Pastorala Craciun: PS Gurie spune ca dragostea se invața. Tinerii sunt azi mult mai informați, dar și mult mai nesiguri

„Vă scriu această scrisoare pastorală, în vremuri de pandemie, cu o adâncă și caldă convingere: aceea că doar dragostea ne poate face să alcătuim un front comun, pentru a înfrunta cu mult curaj greutățile pe care viața ni le pune pe umeri și să ieșim împreună biruitori din multele ispite ale vremurilor în care trăim”, își deschide mesajul pastoral de Crăciun Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei.

PS Gurie subliniază că dragostea se învață și că suntem deficitari la capitolul „iubire”. Ierarhul își argumentează afirmațiile prin ziceri celebre și citează cercetări recente din domeniul neurologic.

Episcopul Devei vorbește despre armonia în familie, unde se învață, din copilărie, „alfabetul dragostei”. El atrage atenția asupra unor aspecte dificile în ce privește dezvoltarea emoțională a tinerilor, azi.

„În zilele noastre, tinerii sunt mult mai informați, dar și mult mai nesiguri. Internetul le stimulează raționalitatea, dar le lasă subdezvoltat emoționalul. Drept urmare, și voința le rămâne fragilă, neexersată. Adeseori amână deciziile importante, cele care au repercusiuni pentru întreg restul vieții, precum căsătoria, nașterea de prunci, o profesie stabilă (care să corespundă pe deplin vocației lor) etc.

Părintele episcop spune că „este necesar ca ei să dobândească încredere în propriile capacități de a înfrunta provocările viitorului”.

„Or aceasta se poate face doar printr-o viață echilibrată, presărată cu rugăciune, având în orizont iubirea infinită a lui Dumnezeu. Ei trebuie să înțeleagă cuvintele lui Sofocle: ‹Eu m-am născut ca să iubesc!›”.

El semnalează că fiii ajunși adulți nu ar trebui să mai depindă total de părinți, ci să știe să se auto-poziționeze pentru a-și afirma propria identitate.

„Dacă nu devin autonomi, este și vina părinților care i-au hiper-protejat, făcându-i nesiguri, conformiști, fragili și crescuți într-un raport de paritate cu lumea adulților. Părinții nu mai alcătuiesc – precum în trecut – un front comun pentru maturizarea tinerilor și lansarea lor în viață”, atrage atenția ierarhul.

„Într-o lume care se schimbă extrem de rapid, fiecare dintre noi se teme de imprevizibil, de provizoriu, de confuzie, de gol, și de propriile reacții în fața necunoscutului. Așadar, avem nevoie de coordonate, de obiceiuri consolidate, de structuri stabile, pentru a avea unde ne refugia în cazul schimbărilor excesive și neprevăzute”.

Această stabilitate ne-o poate oferi doar Religia și datinile strămoșești, consideră PS Gurie, toate coagulate în jurul preocupării de a învăța să iubim, din copilărie și până la bătrânețe.

„Tinerii trebuie să înțeleagă corect și să nu se sperie de constatarea lui Emil Cioran: ‹A iubi înseamnă a suferi. Și, cum mulți fug de suferință, puțini știu să iubească!›. Dragostea se fortifică în familie, cedând, lăsând spațiu voinței celuilalt, dăruindu-te, jertfindu-te!”, conchide Preasfinția Sa.

Citește integral pastorala pe site-ul oficial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Foto credit: Episcopia Devei și Hunedoarei

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 245

Id: 72265

Data: Dec 24, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).