Arhimandritul Melchisedec Velnic a vorbit în noaptea de Înviere despre chemarea strămoșilor la o înviere a neamului. Dar „o înviere a poporului nu se poate realiza fără oameni ai lui Dumnezeu”, spunea Mihai Eminescu. Ea va fi posibilă „numai dacă întru toate Îl vom pune pe Hristos” și numele Lui, care ne va lumina pe fiecare în parte și întregul neam românesc, a spus arhimandritul.
El s-a referit la Cuvântul Pastoral al Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei , în care se spune că Anul 2021 „oferă prilejul de a manifesta mai intens dragostea și dorul pentru frații români din afara granițelor țării, dar și ocazia de a arăta grija pentru cei trecuți din această viață.”
În acest scop, la Mănăstirea Putna se pregătește un eveniment emblematic, care va avea loc în 15 august 2021: „150 de ani de la serbarea din 1871. Continuitatea unui ideal”. Acesta va reitera Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Mihai Eminescu la Putna cu 150 de ani în urmă.
Sfântul Sinod, în Cuvântul Pastoral din Duminica Ortodoxiei, menționează că scopul evenimentului este afirmarea și consolidarea unității românilor din țară și din afara granițelor și „întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și a împreună lucrării spre binele comun al poporului român”.
La serbarea din 1871 au participat scriitorul Ioan Slavici, muzicianul Ciprian Porumbescu, istoricul A.D. Xenopol. Atunci „scopul nu a fost altul decât de a arăta în fața întregii lumi că am avut un trecut și vom avea un viitor”, a afirmat părintele arhimandrit.
Ceea ce au gândit atunci studenții români „avea să se înfăptuiască peste aproape 50 de ani, Unirea cea Mare, căci au zis ei: mai întâi unirea în credință și în cultură. Și așa s-a și făcut”, a adăugat el.
Acum, însă, „suntem prea risipiți, suntem prea împrăștiați, am închis de multe ori ușa milostivirii lui Dumnezeu, am închis ușa dragostei față de aproapele, credința șovăie, cultura, învățământul sunt lăsate deoparte și cunoașteți prea bine ce conțin manualele de Istorie și de Literatură română”, a spus starețul.
„De aceea, cred că sfânt strămoșii noștri ne grăiesc nouă în acest an și ne îndeamnă pe noi la o înviere a nației, la o trezire a nației din această amorțire”, a îndemnat arhimandritul.
„O înviere, avea să spună Mihai Eminescu, o ridicare a poporului, nu se poate realiza fără oameni ai lui Dumnezeu. Iată ce conștiință avea marele Eminescu.”
„Creștini suntem și avem datoria de a fi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Să nu ne lipim inima de cele trecătoare, ci să ne lipim inima de ceea ce au iubit sfânt strămoșii noștri. Și, în felul acesta, pace multă vom avea”, a mai spus Arhimandritul Melchisedec.
„Buna chivernisire a țării trebuie așezată pe temelia cea tare a dragostei de neam, a dragostei de patrie, a dragostei față de valorile noastre sfânt-strămoșești, a dragostei față de credința și față de sufletul acestui popor. Nu am rezistat în istorie altfel”, a adăugat el.
„Nu uitați ca, prin faptă și cuvânt, să-L mărturisim pe Hristos. Cugetarea să ne fie la numele Lui și numele Lui ne va lumina, ne va dărui lumină în suflet, lumină în cuget și lumina va stăpâni întregul nostru neam românesc”, a încheiat părintele stareț.
Vezi și:
Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna (Sf. Paști 2020)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 291
Id: 73458
Data: May 2, 2021
Imagine:
Arhiepiscopul Alba Iuliei a vorbit duminică, la Vecernia Învierii Domnului, despre prezenţa veşnică a Mântuitorului în vieţile noastre. „Hristos Cel Înviat rămâne cu noi până la capătul istoriei”, a spus ierarhul în predica de la Catedrala din municipiu.
.....Data: May 2, 2021
Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului a oficiat Slujba de Înviere la Catedrală .....
Data: May 2, 2021
Corul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a vestit duminică Învierea cadrelor .....
Data: May 3, 2021
Preasfințitul Părinte Antonie a vizitat duminică, de Înviere, pacienții Spitalului Clinic din Bălți care sunt diagnosticați cu COVID-19 și Departamentul de Pediatrie. .....
Data: May 3, 2021
„Chiar cred că noaptea de Înviere ne este dată să ne răcorim de dorul după cei plecați, a căror moarte încă ne mai doare”, spune Părintele Constantin Necula.
„Căci Hristos cu rana Lui vindecă rana noastră, cu Pătimirea Lui, pătimirea noastră. Numai să nu .....
Data: May 3, 2021
Preasfinţitul Părinte Ambrozie a oficiat Slujba Învierii Domnului şi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Comana. Este prima oară în istoria aşezământului monahal când un ierarh slujeşte în .....
Data: May 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).