.
Arhiepiscopul .....
Data: Feb 27, 2023
.....
Data: Feb 27, 2023
Organizația Tinerilor din Sibiu a realizat un program pentru prima săptămană a Postului Mare prin care să fie citită neintrerupt Psaltirea.
Programul se desfășoară de luni pană vineri intre orele 11:00 și 20:00 .....
Data: Feb 27, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).