Sfântul Proroc Daniel este ocrotitorul spiritual al Patriarhului României.
„De la Botez am avut numele Dan Ilie, iar părintele Cleopa, când am devenit monah a concentrat cele două nume, Dan și Ilie, într-unul singur, Daniil – cum spunea dânsul”, a evocat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la onomastica sa din 2017.
Contextul socio-economic actual a făcut necesară o tot mai extinsă misiune a Bisericii Ortodoxe Române în afara granițelor. De la întronizarea Patriarhului Daniel, 4 eparhii s-au adăugat celor 9 existente în diaspora, dar și numeroase parohii, mănăstiri și chiar centre culturale, educaționale sau de asistență socială.
În 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca prima duminică după Adormirea Maicii Domnului să fie „Duminica migranților români”. De asemenea, Sfântul Sinod proclamă anul 2021 drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”.
”Ocrotitorul românilor din diaspora
Grija Părintelui Patriarh pentru diaspora ortodoxă română se datorează contextului actual, dar este inspirată și de ocrotitorul său spiritual.
„Sfântul Proroc Daniel a fost păstor pentru poporul lui care se afla în exilul babilonian și a și murit în afara Țării Sfinte, deci, a murit printre străini. Dar, aflându-se printre străini ca minoritate, totuși a păstrat credința strămoșească și a uimit prin înțelepciunea sa, dar și prin credința sa”, preciza PF Daniel în 2017.
„Prorocul se numește ‹Daniel› – cel ce înseamnă în limba ebraică ‹Dumnezeu este Judecătorul meu›. Cu alte cuvinte, tot timpul trebuie să avem simțul responsabilității în fața lui Dumnezeu pentru toate cuvintele, toate faptele, gândurile”, a spus Patriarhul Daniel.
„Sfântul Proroc Daniel este și ocrotitorul românilor care se află în străinătate, în diaspora, dar și al nostru al tuturor, oriunde ne-am afla”, a conchis Patriarhul.
Viața Bisericii în diaspora
Inspirat de viața prorocului care a trăit de mic printre străini, Patriarhul îi îndeamnă adesea pe românii din diaspora să păstreze credința ortodoxă strămoșească, identitatea şi cultura românească. În străinătate, în jurul bisericilor se formează adevărate comunități.
„Românii migranți au aspirația unui viitor prosper, dar trăiesc uneori în societăți din ce în ce mai secularizate și individualiste, sunt priviți adesea cu răceală sau suspiciune, fapt care nu le insuflă un sentiment de pace și mulțumire sufletească”, explică Părintele Patrirah în cuvântul despre Anul omagial și comemorativ 2021 de la începutul calendarului.
„De aceea, în bisericile ortodoxe românești din străinătate, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică și își alină dorul mistuitor după cei dragi și după locurile natale, își reconfirmă identitatea lor profundă și își redescoperă originile. Se adună mai ales în jurul unui preot de parohie, căruia îi spun în limba maternă nu doar păcatele la spovedanie, ci și problemele cotidiene”.
Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume.
În prezent Biserica Ortodoxă Română are parohii și eparhii atât în comunitățile românești din jurul granițelor române, cât și pe toate meridianele globului, în: Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Europa Centrală și de Nord, Europa Occidentală și Meridională, cele două Americi, Australia și Noua Zeelandă, Ierusalim, Iordan și Ierihon, Muntele Athos, Cipru, Turcia, Africa de Sud și Japonia.
Patriarhul Daniel s-a născut în data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, judeţul Timiş. Printre mentorii Preafericirii Sale se numără Arhimandritul Cleopa Ilie, nașul său de călugărie, și Părintele Dumitru Stăniloae, îndrumătorul său la doctorat. A intrat în monahism în anul 1987. Ca ierarh, a fost pentru puțin timp Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei timp de 17 ani, iar din 2007 până în prezent Patriarhul României.
Onomastica PF Daniel va fi serbată în 17 decembrie 2020 în cadru restrâns. Sărbătoarea oficială a Preafericirii Sale este 30 septembrie, data întronizării ca Patriarh al României.
Vezi biografia integrală.
Pe aceeași temă:
-
Factbox: Biserica și diaspora românească de azi
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 217
Id: 72208
Data: Dec 17, 2020
Imagine:
Sinodul Mitropolitan din Mitropolia Clujului s-a întrunit joi, pentru a doua oară în acest an, la Zalău.
Au participat Părintele .....
Data: Dec 17, 2020
Copiii de la Centrul de zi „Patriarh Justinian Marina” din Capitală au primit daruri zilele trecute din partea voluntarilor Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).
Darurile au constat în haine, ghete, dulciuri și jucării. Voluntarii au venit însoţiţi de .....
Data: Dec 17, 2020
Mai puțini știu că Dreptul Iosif, cel care a purtat de grijă pruncului Iisus și a păzit-o pe Fecioara Maria în lume, este pomenit nu o dată, ci de două ori în cursul anului de Biserica Ortodoxă.
Prima dată, el este pomenit în Duminica Sf. Strămoși după trup ai .....
Data: Dec 17, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a sărbătorit ziua onomastică joi, de Sf. Proroc Daniel, printr-un moment festiv organizat restrâns în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.
Preafericirea Sa a vorbit cu acest prilej despre slujirea .....
Data: Dec 17, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a îndreptat de ziua numelui gândurile către refugiați și exilați, subliniind că Sf. Proroc Daniel și Sf. trei tineri cinstiți în 17 decembrie .....
Data: Dec 17, 2020
În ziua cinstirii Sf. Mc. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, îşi serbează onomastica. Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în oraşul Moreni, .....
Data: Dec 18, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Predica la pomenirea Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan (Pr. Prof. Constantin Coman, 30 ianuarie 2013)
Predica la Duminica a XXXII-a dupa Rusalii (a lui Zaheu) (Pr. Prof. Constantin Coman, 3 februarie 2013)
Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul (IPS Pimen, 14 aprilie 2013)
Predica la praznicul Adormirii Maicii Domnului (IPS Pimen, 15 august 2012)
Predica la praznicul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (Arhim. Melchisedec, 29 august 2011)
Predica a Parintelui Cleopa la pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).