Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre calitățile și slujirile puterilor cerești luni, în Paraclisul Reședinței Patriarhale, la Sfânta Liturghie oficiată de „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
În primul rând, Părintele Patriarh a explicat că termenul de „îngeri” este folosit, în general, referitor la toate puterile cerești netrupești, dar îngerii sunt, de fapt, treapta ierarhică cea mai apropiată de oameni.
Calitățile și slujirile puterilor cerești
Avem nouă cete îngerești împărțite în trei grupe sau triade. Prima triadă este formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri. A doua triadă, din Domnii, Puteri și Stăpânii. Și a treia, din Începătorii, Arhangheli și Îngeri, a enumerat Patriarhul.
Aceste puteri cerești grupate în nouă cete au calități și slujiri deosebite.
„Sfintele puteri cerești netrupești numite ‹Serafimi› sunt în jurul Tronului lui Dumnezeu; sunt ființele netrupești cele mai apropiate de Sfânta Treime. Iar ‹Heruvimii› urmează după Serafimi”.
Patriarhul a precizat că Serafimii au câte șase aripi: „Cu două zboară, cu două își acoperă ochii pentru că îi copleșește slava lui Dumnezeu – adică frumusețea, bunătatea și înțelepciunea Lui – și cu două își acoperă picioarele pentru că se află în imediata apropiere a Preasfintei Treimi.
Heruvimii au ochi mulți, ceea ce înseamnă că au o atenție sporită în a recepta slava lui Dumnezeu, dar și în a împlini cu foarte multă abnegație, dăruire de sine și fidelitate voia Lui, a explicat Preafericirea Sa.
„A doua triadă, a Domniilor, Puterilor și Stăpâniilor, se ocupă în mod deosebit de păzirea universului creat de Dumnezeu și au stăpânire și asupra iadului, au și putere asupra demonilor”.
„Iar triada cea mai de jos – a Începătoriilor, Arhanghelilor și Îngerilor – nu doar arată care este voia lui Dumnezeu de împlinit, ci îi și ajută pe oameni”.
În general, îngerii binevestesc voia lui Dumnezeu, a spus Patriarhul.
„Ei sunt vestitori sau, cum spune un dicționar biblic mai nou, sunt ‹purtători de cuvânt ai lui Dumnezeu›”.
Iau forma omului pentru a comunica mai ușor
Patriarhul Daniel a menționat că Arhanghelii și Îngerii iau adesea forma omului deși ei nu au substanță, ci doar formă.
„Iau formă sau chip de om pentru a comunica mai ușor oamenilor voia lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja mai mult. Dacă s-ar arăta sub altă formă decât de om, îngerii, în general, i-ar speria pe oameni. Se arată în chip de om fără să aibă substanță de om pentru că ei sunt ființe spirituale nemateriale. Sunt limitate în spațiu, dar au putere de deplasare deosebit de rapidă prin harul lui Dumnezeu”.
Patriarhul a spus că numele Arhanghelilor Gabriel (sau Gavriil) și Mihael (sau Mihail) sunt menționate prima dată în Cartea prorocului Daniel. Apoi, Cartea I a lui Enoh și ceea ce se cunoaște din Tradiție completează lista numelor celor șapte arhangheli cu: Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil, Varahiil.
Vestesc pe Dumnezeu nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi
Patriarhul Daniel a continuat amintind că încă din Vechiul Testament se spune că „Tronul Dumnezeului celui veșnic Făcătorul îngerilor, al cerului și al pământului este înconjurat de miriade (mii și mii) de serafimi și heruvimi”.
„Miriade de îngeri laudă pe Dumnezeu neîncetat și vestesc slava Lui nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi icoane ale sfințeniei lui Dumnezeu”.
„Fiecare putere cerească netrupească este o icoană de lumină în care se reflectă ca într-o oglindă slava lui Dumnezeu”.
„De aceea, îngerii apar în fața oamenilor ca fiind îmbrăcați în haine strălucitoare, haine de lumină și au fețe de o frumusețe deosebită”, a explicat PF Daniel amintind de îngerul care a binevestit Femeilor Mironosițe învierea lui Hristos.
„Apar ca tineri îmbrăcați în haine albe. Această frumusețe, slavă, lumină dumnezeiască de pe chipul îngerilor și de pe veșmintele lor strălucitoare – care sunt făcute nu din material, ci din lumină, din prezența harului lui Dumnezeu în ei – au fost adesea zugrăvite de pictorii inspirați de Dumnezeu ca să arate că puterile cerești netrupești binevestesc pe Dumnezeu nu doar prin mesajul, ideile și cuvintele pe care le transmit, ci și prin felul lor de a viețui, de a fi”.
În finalul predicii sale, Patriarhul Daniel și-a îndreptat gândul către cei aproape 1,5 milioane de români care poartă numele de „Mihail” și „Gabriel” sau derivate cărora le-a adresat urări de bine și „La mulți ani!”.
Foto: Arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 257
Id: 75287
Data: Nov 8, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavril” din incinta Inspectoratului General al Jandarmeriei Române din Capitală. El a vorbit despre lucrarea îngerilor în istoria mântuirii și i-a sfătuit pe credincioși să nu .....
Data: Nov 8, 2021
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” organizează în perioada 8-10 noiembrie „Zilele Sfântului Nectarie”, anunţă eparhia.
.....Data: Nov 8, 2021
Episcopii Lucian al Caransebeşului şi Macarie al Europei de Nord au resfinţit duminică biserica parohiei din Ersig, jud. Caraş Severin. Lăcaşul de cult, monument istoric, a .....
Data: Nov 8, 2021
Părintele Ioan Puiu, coordonatorul grupului „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” de la Biserica Liceului Pedagogic din Iași, a organizat săptămâna trecută o activitate comemorativă cu valoare pedagogică pentru noua generație. Tinerii au citit cartea de memorii „Suferințele Mamei .....
Data: Nov 8, 2021
Preasfințitul Părinte Andrei a sfinţit duminică biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Mărtănuș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe.
Racla cu un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie de la Biserica Buna Vestire – Belu din Capitală a poposit luni la centrul de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pus sub ocrotirea sfântului. Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, parohul bisericii a dus .....
Data: Nov 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).