Patriarhul Daniel premiaza copiii din proiectul Biblia calatoare și sfințitoare : Poate fi inscris in Cartea Recordurilor

Părintele Patriarh Daniel a inaugurat miercuri, de Ziua Internațională a Copilului, expoziția „Biblia călătoare și sfințitoare” și a acordat premii și distincții copiilor și profesorilor implicați în acest proiect educațional-catehetic desfășurat la nivel național. „Cred că poate fi înscris în Cartea Recordurilor”, a declarat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a apreciat atât efortul copiilor, cât și responsabilitatea pe care proiectul a implicat-o în ceea ce privește coordonarea.

„Acești copii drăgălași sunt o binecuvântare pentru părinții lor, pentru familie, pentru Biserică și pentru societate. Vă felicităm, doamnă profesoară, pentru că ați arătat un mod deosebit de a face concret, frumos și roditor parteneriatul Școală-Biserică”, a adăugat Preafericirea Sa, adresându-se profesoarei Daniela Ceredeev, inspector la disciplina Religie pentru județul Suceava, care a fost și inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

Părintele Patriarh Daniel a amintit în acest context că Biserica Ortodoxă Română a dedicat părinților și copiilor prima duminică de după data de 1 Iunie.

Patriarhul Daniel a inaugurat expoziția „Biblia călătoare și sfințitoare” și a acordat premii și distincții copiilor și profesorilor implicați. Ceremonia a avut loc miercuri, 1 iunie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Această hotărâre a Sfântului Sinod, care are ca punct de plecare 1 Iunie, conține o vedere foarte profundă din punct de vedere spiritual. Ea încurajează comuniunea, sau iubirea, părinților față de copii și a copiilor față de părinți. Cu acest prilej, am transmis deja la toate eparhiile din țară mesajul de apreciere a activităților copiilor, dar și de apreciere a iubirii jertfelnice a părinților față de copii”, a precizat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a mai subliniat că „Mântuitorul Iisus Hristos a iubit copiii și copiii L-au iubit pe El” și că „prin inocența, nevinovăția, curăția sufletească, copiii ne învață să fim cinstiți, curați cu inima, ca să putem vedea pe Dumnezeu, potrivit Fericirii rostite de Mântuitorul: «Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu». Acest verset a fost interpretat și ca temei pentru Rugăciunea isihastă”.

„Copiii sunt prin naștere curați cu inima, iar oamenii adulți devin curați cu inima prin rugăciune, prin gânduri bune, prin spovedanie, prin împărtășire și ajung să arate în ei gândirea lui Hristos, după cum spune Sf. Ap. Pavel, să avem gândul, sau gândirea, lui Hristos”, a mai menționat Părintele Patriarh Daniel.

„Biserica este mama duhovnicească ce a născut Școala în poporul român. Primele școli s-au organizat în apropierea Bisericii, sau în tinda Bisericii, cum s-a spus”, a mai amintit Patriarhul României.

„Această legătură este astăzi foarte necesară, mai ales că există o mulțime de curente seculariste și secularizante, care ar dori să fie despărțiți copiii de Biserică și să aibă o altă gândire decât gândirea creștină. Noi însă rămânem fideli îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos: «Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți»”, a mai afirmat Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel a inaugurat expoziția „Biblia călătoare și sfințitoare” și a acordat premii și distincții copiilor și profesorilor implicați. Ceremonia a avut loc miercuri, 1 iunie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Dorim ca toți profesorii, profesoarele și elevii care au lucrat la această scrisoare-fluviu să primească binecuvântarea lui Dumnezeu, să primească bucurie în suflet în toată viața lor și pace și mult curaj, pentru a continua lucrările frumoase pe care le-au început, ca să fie o bucurie pentru familie, pentru Biserică și pentru societate”, a încheiat Patriarhul României.

Diplome și distincții pentru participanți

Prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie pe județul Suceava, a primit de la Patriarhul Daniel Ordinul „Sf. Ioan Gură de Aur” pentru mireni. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ceremonia s-a încheiat cu premii oferite personal de Părintele Patriarh Daniel tuturor copiilor și profesorilor implicați în proiect și care au fost prezenți la vernisaj. Darurile au inclus, printre altele, Noul Testament cu Psalmii, dar și câte o Diplomă de onoare „Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României”.

Profesoara Daniel Ceredeev a fost distinsă de Părintele Patriarh Daniel cu Ordinul „Sf. Ioan Gură de Aur” pentru mireni.

„E un moment în care mă încearcă și bucuria, și împlinirea, și recunoștința pentru sutele de profesori care i-au coordonat pe copii, dar mai cu seamă pentru copiii care dovedesc că le e dragă Biserica, dovedesc că le e drag textul biblic, dovedesc că au curiozități și că Biblia le poate răspunde la acestea”, a declarat Daniela Ceredeev în cadrul evenimentului.

Cum s-a născut proiectul „Biblia călătoare și sfințitoare”

Scrisoarea-fluviu de 1.403 metri, la care au colaborat peste 4.600 de copii, a fost expusă la Palatul Patriarhiei. Vernisajul a avut loc miercuri, 1 iunie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

În cadrul ceremoniei, prof. Daniela Ceredeev a explicat cum s-a născut acest proiect unic ca metodă de învățare: „A venit din dorința de a reconsidera parteneriatul Școală – Biserică și de a ne pune în situația de a face lucruri împreună”, a spus ea.

„Este un instrument pe care l-am gândit în 2008 într-o activitate desfășurată de Ziua Culturii Naționale. Aveam un elev de clasa a opta care nu reușise să-și memoreze versurile așa cum ne-am fi dorit, ca să poată face parte din activitate și mi-a spus așa, așa, a ușoară dojană: «Doamna profesoară, am tăiat lemne până la miezul nopții. Credeți că am mai putut memora versuri?»”, a mai povestit profesoara Daniela Ceredeev.

„Și atunci mi-am luat angajamentul, ca profesor, ca niciodată elevii mei să nu plece din clasă cu lecția neînvățată și să nu plece fără sentimentul că pot face împreună lucruri. De aceea scrisoarea-fluviu: ei sunt unii lângă ceilalți în fața colilor albe și construiesc împreună lucrări. Sunt eseuri, sunt texte reflexive, sunt reproduceri de text biblic așa cum l-au memorat sau cum l-au scris sau simțit.”


Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, a moderat evenimentul de miercuri, 1 iunie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Vernisajul și ceremonia de premiere au fost organizate de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române. Din cadrul sectorului au participat Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, care a moderat evenimentul, Părintele Aurelian-George Jambore, inspector, care le-a oferit ulterior copiilor un tur ghidat al Palatului Patriarhiei, și a inspectorului Mihai Paraschiv, responsabil pentru activitățile de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret.


Tehnica scrisorii-fluviu a fost premiată în cadrul Târgului de Inventică Didactică la Şcoala de Iarnă a Educaţiei de Excelenţă, în 2009, pentru multiplele ei valenţe educative.

Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu Biblia călătoare și sfințitoare s-a desfășurat în perioada 15 octombrie 2021 – 15 ianuarie 2022, fiind inițiat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

La proiect s-au alăturat 214 școli, biserici, biblioteci, centre catehetice și centre de documentare și informare din 38 de județe și din municipiul București. Produsul final al programului sunt 1.403 metri de scrisoare-fluviu realizată în colaborare de peste 4.600 de copii și tineri, care au lucrat în echipe și comunități locale.

Expoziția itinerantă Biblia călătoare și sfințitoare a fost vernisată în data de 15 ianuarie 2022 (Ziua Culturii Naționale), lucrarea colectivă fiind expusă în Centrul catehetic școlar Sfântul Stelian Berchișești, județul Suceava, pentru a fi accesibilă elevilor și profesorilor din zonele limitrofe.


Expoziția este deschisă în perioada 1-7 iunie 2022, în holul Europa Christiana al Palatului Patriarhiei din București.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 224

Id: 77023

Data: Jun 1, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).