Căutând comuniunea cu conaționalii, românii din Germania Îl regăsesc pe Dumnezeu, spune Parohul din Ingolstadt. El povestește despre binecuvântările pe care Dumnezeu le ascunde în dificultățile vieții și le transmite românilor să țină aproape de Biserică. Un creștinism viu ne ajută să ținem piept provocărilor actuale, spune el.
Părintele Iulian Mihai (foto sus) s-a născut cu 42 de ani în urmă la Brăila, iar din 2016 slujește la Parohia „Sf. Ier. Calinic de la Cernica” din Ingolstadt, un oraș situat între Nürnberg și München.
De mic a avut înclinație către matematică și științele exacte. Dar, când a trebuit să aleagă o facultate, nu a ales nici Matematica, nici Automatica, ci Teologia.
„Cred că am simțit niște neîmpliniri în matematică și fizică”, spune el astăzi cu referire la căutările din perioada de formare. Părinții săi au primit foarte bine vestea și au fost mândri de el, cu toate că nu exista tradiția teologică în familie.
În căutarea unei terapii
Nu plănuise să ajungă preot în Germania. Dar viața l-a purtat într-acolo. S-a dus pentru binele copilului, după ce Dumnezeu le-a dăruit lui și soției o fetiță minunată, pe Ioana-Maria, născută fără mâna dreaptă.
„Pentru ea am făcut acest pas și nu am regretat: în Germania s-a decantat o situație medicală care în România era mai precară”, povestește părintele. S-au stabilit în Germania pentru a avea la dispoziție cele mai bune tratamente și soluții de sprijin.
Doamna preoteasă Cristina Mihai și-a găsit foarte rapid de lucru, fiind medic. Părintele, când nu are grijă de cei doi copii și nu este la parohie, face web design și proiecte de IT.
Bavaria, un fel de Moldovă a Germaniei
Ioana-Maria, acum în vârstă de 12 ani, este perfect integrată la școala germană pe care o urmează și a avut parte de cele mai avansate tratamente disponibile. Are acum și un frățior, pe Tudor Daniel, în vârstă de șapte ani, care s-a născut acolo.
„Ioana este un copil receptiv, muncitor. Cântă la pian, face călărie, înot și este printre cei mai buni elevi din clasă. Noi am făcut pentru ea ceea ce trebuia să facem: i-am căutat un mediu optim. Restul a făcut Dumnezeu”, spune Părintele Iulian Mihai.
În comunitatea de la școală și din satul în care familia locuiește, Ioana a fost primită cu multă căldură. „Societatea germană nu vede diferențele la fel de ușor ca noi. Dizabilitatea ei nu este amendată nici măcar vizual”, spune tatăl ei.
„Noi am fost primiți foarte cald, foarte deschis”, povestește el. Desigur, contează și că stau în Bavaria, „un fel de Moldova a Germaniei”, adică o zonă cu oameni credincioși.
Dizabilitatea care a schimbat „dioptria” duhovnicească a familiei
Situația Ioanei a deschis calea pentru a face bine altora. Părintele Iulian Mihai a înființat o asociație care înlesnește protezarea persoanelor cu dizabilități din România, mai ales copii.
„Avem deja relații și putem scurta mult procedura de protezare, oferind totodată proteze mai performante”, spune parohul.
În țară, timpul de așteptare este atât de mare, încât copilul crește până când proteza ajunge la el. Iar atunci deja îi trebuie alta, după alte măsuri.
„Dizabilitatea Ioanei s-a dovedit a fi cea mai mare binecuvântare din viața noastră, pentru că ne-a schimbat Dumnezeu «dioptria» duhovnicească prin ea și pentru aceasta Îi mulțumim”, afirmă parohul din Ingolstadt.
„Cel mai adesea, noi luăm totul de-a gata, ni se pare firesc să primim viață și sănătate și altele asemenea”, adaugă el. „La noi nu a fost așa. În schimb, am regăsit firescul în altă parte.”
Părintele explică: „Mi-e util să o am pe Ioana în fundal. Îmi oferă altă perspectivă asupra pastorației, mai ales a pastorației persoanelor cu deficiențe sau dizabilități. De când s-a născut, eu, ca preot, ca soț, ca tată, văd altfel aceste persoane. Îi văd pe toți ca pe copiii mei”.
Părintele a văzut cazuri de dizabilități în parohie, iar propria situație l-a ajutat să le dea speranță oamenilor deznădăjduiți de starea lor sau de reacția celorlalți la deficiențele lor.
Căutându-și conaționalii, românii Îl regăsesc pe Dumnezeu
Cel de al doilea hram al parohiei este „Sfântul Willibald, Episcop de Eichstätt”. Născut în anul 700 în localitatea Wessex din Anglia, acesta a fost misionar pe teritoriul Germaniei de astăzi. Unii afirmă că a fost unul dintre nepoții Sf. Bonifatie. Este pomenit la data de 7 iulie.
În comunitate sunt muncitori sezonieri, dar și oameni din toate categoriile sociale. Mulți lucrează în restaurante, sau la curățenie, dar sunt și destui medici, printre care și doamna preoteasă Cristina Mihai.
„Ne regăsim. Nu este un club social, ci o adunare liturgică, o parohie vie, chiar dacă nu foarte numeroasă”, își descrie părintele comunitatea. „Sunt oameni care au efectiv nevoie de un loc unde să se regăsească, iar Biserica este un factor de coeziune.”
Mulți români vin la liturghie mânați de dorința de a vorbi românește. „Astfel, cei care nu se spovedeau în țară au ajuns să se spovedească în Germania”, spune părintele paroh.
Românii vin la Ingolstadt de la diverse distanțe, dar în Germania distanțele se parcurg ușor. O familie străbate duminica 1.600 km dus-întors: câte două ore și jumătate la dus, respectiv la întors.
La școala parohială, întreruptă, din păcate, de lungul șir de restricții sanitare Covid-19, copiii învață să picteze icoane pe sticlă, încondeiază ouă, confecționează decorațiuni.
Un italian convertit la Ortodoxie prin căsătoria cu o româncă i-a invitat chiar să învețe să facă pizza la restaurantul lui.
Secularizarea: Familia creștină deține cheile
Soluția părintelui pentru propriii copii: „În casă și la școala parohială este interzisă limba germană. Numai în acest fel putem păstra limba română. Citim Ispirescu și Creangă, dar și Jules Verne, cumpărat din țară”.
Copiii săi nu au telefon, iar în casă nu este televizor. „Avem în schimb pădurea, jocuri de puzzle, lego, avem desen, pian și alte activități. Vârsta lor este pentru joacă, nu pentru tehnologie”, spune parohul.
„Românii sunt mai efervescenți. Suntem un pic mai religioși decât societatea germană, oamenii din parohie trăiesc Ortodoxia, o fac, zic eu, autentic, fidel. Nu sunt mulți, dar cei care sunt acolo se spovedesc și se împărtășesc regulat”, spune parohul.
„Încercăm să nu așteptăm lumea să intre în biserică, ci să ducem Biserica la lume”, adaugă el.
„E vorba de secularizare, de duhul lumii. Ceea ce simt eu acolo, din păcate și aici, este că, dacă nu reușim să ne diversificăm pastorația, nepoții noștri nu vor mai călca pragul bisericii.”
„Dacă în familie se cultivă valoarea cărții și învățăturii, dacă în familie creștinismul crește organic, nu doar de Paști și de Crăciun, și este asumat la modul cel mai responsabil, e greu ca o societate profund creștină, educată și responsabilă să devieze”, spune parohul.
Mesaj Părintelui Iulian Mihai pentru românii din țară, la fel ca și pentru cei din diaspora: „Este extrem de important să țină aproape de preot și de Biserică. Și preotul crește duhovnicește atunci când oamenii se spovedesc și se împărtășesc regulat”, spune el.
Parohia „Sf. Ier. Calinic de la Cernica” Ingolstadt
Web: https://parohia-ingolstadt.de/biserica/
Email: [email protected]
Tel: 08709 674 14 18 | 0177 896 52 02
Adresa: Marienkirche, Regensburger
Str. 192, 85055 Ingolstadt
GPS 48.769507, 11.471800
Vezi și:
- Sfinții care ocrotesc Europa creștină
-
Jonathan Jackson sprijină strângerea de fonduri pentru singura mănăstire românească din Irlanda
Foto credit: Parohia Ingolstadt
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 436
Id: 73539
Data: May 11, 2021
Imagine:
Începând cu 15 mai 2021, Agenţia Basilica Travel a Patriarhiei Române reia pelerinajele în Grecia.
„Este o destinaţie tare aşteptată, o destinaţie de care pelerinii ne întrebau mereu şi de a cărui dor îl duceam. Grecia are un farmec aparte şi de aceea este .....
Data: May 11, 2021
Un bust reprezentând pe părintele Haralambie Balamace a fost inaugurat luni în Korçë, localitatea din Albania unde a fost martirizat.
La eveniment a participat Ambasadorul României în Albania, E.S. Octavian Șerban, şi reprezentanţi ai aromânilor din zonă.
.....Data: May 11, 2021
La împlinirea unui an de la trecerea în veșnicie a IPS Pimen, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților lansează un album omagial dedicat fostului păstor al .....
Data: May 11, 2021
Marți, 11 mai 2021, s-au împlinit 17 ani de când a trecut la cele veșnice Ieroschimonahul Dionisie Ignat, starețul Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Colciu din Athos.
Marele duhovnic athonit a fost pomenit de ucenici marți după-amiază la mormântul său .....
Data: May 12, 2021
Muzeul Judeţean Argeş a vernisat marţi, în Grădina Publică din Piteşti, o expoziţe de fotografie dedicată împlinirii a 200 de ani de la revoluţia lui Tudor .....
Data: May 12, 2021
Episcopia Hușilor, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, inițiază o colectă .....
Data: May 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).