Noi perspective pentru activitatea Academiei Romane, la aniversarea de 158 de ani

In contextul aniversării a 158 de ani de activitate, la Academia Romană s-au conturat noi perspective prin semnarea unui acord de parteneriat ştiinţific cu cele trei academii de ramură din Romania, dar și prin propunerea de restructurare enunțată de preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop.

Parteneriat ştiinţific academiile de ramură

Astfel, ziua a inceput cu ceremonia de semnare a acordului celui mai inalt for de cultură cu: Academia de Ştiinţe Medicale, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Acad. Ioan-Aurel Pop a explicat că nevoia acestui acord vine din dorința de a relua o colaborare care a decăzut:

„Și, in confuzia generală care s-a creat după infiinţarea atator academii de toate felurile, colaborarea dintre Academia Romană şi academiile de ramură a decăzut. Am vrea să revenim la această colaborare şi să arătăm publicului că aceste academii de ramură au rostul lor, că au fost infiinţate după randuieli precise şi că acolo sunt aleşi specialiştii in domeniile respective”.

Parteneriatul vizează crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară in domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată in cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Romane.

Romania va beneficia, astfel, de o coagulare a experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști. Documentul prevede atat elaborarea și susținerea unor proiecte de cercetare comune, care vizează rezolvarea unor probleme complexe ale țării, cat și structurarea unor strategii durabile, pe domenii, precizează Biroul de Presă al Academiei Romane.

O restructurare a Academiei Romane

Totodată, in cadrul sesiunii festive de Ziua Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop a enunțat o propunere de restructurare a forului.

„Ne gandim la o restructurare a Academiei Romane – fiind o instituţie omenească – după modelele academiilor care nu au trecut prin regimul comunist. O restructurare pe clase sau departamente, după cum sunt ştiinţele fundamentale, după cum sunt ştiinţele tehnice, după cum sunt ştiinţele vieţii, după cum sunt disciplinele sociale şi umaniste şi artele”, a spus Președintele Academiei Romane potrivit Agerpres.

Academicianul a precizat că „funcţionarea Academiei Romane pe 14 secţii, 13, 12 iniţial, e o moştenire a regimului comunist”.

De asemenea, Preşedintele Academiei Romane a pledat pentru extinderea colaborării cu Academia de Ştiinţe a Moldovei: „Am vrea ca toate activităţile noastre să se desfăşoare impreună cu academia soră, (…) avem obligaţia să mergem inainte impreună”.


Din punct de vedere istoric, Academia Romană a fost inființată, prin Decretul Locotenenței Domnești din 1/3 aprilie 1866, Societatea Literară Romană. avand ca prime sarcini stabilirea ortografiei limbii romane, elaborarea și publicarea dicționarului și gramaticii limbii romane.

Sursă foto: Facebook / Academia Romană


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 122

Id: 80715

Data: Apr 5, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).