Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis profesorului universitar doctor Constantin Bălăceanu-Stolnici un mesaj de felicitare și binecuvantare joi, cand acesta a implinit 100 de ani.
„La frumoasa şi venerabila varstă de 100 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici continuă să fie activ, să işi desfășoare activitatea de cercetare, să scrie cărţi și să fie ancorat in viaţa societăţii romanești”, transmite Patriarhul Romaniei.
Mesajul Pareafericirii Sale a fost citit joi de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, la sesiunea aniversară a Academiei Romane organizată cu acest prilej.
Text integral:
Omagiu și binecuvantare de centenar
Aniversarea implinirii a 100 de ani de viaţă a Domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, este o mărturie a unei bogate vieți și activități, desfășurate in slujba promovării ştiinţei, culturii și spiritualității naţionale romaneşti.
Pasiunea sa pentru cercetarea ştiinţifică, respectul pentru adevărurile istoriei şi preocuparea permanentă pentru deschidere şi cooperare, i-au adus un loc de seamă intre personalităţile care vor continua să inspire multe generații de cercetători şi oameni de cultură.
Om de ştiinţă, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Romane, Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici deţine numeroase titluri şi funcții onorifice, păstrandu-şi mereu modestia şi raportarea la aceste titluri cu decență şi responsabilitate.
Așa cum mărturisește personal, Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici este „un om al locului şi al timpului său”, cu o putere de lucru mereu surprinzătoare, un bun cunoscător al trecutului istoric, cu prețuire deosebită pentru istoria Bucureştilor şi a poporului roman. La frumoasa şi venerabila varstă de 100 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici continuă să fie activ, să işi desfășoare activitatea de cercetare, să scrie cărţi și să fie ancorat in viaţa societăţii romanești.
Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost in toată viața sa un om apropiat al Bisericii. Domnia sa a reușit, nu numai după anul 1990, ci şi in plin regim comunist, să cultive o complementaritate intre argumentarea ştiinţifică şi revelaţie sau credinţă.
In calitate de efor testamentar al Așezămintelor Brancovenești – Biserica Domnița Bălașa din București, care, in perioada 2018-2022, a fost restaurată printr-un amplu proiect finanțat din fonduri europene, s-a preocupat ca această biserică să funcționeze la aștep�tările pe care le-au avut ctitorii ei, dand curs conștiinței de epitrop testamentar, indatorat de stră�moşii ctitori să readucă in proprietate bunurile confiscate in timpul regimului comunist ateu.
Ne amintim mereu cu bucurie de intalnirile noastre cu Domnul Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici și prețuim susținerea sa publică in proiectul construirii Catedralei Naționale. Domnia sa a fost membru al Adunării Naționale și al Consiliului Național ale Bisericii Ortodoxe Romane, și un sfetnic apropiat al regretaților patriarhi ai Romaniei: Justinian, Iustin și Teoctist, precum și al multor ierarhi din ţara noastră, cu care a cultivat relații foarte utile Bisericii și societății.
Anul trecut, 2022, la aniversarea de 99 de ani, in semn de cinstire și recunoștință pentru activitatea sa, i-am conferit Domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici cea mai inaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Romane, Ordinul Crucea Patriarhală, pentru mireni.
Dorinţa sa de a evoca raze şi chipuri de lumină din istoria, cultura şi spiritualitatea ţării noastre se arată in preocuparea sa permanentă pentru promovarea valorilor perene ale neamului romanesc şi cultivarea recunoştinţei faţă de cei care au contribuit la dăinuirea peste timp a conştiinţei de neam, a unităţii de limbă şi credinţă, a comuniunii de cuget şi simțire romanească.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Dăruitorul vieții şi al tuturor binefacerilor, să dăruiască Domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici ajutorul Său sfant in toată lucrarea sa de promovare a cercetării științifice, a cunoașterii istoriei şi culturii poporului roman.
Intru mulţi şi fericiţi ani, Domnule Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici!
Cu aleasă preţuire şi binecuvantare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane și directorul onorific al Institutul de Antropologie „Francis Rainer“ al Academiei Romane, este medic neurolog cu o experiență profesională de peste 75 de ani, om de știință, promotor al neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului Nervos.
Foto credit: Basilica.ro /
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 178
Id: 78655
Data: Jul 6, 2023
Imagine:
Filiala din Iași a Societății Ortodoxe a Femeilor Romane (SOFR) a organizat luni conferința „Sfantul Ștefan cel Mare – portret de voievod: suferință și biruință”, la Sala Sinaxar a muzeului Mitropolitan din .....
Data: Jul 6, 2023
Schitul Pocrov din Vanători, județul Neamț, l-a serbat miercuri pe cel de-al doilea ocrotitor, Sfantul Cuvios Atanasie Athonitul.
Au participat la această sărbătoare numeroși clerici şi credincioși, veniți din toate .....
Data: Jul 6, 2023
Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a săvarșit marți o slujbă de Te Deum cu ocazia Zilei Independenței SUA.
Slujba de mulțumire a fost oficiată la Catedrala „Sfinții Impărați Constantin și .....
Data: Jul 7, 2023
Unica mănăstire romanească din Elveția a marcat duminică un deceniu de la inființare. Părintele Mitropolit Iosif a oficiat Sfanta Liturghie la pomenirea Sfantului Voievod Ștefan cel Mare și a Sfantului Ioan de San Francisco, ocrotitorii .....
Data: Jul 7, 2023
Republica Moldova marchează cu Doliu Național ziua de 6 iulie, in amintirea celui de al doilea val de deportări staliniste in masă prin care a trecut populația romanească din Basarabia și Bucovina de Nord, ocupate de Armata Sovietică in al .....
Data: Jul 7, 2023
Parohia băcăuană care il are ocrotitor pe Sfantul Andrei Criteanul și-a sărbătorit marți cel de-al doilea hram. Comunitatea fiind una plină de persoane cu deficiențe de auz, aceștia au putut fi părtași momentului religios .....
Data: Jul 7, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).