Exponatul Lunii Octombrie la Muzeul Dunării de Jos din Călărași este o cruce bizantină de la finele secolului al X-lea. Descoperită la Păcuiul lui Soare, are elemente de unicitate, dar și de similarite cu piese găsite în nordul Dobrogei. Aceasta indică unitatea culturală a regiunii și relațiile ei cu Bizanțul, în ciuda presiunii popoarelor migratoare, spun istoricii.
Dincolo de asemănările de stil cu piesele nord-dobrogene, crucea este unicat din punct de vedere iconografic și al dimensiunilor. Are șapte centimetri lungime, șase lățime și un centimetru grosime. Realizată din bronz, prin tehnica turnării în tipar și gravare, are două elemente de închidere în partea superioară, cea inferioară fiind ruptă.
Pe cruce este redată în relief, figura Mântuitorului Iisus Hristos, încadrată, la extremitățile brațului orizontal, de Maica Domnului și Sf. Ioan Evanghelistul. Maniera singulară de realizare poate indica faptul că obiectul a fost produs într-un atelier local.
Este probabil să fi fost crucea unui ierarh și să fi avut rolul de relicvariu (includea moaște sau lemn din Sfânta Cruce), explică muzeograful Sorina Nedelcu pe pagina de Facebook a muzeului.
„Detaliul necanonic al amplasării scenei Răstignirii pe o față a relicvariului dotată cu două urechiușe, care, în mod obișnuit, indică reversul acestuia, întărește caracterul unic al piesei” pe tot teritoriul Dobrogei, afirmă doi cercetători într-un articol de specialitate din revista Pontica a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Cercetarea vestigiilor de pe insula Păcuiul lui Soare, de pe Dunăre, în apropiere de localitatea Ostrov, a început în 1956 și continuă până astăzi. Insula a fost locuită între secolele al VIII-lea și al XIV-lea, cu o pauză de aproximativ un secol după 1122.
S-au descoperit până în prezent 30 de cruci relicvariu pectorale cu decor în relief și gravat, din care 20, inclusiv crucea la care se face referire, datează din secolele X-XII (pânǎ în 1122).
Crucea poate fi vizionată în expoziția „Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos” organizată de Secția de Arheologie a Muzeului Dunării de Jos din Călărași. Instituția culturală este subordonată Consiliului Județean Călărași.
Sursa foto: Adevărul
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 74965
Data: Oct 5, 2021
Imagine:
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei a sfinţit duminică pictura bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Focșani.
Lăcaşul de cult a fost .....
Data: Oct 5, 2021
Anul trecut, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) a fost anulat. Anul acesta, în pofida faptului că s-a desfășurat în context dificil, odată cu creșterea bruscă a cazurilor de Covid-19, organizatorii s-au adaptat situației și chiar au adus lucruri în plus față de .....
Data: Oct 5, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat marți cimitirul Mănăstirii Cernica și a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Dumitru Stăniloae, cu ocazia a 28 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui teolog
Data: Oct 5, 2021
Patriarhul Daniel a prezentat marţi două volume având în prim-plan Mănăstirea Cernica. Lucrările au fost dăruite celor care au contribuit la execuţia lucrărilor de sistematizare și reamenajare la cimitirul aşezământului monastic ilfovean.
Este vorba despre „Portrete .....
Data: Oct 5, 2021
Episcopul Hușilor a slujit duminică la Constanța, în Biserica „Buna Vestire”. Ierarhul le-a vorbit constănțenilor prezenți la Sfânta Liturghie despre etapele pe care Domnul ne învață să le urmăm pentru a reuși să împlinim porunca iubirii.
PS Ignatie a spus că textul .....
Data: Oct 5, 2021
Mitropolitul Irineu al Olteniei împlineşte miercuri trei decenii de la hirotonia în Arhiereu.
Înaltpreasfinția Sa a făcut studii la Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și la Institutul Teologic din București (1981-1985).
Între 1985-1986 urmează .....
Data: Oct 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).