Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat joi, în Palatul Patriarhiei, sinaxa monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor.
În timpul şedinţei de lucru din Aula Magna „Teoctist Patriarhul” la care au participat stareții și starețele din eparhie a fost susţinut referatul „Filantropi români, ctitori de mănăstiri și schituri sau binefăcători ai acestora”.
Referatul a fost întocmit de Pr. Mihail Săsăujan, Consilier eparhial la Sectorul Cultural şi Comunicaţii media, şi prezentat de Arhim. Nectarie Șofelea, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
În document se menţionează că „unele mănăstiri poartă până azi numele ctitorilor lor. În ordine soteriologică, ele asigurau, prin înscrierea numelor în pomelnicul oficial, pomenirea la Sfânta Liturghie a ctitorilor și a tuturor acelora care și-au îndeplinit față de ea îndatorirea milosteniei”.
„La rândul lor, mănăstirile ridicate de ctitori din credință si dragoste pentru Dumnezeu și semenii lor erau datoare a practica milostenia”.
„Hrisovul de orânduială a mănăstirilor din 10 septembrie 1798 din Țara Românească arată că acestea au fost înzestrate de ctitori cu averi, iar de domnitori cu orânduieli și canoane ca după acelea economisindu-se și chivernisindu-se să fie și să steie în veci la starea lor pentru faceri de bine de-a pururea și ajutorul celor săraci întru politiceasca unire și pentru veșnica lor pomenire”.
„Actul de ctitorie și filantropie a domnitorilor, boierilor și ierarhilor față de mănăstiri și schituri a dat rod în istoria bisericească a poporului român”.
„Mănăstirile au răsplătit actul de ctitorie prin activitatea bisericească, duhovnicească, culturală și socială pe care au dezvoltat-o în interiorul lăcașurilor monahale, dar și în afara lor, pentru poporul român dreptcredincios”, se mai precizează în referatul Părintelui Săsăujan.
„Activitatea filantropică a mănăstirilor în istoria Bisericii Ortodoxe Române” a fost analizată de Arhim. Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal şi Director la Biblioteca Sfântului Sinod.
„Părinții Bisericii nu doar au scris și predicat despre milostenie, filantropie, ci ei înșiși s-au preocupat și au reușit în mod exemplar să organizeze actele de milă sub nenumărate forme”.
„Este important să nu pierdem din vedere că milostenia creștină nu se adresează exclusiv nevoilor materiale ale oamenilor, ci prin împlinirea lipsurilor de natură materială se urmărește și câștigarea sufletelor pentru ceruri prin cultivarea unei mai mari disponibilități pentru viața spirituală”.
„Sărăcia nu rezidă numai în lipsa bunurilor materiale, ci și în absența unei preocupări pentru suflet, pentru mântuirea în Hristos. Aducerea oamenilor pe calea credinței, grija pentru mântuirea sufletelor, reprezintă culmea milosteniei și a filantropiei creștine”.
„Cea mai cunoscută și mai răspândită formă de filantropie în mănăstiri era această formă incipientă de spital numită bolniță, rămasă timp de secole, singura instituție cu preocupări curative de la noi”.
„Bolnițele sau vraceavnițele erau organizate aparte de mănăstiri, dar în apropierea acestora, acestea având clădiri proprii și biserică. Personalul deservent era format de călugării cu o oarecare experiență medicală, cunoscători ai proprietăților curative ale plantelor”.
Apoi, Arhim. Nectarie Şofelea a prezentat noi forme de ajutorare economică a mănăstirilor în timp de pandemie.
Întâlnirea a prilejuit şi o serie de discuţii de ordin administrativ, liturgic și duhovnicesc, după care au fost înaintate propuneri de îmbunătățire a vieții monahale.
Sinaxa a fost precedată de slujba de Te Deum oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.
În Arhiepiscopia Bucureştilor există 35 de mănăstiri și 7 schituri. Numărul total de personal monahal în mănăstirile din eparhie este 675, dintre care: 247 de călugări și frați și 428 de monahii și surori.
Mai multe imagini în Galeria Foto.
Ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi privind pelerinajul de la Iaşi, Mitopolitul Teofan a transmis un mesaj în care a semnalat încălcarea unor drepturi legate de libertatea religioasă şi a subliniat că „Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade .....
Data: Oct 8, 2020
În oraşul Petrila din Judeţul Hunedoara va fi construit un Muzeu al Satului, anunţă Agerpres.
Muzeul va fi .....
Data: Oct 8, 2020
Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat vineri Spitalului Județean de Urgență Deva echipamente medicale în valoare de aproximativ 325.000 lei.
Este vorba despre un sistem centralizat de injectomate și infuzomate, destinat Compartimentului de Terapie Intensivă .....
Data: Oct 10, 2020
La Parohia „Doamna Oltea” din Capitală va fi prezentată duminică, 11 octombrie, o expoziţie de fotografie în memoria preotului Gheorghe Cotenescu.
Clericul i-a fost secretar personal lui Nicolae Iorga, dar şi profesor a doi viitori patriarhi ai României, Iustin .....
Data: Oct 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).