„Suntem chemați la rugăciune, la smerenie și la pocăință pentru a ne transforma, pentru a ne schimba modul de a gândi, de a vorbi și de a fi, modul de a făptui, de a trăi și de a lucra”, a spus duminică, 05 aprilie 2020, Patriarhul Daniel.
Vorbind despre viața Sfintei Maria Egipteanca, care a trăit 47 de ani în pustiul Iordanului unde s-a pocăit pentru păcate, Patriarhul a semnalat că și noi avem în această perioadă un context potrivit pentru pocăință.
„Vedem că, în mod neașteptat, nu este nevoie acum să mergem în pustie pentru că aproape toate orașele au devenit pustii prin faptul că în ele nu mai circulă atât de mulți oameni, pe străzile lor nu mai este forfotă, nu mai este mulțime de oameni, pentru că s-au izolat în case”.
Ilustrând aspectul societății de azi, Preafericirea Sa a amintit primul verset din Plângerile lui Ieremia: „Cât de pustie cetatea cea cu mult popor altădată!”.
„Acolo era din cauza ducerii în robie a evreilor, dar aici e din cauza unei alte robii: teama de boală, răspândirea acestui nou virus, Covid-19, care produce multă spaimă și multă teamă, dar desigur și suferință și chiar multe decese”.
Potrivit datelor oficiale, 147 de persoane au decedat în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Până duminică, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate.
„Orașele pustii sau aproape pustii de astăzi seamănă cu pustia în care s-a retras cândva Maria Egipteanca, bisericile aproape goale pentru că nu mai participă iubiții noștri credincioși la slujbe – toate acestea ne îndeamnă la smerenie și să transformăm starea de izolare într-o lucrare folositoare spirituală”.
„Să transformăm suferința bolii în speranța eliberării de boală și de toate neajunsurile pe care această epidemie le creează”, a recomandat Părintele Patriarh.
„Toate acestea le putem face înmulțind rugăciunea, umplând sufletele noastre de lumina rugăciunii smerite și de lumina faptelor și cuvintelor bune, de întrajutorare a semenilor noștri”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit duminică în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
O procesiune restrânsă cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a avut loc duminică pe străzile din București pentru încetarea epidemiei de coronavirus. Ceremonia discretă, în condițiile impuse de autorități, a fost condusă de PS Varlaam Ploieșteanul.
Foto: arhivă ©Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 234
Id: 69745
Data: Apr 6, 2020
Imagine:
Duminică, 05 aprilie 2020, după oficierea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate în procesiune pe străzile Capitalei.
Procesiunea restrânsă, formată din 3 autovehicule, a fost condusă de Episcopul .....
Data: Apr 6, 2020
Preoții din Mureș au cerut Consilului Județean să redirecționeze suma de 250.000 lei, alocată cultului ortodox pentru anul 2020, către spitalele care îngrijesc pacienți infectați cu Covid-19.
Anunțul vine la o săptămână de la
Data: Apr 6, 2020
La Denia Acatistului Bunei Vestiri, oficiată vineri seara în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, Preasfințitul Părinte Macarie a subliniat că Maica Domnului este mereu prezentă printre copiii ei pe pământ și intervine salvator mai ales atunci când nu există speranță în .....
Data: Apr 6, 2020
Monahii au purtat icoana și moaștele din tezaurul mănăstirii de la biserica veche „Nașterea Maicii Domnului” la biserica cea nouă „Acoperământul Maicii Domnului” și în jurul acestora.
În plină pandemie Covid 19 viața ortodoxă s-a adaptat condițiilor încercând să transforme izolarea socială în dezvoltare spirituală. Vă prezentăm selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă realizate în perioada 30 martie – 5 aprilie 2020.
În plină pandemie de Covid-19, parohiile de sat din Protopopiatul Piatra Neamţ îşi concentrează eforturile de ajutorare către persoanele vulnerabile şi cele aflate în izolare.
Una dintre acestea este Parohia Bistriţa din satul nemţean cu acelaşi nume.
Potrivit .....
Data: Apr 6, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).