Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat vineri, la Catedrala din Curtea de Argeș, o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Iustin, cu prilejul împlinirii a 34 ani de la moartea sa.
Deși a păstorit mai puțin de un deceniu, în timpul represiunii comuniste, împlinirile Bisericii Ortodoxe în acea vreme nu au fost puține, a spus Arhiepiscopul Calinic la finalul slujbei.
Mitropolitul Iustin Moisescu a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în vremuri grele de îndurat, când stăpânirea, mai ales în deceniul al optulea din secolul trecut, își reluase atitudinea ateistă și de prigonire a Bisericii.
Înaltpreasfinţia Sa a reamintit unele activităţi prolifice pe care Patriarhul Iustin le-a împlinit.
„A îmbunătățit învățământul teologic, susținând oameni de valoare, a înființat strălucita serie editorială „Părinți și Scriitori Bisericești”.
„În București erau translate unele locașuri de cult. Amenințarea buldozerelor era iminentă. Chiar și în aceste împrejurări babilonice, Patriarhul Iustin Moisescu a reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să împiedice un mare sacrilegiu, demolarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”- Nou, ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu. Patriarhul Iustin i-a spus limpede lui Ceaușescu, în decursul unei audiențe, că necropola brâncovenească și biserica în care a fost prohodit I. L. Caragiale nu poate fi ștearsă de pe fața pământului. Și a rămas în picioare”.
Patriarhul Iustin
Patriarhul Iustin Moisescu s-a născut în data de 5 martie 1910 în Cândești, județul Argeș.
A studiat la Seminarul orfanilor de război din Câmpulung-Muscel (1922-1930) și la Facultatea de Teologie din Atena (1930-1934), cu specializare la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Strasbourg (1934-1936) și din nou la cea din Atena (1936-1937), unde a obținut doctoratul, în 1937, cu teza „Evagrie din Pont. Viața, scrierile și învățătura”.
A fost profesor de Limba latină la Seminarul „Nifon” din București (1937-1938), profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Varșovia (1938-1939), profesor agregat (1940), apoi titular (1942) de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernăuți-Suceava, transferat în 1946 la aceeași catedră la Facultatea de Teologie din București (din 1948 Institut Teologic Universitar).
În 1956, a fost hirotonit preot necăsătorit și, în același an, a fost ales Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului (hirotonit arhiereu în 15 martie, întronizat la 18 martie).
În 10 ianuarie 1957 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (întronizat la 13 ianuarie), unde a păstorit 20 de ani. La 12 iunie 1977 ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (întronizat la 19 iunie 1977), păstorind până la moartea sa în 31 iulie 1986.
Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului
Urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 212
Id: 70882
Data: Aug 1, 2020
Imagine:
Parohia Sfântul Haralambie Iași strânge fonduri pentru a oferi un pelerinaj de o zi unui număr de 15 copii proveniți din medii defavorizate. Aceștia nu au avut până acum șansa să iasă vreodată din oraș, iar Părintele Paroh Radu Brânză vrea să îi ducă în Ținutul .....
Data: Aug 1, 2020
Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a vinului de Adamclisi din România în Registrul Denumirilor de Origine Protejate (DOP).
Adamclisi este o denumire pentru vinurile albe, roze și roșii produse în vechea zonă viticolă cu același nume din regiunea .....
Data: Aug 1, 2020
O predică a Sfântului Nicolae Velimirovici a fost descoperită recent la Mănăstirea Studenica din Serbia. Documentul datează din 1938, este dactilografiat şi cuprinde notiţe ale sfântului, informează Orthochristian.
.....Data: Aug 1, 2020
Cercetașii de la Centrul local „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea au străbătut, în perioada 16-21 iulie, potecile care leagă mănăstirile din Masivul Cozia și până în Munții Căpățânii. Purtând steagul Arhiepiscopiei Râmnicului, adolescenții au străbătut pe jos 80 de kilometri, .....
Data: Aug 1, 2020
Douăzeci şi unu de piese medievale relevante pentru istoria Clujului şi a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise şi reintroduse în circuitul cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale, anunţă Academia Română pe contul de Facebook.
Piesele aparţin .....
Data: Aug 1, 2020
Proiectul medico-social „Sănatate la un click distanță” a fost lansat joi în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
„Ne propunem să oferim consultații gratuite de ecografie cardiologică și boli interne .....
Data: Aug 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).