„Peste tot, semnul Sfintei Cruci este semnul biruinței asupra egoismului și arătare a iubirii smerite și darnice” a lui Dumnezeu, a spus duminică Patriarhul Daniel. „Puterea Învierii este ascunsă în smerenia Crucii și Hristos Domnul, prin iubirea Sa smerită și milostivă, a transformat suferința în biruință”, a explicat Preafericirea Sa.
Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci „este o duminică în care se vorbește despre înțelesul duhovnicesc al Crucii”, a spus Patriarhul României.
Iar acest înțeles este că, „prin moartea Sa pe Cruce, Hristos Domnul a biruit păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva și, prin Învierea Sa, a dăruit viață veșnică celor care cred în El, potrivit făgăduinței: «Cel ce crede în Mine viu va fi, chiar dacă va muri». Viu va fi cu sufletul, chiar dacă va muri cu trupul”, a explicat Preafericirea Sa.
„În Cruce este ascunsă puterea Învierii, pentru că Sfânta Cruce ne arată iubirea smerită și milostivă a lui Hristos, care este mai tare decât moartea, mai tare decât frica de moarte, decât instinctul conservării.”
„Puterea Învierii este ascunsă în smerenia Crucii și Hristos Domnul, prin iubirea Sa smerită și milostivă, a transformat suferința în biruință”, a spus Părintele Patriarh Daniel. „singura iubire pe care Dumnezeu o prețuiește este iubirea smerită, milostivă, nu iubirea posesivă, ci iubirea milostivă, care este plină de smerenie și de dărnicie”, a continuat Părintele Patriarh Daniel.
Patriarhul României a menționat numeroase locuri din Vechiul Testament în care este prefigurată puterea Crucii și a enumerat și semnificația modurilor în care creștinii folosesc simbolul Crucii.
„Peste tot semnul Sf. Cruci este semnul biruinței asupra egoismului și arătare a iubirii smerite și darnice”, a spus Preafericirea Sa.
„Și Prorocul Isaia spune: înălțați un steag peste neamuri, peste popoare. Deci Crucea va deveni steagul popoarelor care vor crede în Hristos.” De aceea, în Noul Legământ, „Biserica este construită fie în formă de cruce, fie în formă de corabie, care are pe catarg steagul credinței, steagul Sfintei Cruci.”
„Toate lucrările Bisericii se fac în numele iubirii eterne a Preasfintei Treimi, pe care ne-a arătat-o Iisus Hristos. De aceea, Sf. Ap. Pavel binecuvânta pe Corinteni zicând: «Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sf. Duh să fie cu voi, cu toți»”.
„În această duminică, noi ne aducem aminte că, atunci când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, mărturisim credința noastră în Hristos cel răstignit și înviat, prin Care s-a arătat iubirea Preasfintei Treimi. Cea mai scurtă mărturisire a credinței noastre în Sfânta Treime este semnul Sfintei Cruci: «În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh»”, a rezumat Patriarhul Daniel.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim că în semnul Sf. Cruci se arată iubirea lui Dumnezeu și acest semn este plin de putere duhovnicească și este plin de speranță, pentru că, așa cum spune Sf. Ap. Pavel, pentru noi, care ne mântuim, cuvântul Cruce este puterea lui Dumnezeu”, a încheiat Patriarhul.
Părintele Patriarh Daniel a rostit cuvântul de învățătură cu ocazia binecuvântării lucrărilor de consolidare și înfrumusețare a Bisericii „Sfânta Vineri” din Ploiești, județul Prahova.
Prefigurări ale Crucii în Vechiul Testament
Patriarhul Daniel a enumerat prefigurări ale Crucii în Vechiul Testament:
- „Patriarhul Iacob a binecuvântat în formă de cruce pe Manase și pe Efraim, fiii lui Iosif”
- „Moise a lovit în formă de cruce apa Mării Roșii și poporul a trecut prin apă ca pe uscat”
- „Moise a urcat un șarpe de aramă pe lemn și cei care priveau la șarpele de aramă erau vindecați de veninul șerpilor din pustie”
- „Lemnul aruncat în apă amară de la locul numit Nera a îndulcit apa”
- „Moise a ridicat brațele în formă de cruce, pentru ca soldații evrei să învingă pe soldații Regelui Amalec. Iar, când Moise obosea, doi preoți, Aron și Or, ajutau pe Moise să ridice brațele sus, încât trupul lui să arate ca o cruce.”
- „Semnul T(au) îi apăra de moarte pe cei însemnați pe frunte cu acest semn, însă iarăși era o prefigurare a semnului Sfintei Cruci.”
Simbolul Crucii în viața creștinilor
Patriarhul Daniel a enumerat semnificația simbolului Crucii folosit în viața cotidiană a creștinilor:
- „Se află pusă de către credincioși lângă fântână, pentru a ne aminti că Hristos a spus: «Eu sunt apa cea vie, cel ce va bea nu va înseta niciodată». Este vorba de harul pe care ni l-a adus Iisus Hristos și care este împărtășit oamenilor prin lucrarea Duhului Sfânt.”
- „Se află adesea pusă pe înălțimi unde locuiesc creștinii, pentru a ne aminti de colina Golgotei, pe care El a fost răstignit.”
- „Semnul Sf. Cruci se află sculptat adesea pe porțile caselor țăranilor credincioși, pentru ca, atunci când se intră în curtea sau în casa unui creștin, să intrăm cu respect, ca și când am intra într-o biserică.”
- „Semnul crucii se coase adesea pe ie, pe cămașă, pe costumul românesc, pentru a arăta credința și respectul față de iubirea lui Hristos smerită și milostivă, care ne-a adus mântuire și viață veșnică.”
- „Mamele noastre, înainte sau după ce coceau pâinea în cuptor, făceau peste ea semnul Sf. Cruci, ca să ne aducem aminte de Hristos, Cel Ce a spus: «Eu sunt Pâinea coborâtă din cer». Prin aceasta ne arată că pâinea devine, prin sfințire, prin chemarea Duhului Sfânt, devine Euharistie, Sfântă Împărtășanie.”
- „Pe mormintele celor dragi ai noștri sunt așezate sfinte cruci, care sunt semnul așteptării Învierii celei de obște, așa după cum mărturisim în Crez: «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie».”
Foto credit: arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 239
Id: 77306
Data: Sep 11, 2022
Imagine:
Liga Femeilor Creștin Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului a inaugurat joi un monument dedicat Doamnei .....
Data: Sep 11, 2022
Sâmbătă, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, a fost sfințită pictura bisericii care veghează la mormântul eroului național de la Țebea, comuna Baia de Criș, județul Hunedoara. Slujba, Sfânta Liturghie și Pomenirea eroului au fost oficiate de cinci ierarhi, în .....
Data: Sep 11, 2022
130 de copii au participat, sâmbătă, la crosul organizat de Parohia Brâncuși din Capitală. Ajuns la a doua ediție, evenimentul cu scop caritabil a avut ca obiectiv strângerea de fonduri pentru atelierul parohial dedicat copiilor din comunitate.
Atelierul Brâncuși a .....
Data: Sep 11, 2022
Sâmbătă, 10 septembrie, s-au împlinit 82 de ani de la martiriul Părintelui Aurel Munteanu, Protopop de Huedin.
În 1918, Părintele Aurel Munteanu a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România, apoi, după 1920, a contribuit la înființarea .....
Data: Sep 11, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 11 septembrie 2022, Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: Sep 11, 2022
La 24 de ani a devenit liderul Revoluției de la 1848 a românilor din Transilvania. Dinainte de acest moment, își uimea profesorii mai vârstnici prin înțelepciunea și devotamentul lui față de națiunea română, căreia îi aparținea și care era grav nedreptățită de regimul politic al .....
Data: Sep 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).