Comitetul de inițiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri pentru tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol, Ciprian Porumbescu și alți tineri din generația lor.
Concursurile sunt următoarele:
Concurs de creație literară (poezie, proză scurtă, eseu)
Concurs de discursuri
Concurs de creație plastică
Concurs de creație video
Premiile vor consta în:
- cununa de lauri a Serbării;
- medalie și diplomă;
- cărți;
- suma de 2.000 / 3.000 lei;
- expunerea sau publicarea lucrărilor câștigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziții temporare și pe site-ul Serbării.
Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021.
„Avem convingerea că, prin intermediul acestor concursuri, vor fi aduse la lumină năzuințele unor tineri din generația noastră, ale căror preocupări privesc și direcția în care ne îndreptăm ca popor”, a declarat Emanuel Buta, secretarul Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din anul 2021.
„Prezența uneori exagerată și superficială în mediul online, receptarea nenumăratelor informații disparate ce ne asaltează viața și dezbinarea ce pare că își face loc tot mai mult în lumea întreagă ne pot face să considerăm discuțiile despre idealuri ca fiind derizorii”, a comentat el.
„Credem însă că tocmai într-un astfel de context este necesar să discutăm mai mult despre noi, despre năzuințele noastre, despre felul concret în care am putea să le implementăm pentru ca, având chiar și opinii diferite, să ne simțim uniți sufletește și să vâslim în aceeași direcție, spre «tărâmul făgăduinței» poporului nostru”, a mai spus tânărul.
Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 iulie 2021, la adresa de email: [email protected]
Mai multe detalii despre concursuri pot fi descărcate de aici sau consultate pe site-ul: www.serbareputna150.ro
Serbarea de la Putna din 15 august 1871 a însemnat definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu. Aceasta i-a determinat pe inițiatorii actualei serbări să reafirme nevoia de regăsire a unității într-o lume și într-o istorie în reașezare.
La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.
Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.
Foto credit: Mănăstirea Putna
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 282
Id: 74036
Data: Jun 30, 2021
Imagine:
Înaltpreasfințitul Părinte Casian a transmis marți un mesaj de Ziua Dunării, în care numește fluviul „cristelnița României”.
„Sporește în .....
Data: Jun 30, 2021
Predica rostită marți de PS Timotei Prahoveanul de la altarul exterior al Catedralei Patriarhale a reprezentat o incursiune în viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel însoțită de caracteristicile spirituale deosebite ale celor doi corifei.
Episcopul vicar al .....
Data: Jun 30, 2021
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Reţelelor de Socializare, un mesaj despre comunicarea responsabilă în contextul provocărilor lumii contemporane.
Mesajul integral:
.....
Data: Jun 30, 2021
Mitropolitul Teofan a sfințit marți după-amiază Capela „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din cadrul Aeroportului Internațional Iași.
La eveniment au participat autorități locale, conducerea și angajații aeroportului.
Mănăstirea Solca a fost închisă de Imperiul Habsburgic în 29 aprilie 1785. Dintre cei 17 călugări care se aflau în momentul închiderii, unul singur, foarte în vârstă, a fost lăsat să rămână. Biserica a devenit parohială, iar clădirile și spațiile mănăstirii au fost utilizate .....
Data: Jun 30, 2021
O serie de evenimente aniversare începe joi la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care împlinește 15 ani de existență.
Manifestările încep joi, la ora 13:30, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Părintele Consilier .....
Data: Jun 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).