Cercetașii de la Centrul local „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea au străbătut, în perioada 16-21 iulie, potecile care leagă mănăstirile din Masivul Cozia și până în Munții Căpățânii. Purtând steagul Arhiepiscopiei Râmnicului, adolescenții au străbătut pe jos 80 de kilometri, făcând popasuri la mănăstirile din zonă.
Ideea le-a venit după ce au descoperit prin pădure cruci încrustate pe copaci, parte dintr-un traseu numit de localnici Drumul călugărului. „Atunci am realizat că traseele turistice din Munții Vâlcii sunt practic între zecile de mănăstiri seculare”, a declarat Nicolae Almași, președintele centrului de cercetași „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea.
În prima zi, cercetașii au mers din Gara Păușa – Călimănești până în Parcul Național Cozia, la Mănăstirea Stânișoara, unde Părintele Arhiepiscop Varsanufie le-a binecuvântat acțiunea, intitulată „Drumul Mănăstirilor”. Ierarhul le-a oferit carnete de pelerin care au fost apoi vizate și ștampilate la mănăstirile incluse în traseu.
Cea mai grea zi a fost a doua, când au străbătut 32 de kilometri între Călimănești și Olănești, cu o diferență de nivel de 2.000 de metri. Până să ajungă la Mănăstirea Comanca, tinerii au dat un adevărat test de rezistență.
O tânără de 17 ani a spus despre „Drumul Mănăstirilor”: „Nu ne-a testat doar lucrul în echipă și abilitatea de a monta corturi, ci ne-a pus la încercare comportamentul în situații limită. A fost ceva unic care ne-a arătat cât de frumoasă este natura, dar în același timp de cât de multă precauție și atenție trebuie să dai dovadă, astfel încât să fii în echilibru și la propriu și la figurat!“
Cercetașii au fost primiți cu mult drag la mănăstirile Stânișoara, Turnu, Cozia, Comanca, Hurezi și Alina-Maria (Vârful lui Roman). Din cauza vremii schimbătoare de pe munte, au bifat doar șase din cele 12 mănăstiri din carnetul de pelerini. Dar vor recupera în luna august, când au reprogramat drumeția prin Parcul Național Buila – Vânturarița.
Cercetășia este cea mai amplă mișcare de tineret cu componentă educativă la nivel internațional. Se bazează pe un set de valori enunțate în Legea Cercetașului și în Promisiunea pe care cercetașii o fac când aderă, de a sluji lui Dumnezeu și țării, de a-și ajuta aproapele în orice moment și de a trăi conform unui set de valori expuse în Legea Cercetașului.
Douăzeci şi unu de piese medievale relevante pentru istoria Clujului şi a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise şi reintroduse în circuitul cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale, anunţă Academia Română pe contul de Facebook.
Piesele aparţin .....
Data: Aug 1, 2020
Proiectul medico-social „Sănatate la un click distanță” a fost lansat joi în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
„Ne propunem să oferim consultații gratuite de ecografie cardiologică și boli interne .....
Data: Aug 1, 2020
La Catedrala Naţională din Capitală lucrările se concentrează în prezent pe placările cu piatră, tencuiala decorativă, pictura în mozaic şi subsolurile adiacente.
Inginerul Vlad Florin Popescu a oferit mai multe detalii pentru Basilica.ro cu privire la .....
Data: Aug 1, 2020
Editura Basilica a publicat volumul „Pecetea prezenței lui Hristos în inima omului”, de Arhim. Zaharia Zaharou.
Lucrarea apare printr-o
Data: Aug 1, 2020
Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din centrul Capitalei se alătură clădirilor iluminate în roșu, în 16 august, în „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”.
În data de 16 august vor avea loc .....
Data: Aug 1, 2020
Într-un interviu acordat publicației „Ziarul de Gardă”, Episcopul Antonie de Bălți, care a studiat medicina, spune că trecerea de la acest domeniu la teologie „a fost o lucrare tainică, cum se întâmplă cu fiecare om, când acesta îl caută sincer pe Dumnezeu”.
.....Data: Aug 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).