Gradina Publica din Pitesti gazduieste o expozitie de fotografie dedicata lui Tudor Vladimirescu

Muzeul Judeţean Argeş a vernisat marţi, în Grădina Publică din Piteşti, o expoziţe de fotografie dedicată împlinirii a 200 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Expoziţia va fi deschisă publicului timp de două luni, informează organizatorii printr-un comunicat de presă.

Sunt expuse fotografii cu obiecte din perioada respectivă: arme de foc (pistoale cu cremene şi cu percuţie, puşti), arme albe (iatagane), vestimentaţie bărbătească etc.

Conform aceleiaşi surse, vor putea fi admirate şi portrete, sculpturi, busturi reprezentând pe Tudor Vladimirescu, scrisori cu autograful lui, dar şi medalii, medalioane, monede sau bancnote care au fost emise cu chipul revoluţionarului.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Muzeul Goleşti, Muzeul Judeţean Gorj, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi Muzeul Romanaţilor din Caracal.

Expoziţii în Bucureşti

O expoziţie similară a fost vernisată la începutul lunii martie în Palatul Suţu din Capitală. Poate fi vizitată până în data de 27 iunie 2021. Tematica expoziției, anunţă organizatorii, se axează pe personalitatea lui Tudor Vladimirescu, contextul mișcării din 1821 și transformarea sa într-un erou național, începând cu a doua jumătate a secolului XIX.

Biblioteca Sfântului Sinod a vernisat la finalul lunii ianuarie expoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”.

Expoziția prezintă o reconstituire a drapelului Revoluției de la 1821, care reflectă valorile profund creștine ale mișcării și ale liderului ei: avea pictată pe el icoanele Sfintei Treimi și ale sfinților militari Gheorghe și Teodor Tiron, însoțite de o rugăciune.

Pe lângă steag și documente ale vremii, expoziția mai include portretul în gravură al lui Tudor Vladimirescu și portretul Episcopului Ilarion Gheorghiadis al Argeșului reprodus după originalul din pinacoteca Mănăstirii Căldărușani.

Mai sunt expuse cromolitografii care înfățișează Bucureștiul și bisericile sale din epoca lui Tudor Vladimirescu.

Anul Tudor Vladimirescu

2021 a fost declarat de autorităţile statului anul Tudor Vladimirescu. Anul marchează împlinirea a 200 de ani de la revoluţia din 1821. Legea mai prevede declararea revoluţionarului și a Ecaterinei Teodoroiu drept Eroi ai națiunii române.

„Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”, a afirmat Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Tudor Vladimirescu se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos.

Sursă foto: Muzeul Judeţean Argeş

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 258

Id: 73544

Data: May 12, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).