Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu și ale Sfântului Mare Mucenic Artemie au fost purtate sâmbătă în procesiune în Protopopiatul Ilfov Nord. A fost prima dată când moaștele marelui ierarh au ieșit din mănăstire.
Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Ilfov Nord în colaborare cu Mănăstirile Căldărușani și Sitaru.
Procesiunea, intitulată Călători cu Sfinții spre Hristos, a parcurs 162 km, cu opriri în 17 localități: Nuci, Gruiu, Ghermănești, Periș, Balotești, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Otopeni, Tunari, Ștefăneștii de Jos, Voluntari, Afumați, Petrăchioaia, Gagu, Dascălu și Moara Vlăsiei.
Părintele Protopop Cristian Burcea a declarat: „Anul acesta, poporul trece printr-o perioadă de încercare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi realizăm această procesiune istorică, în nădejdea că, prin mijlocirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, poporul va fi izbăvit de boală”.
În mai multe localități, cortegiul a făcut scurte opriri pentru rugăciune, preoții cerând izbăvirea de epidemie și ploi liniștite și roditoare.
Bacalaureatul începe anul acesta chiar luni, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, iar la ecteniile rostite în timpul procesiunii s-a cerut și luminarea tinerilor la examene.
„Nu întâmplător Sfântul Ierarh Grigorie a primit titulatura de «Dascălu». A fost întemeietor de școli teologice și, la trecerea sa la Domnul, singura avere descoperită în chilia sa au fost cărțile, pe care le-a lăsat cu testament tinerilor care doresc să învețe carte”, a explicat părintele protopop pentru Trinitas TV.
Arhimandritul Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, a menționat că este pentru prima dată când moaștele sfântului mitropolit ies din mănăstire. Iar Icoana Maicii Domnului a mai fost purtată într-o scurtă procesiune cu 15 ani în urmă, când a fost o secetă cumplită.
„Am scos-o din biserică după o liturghie la sărbătoare și, împreună cu poporul, am mers numai până la Cocioc și ne-am întors, cu rugăciunile și ecteniile rânduite. După câteva ore, pe seară, a plouat”, a povestit arhimandritul.
La procesiune au mai participat Daniel-Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov, Daniel Gheorghe, deputat de Ilfov și alte autorități locale. Convoiul a fost însoțit de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei Române.
Luni, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, Mănăstirea Căldărușani și-a serbat hramul.
Românii nu au uitat de poetul naţional Mihai Eminescu, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 131 de ani, şi s-au rugat pentru sufletul său. Vă prezentăm selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă din perioada 15 -21 iunie 2020.
„Nu putem vorbi despre români, România și românitate fără Creștinism, fără Hristos Domnul, fără Biserică. Cultura românească este adânc plămădită teologic și bisericesc, căci toată literatura veche românească și arta sunt de sorginte bisericească sau în lumina Bisericii izvodite”, a .....
Data: Jun 22, 2020
Episcopul Lucian al Caransebeşului a sfinţit duminică lucrările exterioare efectuate la biserica din Sasca Română, locaş de cult care datează din 1771.
Biserica are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
După slujba de sfinţire, ierarhul a oficiat Sfânta .....
Data: Jun 22, 2020
Părintele Episcop Ignatie a vorbit duminică despre chemarea pe care ne-o adresează Dumnezeu. Nu doar .....
Data: Jun 22, 2020
Părintele arhimandrit Vichentie Punguță, duhovnicul Mănăstirii Robaia, a fost înmormântat duminică în cimitirul istoricului aşezământ monahal.
Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, în prezenţa obştii monahale şi a credincioşilor veniţi să-i .....
Data: Jun 22, 2020
Vizitatorii Cetăţii de Scaun a Sucevei pot beneficia, din această săptămână, de tur audioghidat în limbile română, engleză, germană şi maghiară cu aplicaţia Discover România.
Turul poate fi accesat în urma achiziționării unui cupon în valoare de 7 lei de la casa de .....
Data: Jun 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).