Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a preotului pensionar Aurel Bărîcă, fost paroh la Biserica „Buna Vestire” – Bellu din Sectorul 4 al Capitalei.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Biserica Parohiei „Buna Vestire” – Bellu duminică, 13 februarie 2022.
Mesajul Patriarhului Daniel:
Preot evlavios şi harnic al Bisericii lui Hristos Părintele Aurel Bărîcă (1944 – 2022)
Am aflat cu multă întristare de trecerea din această viaţă, în zorii zilei de vineri, 11 februarie 2022, a Părintelui pensionar Aurel Bărîcă, fost preot paroh la Parohia Buna Vestire – Bellu, Protoieria Sector IV Capitală.
Părintele Aurel Bărîcă s-a născut la praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1944, în Comuna Deagurile (astăzi, Comuna Recea), Județul Argeș, în familia dreptcredincioșilor Niculina și Alexandru, tatăl său fiind cadru medical, participant pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. Încă din copilărie a iubit Biserica, fiind atras de sfintele slujbe. După frecventarea şcolii primare și gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1961-1966), iar apoi studiile teologice superioare în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1966-1970), la finalul cărora a obținut titlul de licenţiat în teologie.
În anul 1967 s-a căsătorit cu domnișoara Vasilica – Gabriela, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu trei copii: Dan-Alexandru, actualul preot paroh al Parohiei Buna Vestire – Bellu, Emilian – Mircea, cadru militar și Iuliana – Emanuela, economist și preoteasă.
În data de 22 noiembrie 1970 a fost hirotonit diacon, în Catedrala Patriarhală din București, de către vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, iar în ziua de 26 noiembrie a aceluiași an a primit Taina Preoției, de la Arhiereul Pavel Șarpe, în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, fiind numit preot paroh la Parohia Stejarul din Protoieria Giurgiu Sud. Aici a realizat o intensă activitate pastoral-misionară, desfășurând lucrări de renovare și dotare a bisericii și a casei parohiale și începând procesul de repictare a sfântului lăcaș.
Începând cu anul 1975, a fost transferat la Parohia Daia, din cadrul aceluiași protopopiat giurgiuvean, unde a realizat mai multe lucrări ziditoare de suflet și administrativ-gospodărești. După cutremurul devastator din anul 1977, Părintele Aurel Bărîcă s-a ocupat de restaurarea bisericii parohiale, aflată într-o stare avansată de degradare. A efectuat reparații capitale de zidărie, a înlocuit învelitoarea și a refăcut pictura murală a bisericii. De asemenea, a achiziționat un imobil bisericesc, pe care l-a amenajat și dotat cu toate cele necesare bunei funcționări a casei parohiale.
În perioada 1981-1984, vrednicul de pomenire Patriarh Justin i-a acordat cele mai însemnate ranguri clericale, pentru vrednicie și activități deosebite: sachelar (1981), iconom (1983) și iconom-stavrofor (1984).
În perioada februarie 1978 – septembrie 1988 a deținut funcția de Protopop al Protoieriei Giurgiu Sud, iar în intervalul octombrie 1988 – mai 1989 a fost Consilier al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cadrul Sectorului Tehnic.
Datorită experienței pastorale și administrative, acumulate în cei optsprezece ani de slujire preoțească, Părintele Aurel Bărîcă a fost transferat, în anul 1988, în postul de preot paroh la Parohia Buna Vestire – Bellu din Sectorul IV al Capitalei, pe care a slujit-o, cu multă râvnă și jertfelnicie, până la momentul chemării sale în ceata slujitorilor din Ceruri. Prin stăruința Părintelui Aurel Bărîcă, s-a construit și pictat capela cimitirului parohial, a fost edificată cancelaria și s-a reparat casa parohială, s-a consolidat clopotnița, iar între 2005-2010 s-a refăcut pictura bisericii. În cei aproape 32 de ani de pastorație la această parohie, a îndeplinit ascultările de preot paroh (1988-2011), preot coslujitor (2011-2015) și preot pensionar îmbisericit (2015-2022), slujind împreună cu ceilalți părinți, printre care și fiul său, părintele Dan-Alexandru Bărîcă, actualul preot paroh.
În semn de prețuire și recunoaștere a vredniciei și ostenelilor sale, în data de 7 mai 2017, cu ocazia săvârșirii slujbei de resfințire a bisericii Parohiei Buna Vestire – Bellu, i-am acordat Părintelui Aurel Bărîcă Ordinul Sanctus Stephanus Magnus, pentru a preţui activitatea sa deosebită.
În peste o jumătate de veac de slujire preoțească, Părintele Aurel Bărîcă a fost un preot evlavios şi harnic al Bisericii lui Hristos. A fost apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui.
Viața sa este caracterizată de lucrarea bogată în slujirea Bisericii, mărturisită de copiii, colaboratorii și ucenicii săi. Luminoasa sa activitate poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a credincioșilor și în lucrarea ziditoare a faptelor bune.
În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru slujitorii și credincioșii Parohiei Buna Vestire – Bellu, ne amintim cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, Eu sunt învierea și viața; Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi (Ioan 11, 25), rugându-L să aşeze sufletul slujitorului Său, Aurel Preotul, în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndurerați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Ziarul Lumina
Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 76199
Data: Feb 13, 2022
Imagine:
„Dumnezeu îi înalță pe cei smeriți și smerește pe cei care se înalță pe sine, arătând cât de mare păcat este mândria și ce mare virtute aducătoare de har de la Dumnezeu este smerenia și pocăința sinceră”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în predica rostită .....
Data: Feb 13, 2022
Ziua Mondială a Radioului este celebrată anual în data de 13 februarie. Sărbătoarea a fost instituită în 2011 de statele membre UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2012.
Ziua Mondială a Radioului 2022 (WRD 2022) are deviza .....
Data: Feb 13, 2022
Parohia Bărbătescu Vechi din Capitală și-a amenajat un paraclis la demisolul bisericii noi aflate în construcție. Noul spațiu de slujire a fost sfințit duminică, 13 februarie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
.....Data: Feb 13, 2022
Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei a prezentat sâmbătă, 12 februarie, în cadrul Adunării Eparhiale, raportul de activitate al anului precedent. În 2021, la nivel eparhial în Episcopia Ungariei a fost intensificată activitatea de pastorație a tinerilor prin organizarea mai multor .....
Data: Feb 13, 2022
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor s-a întrunit în ședința anuală de lucru, sâmbătă, 12 februarie 2022. În urma evenimentului, Eparhia a transmis un comunicat de presă în care prezintă sinteza activităților din 2021, precum și proiectele și perspectivele pentru .....
Data: Feb 13, 2022
Pentru a veni în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, clericii din Protoieria Târgu Jiu Nord au donat sânge, miercuri, 9 februarie 2022.
.....Data: Feb 14, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).