Nord-bucovinenii din regiunea Cernăuți s-au adunat luni în Codrii Cosminului pentru a-i comemora pe oștenii lui Ștefan cel Mare.
Slujba a fost oficiată la „Stejarul lui Ștefan” de Părintele Ioan Gorda, Protopop de Hliboca, și de parohul din Hrușăuți, Dumitru Tocari. Au cântat Corul „Dragoş Vodă” și corurile bisericești din Hrușăuți și Voloca.
Comemorarea din Codrii Cosminului în a doua zi de Paști a devenit o tradiție încă din anii 1990, când nord-bucovinenii și-au recăpătat libertatea de a-și afirma identitatea românească.
„Nu cred că mai este undeva pe lume vreun popor creștin care să se închine cu atâta evlavie și dragoste la un arbore în pădure”, observă editorialista Maria Toacă pe site-ul Agenției de știri din Cernăuți BucPress.
„Până la 1990 nu aveam alt loc de închinare în fața Sfântului Ștefan cel Mare decât în codru, la Stejar, acolo înălțând nestingheriți cântări evlavioase.”
Ea scrie că au fost patru astfel de stejari seculari, din care a rămas doar unul „datorită curajoșilor români care au stat de pază să nu cadă pradă securii puterii de ocupație sovietică”.
„Nu mai sunt întregi hotarele apărate de Ștefan Vodă, dar sunt veșnice ctitoriile sale cerești – credința, limba, dorul de libertate, focul în candela de la Putna”, scrie nord-bucovineana.
În ultimii ani, în zonă au fost înălțate câteva biserici cu hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: la Buda-Mahala, Ropcea, Crasna.
Codrul i-a ajutat pe români să învingă
În Codrii Cosminului, oastea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare l-a învins, în 27 octombrie 1497, pe regele polon Ioan Albert. Arcașii lui Ștefan au atras oastea invadatoare în capcană, apoi au prăvălit peste ea arborii tăiați atât cât să mai stea puțin în picioare.
Legenda spune că sfântul voievod i-a pus pe prizonierii polonezi să are locul și să-l însămânțeze cu ghindă, pentru a completa arborii lipsă – o mărturie despre responsabilitatea domnitorului față de natura dăruită de Dumnezeu.
Codrii Cosminului sunt situați între comunele Valea Cosminului și Voloca pe Derelui, raionul Adâncata (Hliboca), regiunea Cernăuți, Ucraina.
Stejarul Sfântului Ștefan cel Mare se găsește în pădure, la aproximativ un kilometru distanță de șoseaua care străbate localitatea Valea Cosminului.
Alături de el este o cruce pe care scrie: „Nu este a mea și nici a voastră, dar este a nepoților și strănepoților noștri” (afirmația pe care domnitorul o face despre Moldova în piesa „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea).
Foto credit: Facebook / Centrul Media BucPress Cernăuți
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 408
Id: 73486
Data: May 4, 2021
Imagine:
Până la sfârșitul lunii aprilie 2021, în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, s-a desfășurat etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Biserica, familia românilor de pretutindeni”.
În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, evaluarea și premierea celor mai .....
Data: May 4, 2021
Episcopul Antonie de Bălți a slujit marți la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, raionul Floreşti, Republica Moldova.
Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, în biserica din Chirilovca în noaptea Învierii din acest an, după aproape un .....
Data: May 5, 2021
Omul care a proiectat Catedrala Națională, Arhitectul Constantin Amâiei, a vorbit la
Data: May 5, 2021
Catedrala Mântuirii Neamului deține cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă .....
Data: May 5, 2021
„Calendarul Bisericii este plin de fii ai Învierii, de cei care L-au mărturisit și iubit pe Domnul Cel înviat din morți, de oameni care au înțeles că, după această viață trecătoare, cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos ‹vor trăi chiar dacă vor muri›, adică vor trăi veșnic”, a .....
Data: May 5, 2021
„Neavând un paraclis în curtea sfintei episcopii, am luat hotărârea (…) de a zidi casă nu unui apostol, ci celor 12 Apostoli ai Mântuitorului pentru că nu putem să-i catalogăm pe unul mai mare sau pe altul mai mic”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei marți la sfințirea .....
Data: May 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
03 Despre parintele Arsenie Boca - Pictor de icoana si de suflete
09 Despre parintele Arsenie Boca - Vindecari si sfaturi
15 Despre parintele Arsenie Boca - Sfarsitul lumii depinde de purtarea lumii
11 Despre parintele Arsenie Boca - Catolici, Grecocatolici, sectanti, legionari
07 Despre parintele Arsenie Boca - Taina spovedaniei
10 Despre parintele Arsenie Boca - Casatoria
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).