„Aceasta este ceva ce am făcut cu toții”, transmite referitor la criza medicală prin care trecem, dintr-o mănăstire aflată pe insula scoțiană Mull, părintele român Serafim Aldea.
Părintele spune că principala provocare în condițiile actuale este să rămânem sănătoși la cap.
El semnalează că prin tot felul de căi sunt răspândite mesaje care susțin că toată această criză ar fi folosită în scopuri rele.
„Am primit atât de multe clipuri și citate, inclusiv de la preoți și monahi, care susțin că toate acestea sunt orchestrate să distrugă Ortodoxia, să ne țină la distanță de biserici, de Sfânta Liturghie astfel încât să nu fim în stare să primim Sfânta Împărtășanie”, mărturiseștete părintele.
„Dar acesta nu este adevărul, nu este realitatea. Și chiar dacă nimeni nu mă crede, nu-mi pasă, pentru că trebuie să spun adevărul. Hristos vrea ca noi să vorbim despre adevăr și dragoste și să nu fim îngrijorați de rezultat”.
”Aceasta este ceva ce am făcut cu toții
„Acest virus și virusurile care erau vindecate cu zeci de ani în urmă și multe altele care vor veni în viitor sunt ceva ce toți am făcut împreună prin distrugerea mediului și prin nepăsarea față de lumea pe care Dumnezeu ne-a dat-o să locuim în ea”, arată Pr. Serafim Aldea în clipul postat pe pagina de Facebook a mănăstirii.
„Este vina mea și vina ta, oriunde te afli și oricine ești, pentru că nu am făcut nimic să ne protejăm pe noi înșine, mediul înconjurător și viitorul umanității din care facem parte”, subliniază părintele.
„Știu că e mult mai ușor să treci printr-o criză când există un inamic. Dar inamicul este mereu în interior. Inamicul este mereu în inima ta”.
Pericolul real
Monahul român atrage atenția că adevăratul pericol nu este acela că suntem ținuți departe de Sfânta Liturghie sau de la primirea Sfintelor Taine. „Pericolul real este că uităm cine suntem și ce putem face chiar în acest moment”.
„Acesta este încă Postul Mare!”, amintește Pr. Serafim. „Suntem în continuare chemați să ne iubim unul pe altul. Suntem chemați să privim înainte spre Răstignire și spre Învierea care urmează după ea. Suntem chemați să-L vedem pe Dumnezeul nostru răstignit pe o cruce pentru simplul fapt că ne-a iubit, ne-a iubit necondiționat. Ne-a iubit pe noi care eram cei ce Îl răstigneam”.
„Chiar și acolo, inamicul era din interior”, spune părintele amintind episodul răstignirii Domnului.
„Este aceeași poveste de la un capăt la altul. Singurii vinovați pentru răstignirea Domnului suntem eu și tu și noi toți, fiecare ființă umană de la începutul lumii până la sfârșitul ei. Pentru că fără păcatele noastre nu ar fi fost nevoie ca Hristos să fie răstignit”.
„Și chiar dacă mergem înapoi la primul om, Adam, nu a fost vina diavolului că a luat mărul, nu? Ar fi putut refuza, ar fi putut alege să-L asculte pe Dumnezeu și să se supună poruncii Sale. Dar el a spus: da. Și prin acel gând al său păcatul a intrat în lume și Hristos a trebuit mai târziu să se întrupeze și să fie răstignit pentru ca noi să fim salvați”.
„Niciodată nu e vina altcuiva”.
Vrei să ajuți? Roagă-te
Îndemnul principal al părintelui a fost: „Dragii mei minunați și iubiți frați și surori în Domnul, creaturi ale lui Dumnezeu, nu urâți pe nimeni!”.
„Aceste lucruri nu sunt îndreptate împotriva noastră, împotriva Bisericii, împotriva unei națiuni anume (…) Nu sunt aici să vă spun nimic altceva decât adevărul așa cum îl văd în inima mea”.
„Singura cale de a scăpa din asta este să fii pozitiv și să faci tot ceea ce poți pentru a-i încuraja pe toți, pentru a fi bun, pentru a iubi și a ierta și, peste toate, să te rogi pentru toți.
„Vrei să ajuți? Dacă vrei să ajuți, trezește-te oricând poți în mijlocul nopții pentru cinci minute, jumătate de oră sau o oră și roagă-te!”, recomandă preotul.
„Pentru cine să te rogi? Roagă-te în special pentru acei oameni pe care nu-i poți iubi”.
”Încercați să zâmbiți!
Spre finalul clipului, Părintele Serafim a remarcat: „Arăt foarte morocănos și nu vreau să fiu așa. Vreau să fiu înălțător. Vreau să simțiți că îmi pasă de voi, pentru că îmi pasă cu adevărat”.
„Suntem cu toții bine la mănăstire”, îi încredințează părintele pe urmăritori.
„Continuăm slujbele. Mănăstirea e închisă, deci suntem doar noi, eu, frații și surorile, dar ne rugăm pentru toți și ne străduim ca fiecare dintre voi să nu o luăm razna. Vă iubesc pe toți întru Hristos, mă rog pentru voi și am mare încredere că și voi vă rugați pentru noi”.
„Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți și prin rugăciunile voastre, să fim cu toții binecuvântați!”
„Încercați să zâmbiți. Putem să reușim! Putem. Amin!”.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului i-a sfătuit pe credincioşii care nu pot participa la sfintele slujbe din cauza pandemiei de coronavirus să accepte aceste măsuri „în duh de pocăinţă”, fără să fie revoltaţi.
Îndemnul a fost adresat printr-un mesaj postat pe .....
Data: Mar 30, 2020
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a lansat în Duminica Sfântului Ioan Scărarul un apel la solidaritate cu cei afectaţi de coronavirusul Covid-19.
„Când mulţi .....
Data: Mar 30, 2020
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Tudorache, preot pensionar îmbisericit la Parohia Șerban Vodă, Protoieria Sector III Capitală, oficiată în biserica Parohiei .....
Data: Mar 30, 2020
Patriarhul Daniel a donat luni suma de 10.000 de lei pentru achiziționarea de materiale de protecție destinate voluntarilor „Ajută cu bucurie”.
Este vorba de voluntarii care se implică, prin intermediul site-ului „Ajută cu .....
Data: Mar 30, 2020
„Ploaia torențială, imposibilitatea de a ne deplasa, controalele riguroase, orașele pustiite, nu au împiedicat pe voluntarii parohiei noastre să parcurgă peste 200 km şi să ajungă în unsprezece localități pentru a duce o fărâmă de speranță și o caldă mângâiere celor care simt că .....
Data: Mar 30, 2020
La 31 de ani de la plecarea la Domnul a monahului Nicolae de la Rohia, regăsim în predicile sale cuvinte de îmbărbătare pentru cele mai paradoxale împrejurări.
În aceste clipe de îngrijorare, de teamă de boală și moarte sau chiar de teamă că-L pierdem pe Dumnezeu, .....
Data: Mar 30, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
048 Simbolul Credintei - Crezul - Pr Mircea Stoleriu
053 Invatatura despre Sf Treime - Pr Mircea Stoleriu
094 Cinstirea Maicii Domnului - Pr Mircea Stoleriu
054 Revelatia Sf Treimi in Noul Testament - Pr Mircea Stoleriu
074 Intreita slujire a Mantuitorului p1 - Pr Mircea Stoleriu
050 Pronia lui Dumnezeu - Pr Mircea Stoleriu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).