O slujba de Inviere cu deficienții de auz: iși accepta statutul și sorb din ochi semnele preotului

Reporterii de la Libertatea au participat la slujba de Înviere de la biserica veche Parc 1 Rahova din București, unde se slujește simultan în două tipuri de limbaj: cel al semnelor, pentru cei cu deficiențe de auz, și cel obișnuit, pentru „auzitori”.

„Persoanele deficiente de auz și enoriașii frecvenți ai comunității nu și-au dezlipit ochii de la cei doi preoți care au ținut slujba, și au ascultat de la primul până la ultimul cuvânt. De la primul până la ultimul semn”, scrie publicația despre slujba oficiată de părinții Alexandru Țugui, preotul deficienților de auz din Alexandria, și Eugen Bucur, coordonatorul preoților de caritate din București.

Cei doi (foto sus) l-au înlocuit în noaptea respectivă pe preotul Mirel Ilie, care traducea live slujba de Înviere în limbajul semnelor pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării.

Părintele Mirel Ilie păstorește comunitatea de surdo-muți din București și din județele limitrofe, formată din peste 4.500 de persoane deficiente de auz și familiile lor aflate în situații de risc social. Aproape constant la slujbe vin peste 1.000 de persoane.

Părintele Mirel Ilie a fost numit și „ostașul cu două uniforme” pentru că este și preot militar. După ce a ajuns instructor de parașutism, o convorbire cu preotul din satul natal i-a lăsat în minte o întrebare existențială: care este scopul său?

„Atunci cred că m-am născut duhovnicește”, a declarat Părintele Mirel Ilie.

După ce a absolvit  Teologia, a fost hirotonit ca preot și a slujit în azile de bătrâni, în centre sociale și în penitenciare. Acolo a simțit că nu putea ajuta suficient oamenii cu deficiențe de auz și de vorbire.

El spune că aceștia sunt împăcați cu ei înșiși: „Noi suntem foarte nemulțumitori pentru ceea ce suntem, nerecunoscători pentru ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Ei de fapt își acceptă statutul”.

Întrebați dacă și-ar dori să se nască din nou și să poată auzi, toți răspund: „Nu, pentru că eu sunt mulțumit cu mine”.

„În lumea auzitorilor văd la televizor că ei se bat, se despart, se fură unul pe altul, pe când în lumea lor nu există așa ceva. Ei sunt buni și calzi și dau altora din puținul lor”, spune Părintele Mirel Ilie.

La slujbele pe care le oficiază participă persoane cu deficiențe de auz din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu și uneori și din județe mai îndepărtate, dar și credincioși care aud.

Părintele Mirel Ilie stă de vorbă, după slujbă, cu un membru al comunității celor cu deficiențe de auz. Foto credit: Libertatea

Această comunitate este ca o familie: „După fiecare slujbă stau împreună și caută soluții la problemele fiecăruia”, scrie Libertatea.

„Din donațiile oamenilor, preotul și voluntarii bisericii fac pachete cu mâncare și medicamente pentru cei pe care îi au în grijă, le plătesc uneori asistența medicală și interpreții, când au nevoie, și fac școli biblice pentru copii”.

Visul Părintelui Mirel Ilie este să construiască un centru multifuncțional cu cantină, capelă, cabinet de logopedie, meditații pentru copii și psiholog. Au nevoie de 420.000 de euro, din care au strâns până jumătate.

„Consider că este cap de linie pentru mine, consider că acesta este de fapt locul din care Dumnezeu va trebui să îmi facă cu mâna și să mă cheme acolo sus”, le-a declarat Părintele Mirel Ilie reporterilor.

Foto credit: Libertatea

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 286

Id: 73456

Data: May 2, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).