Patriarhul: Talentul trebuie sa rodeasca. O parabola atat despre viața sociala, cat și despre cea spirituala

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre Pilda Talanților. El a spus că această parabolă este plină de învățături și se referă atât la viața obișnuită a oamenilor, cât și la viața spirituală. 

„Calitățile sufletești ale fiecărei persoane umane sunt daruri de la Dumnezeu. Dumnezeu distribuie aceste daruri în mod diversificat și proporțional cu puterea fiecărui om de a înmulți darurile, talanții sau calitățile primite fie prin naștere, fie prin Botez, care este nașterea de a doua. Aceste daruri trebuie înmulțite, făcute roditoare”, este ideea principală a parabolei.

„Fiecare este bucuros de talentul, de calitățile și de înzestrarea naturală sau spirituală pe care i-a dăruit-o Dumnezeu. În același timp însă aceste daruri înseamnă și o responsabilitate”, a spus Patriarhul. „Pentru că Dăruitorul – Dumnezeu cere omului la sfârșitul vieții sale să arate cum a înmulțit darurile primite, dacă le-a pus sau nu în slujba semenilor ca să fie înmulțite, sau dacă au fost îngropate”.

O singură bucurie

Cel care a îngropat talantul, în parabola amintită, este numit viclean și leneș. De ce? „Pentru că încearcă să se scuze, să păcălească pe Stăpânul de la care a primit talantul: «Știam că ești om aspru, care seceri unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat. De aceea, temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ»”.

Talantul i-a fost luat, dat celui cu zece talanți, iar sluga leneșă a fost aruncată „în întunericul cel mai din afară unde va fi plângerea și scrâșnirea dinților” – Acest lucru semnifică pierderea comuniunii omului cu Dumnezeu a semnalat Părintele Patriarh. „Este o slugă incapabilă să intre în comuniunea de iubire, de bucurie cu Dumnezeu – Dăruitorul tocmai pentru că este nesinceră, adică vicleană, dar și leneșă”.

„Vedem că Evanghelia cunoaște o singură bucurie: Bucuria rodirii”, a subliniat PF Daniel.

Principiul proporționalității

Patriarhul Daniel a mai observat că în gândirea Dăruitorului operează gândirea proporționalității: cel care a primit 5 talanți a câștigat 10, înmulțindu-i, iar cel care a primit 2, a câștigat 4. Au dublat numărul talanților. Vorbind despre acest „dublu”, Preafericirea Sa a amintit explicația Sfântului Ioan Gură de Aur:

„Ai văzut că cel care a primit doi a făcut patru talanți, cel care a primit cinci a înmulțit și a obținut zece, adică îndoit. Acest îndoit înseamnă eu și semenul meu. Eu înmulțesc talanții numai când ofer darul priceperii mele pentru semenii mei, pentru oamenii din jurul meu” (Sf. Ioan Gură de Aur).

Principiul egalității

„Când ne uităm însă la modul cum se adresează Stăpânul celor care au înmulțit talanții vedem că folosește aceeași formulă: «Bine, slugă bună și credincioasă! Peste puține daruri ai fost credincios, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău». Aceste cuvinte le spune atât celui care a făcut din cinci zece, cât și celui care a făcut din doi patru talanți”.

„Aici vedem principiul egalității în ceea ce privește răsplătirea sau aprecierea. Dumnezeu este drept. Nu cere ca omul să înmulțească talanții mai presus de puterea sa, ci în mod proporțional cu ceea ce a primit”, a spus Părintele Patriarh.

Viața socială

Mai departe, Patriarhul a explicat că Dumnezeu distribuie talanții în mod diferit pentru ca oamenii să poată conlucra, să aibă nevoie unii de alții.

„Ei au nevoie unii de alții încât prin diferențierea talanților se oferă bază solidă spre cooperare, conlucrare și spre o comuniune a oamenilor”.

„Unul are înclinația de a fi păstor de animale sau agricultor, altul de a fi meșteșugar, altul brutar, altul pantofar”, a detaliat Părintele Patriarh. „Și așa vedem că înclinațiile, talentele, calitățile sau predispozițiile oamenilor sunt diferite încât dacă fiecare înmulțește calitățile primite ajunge să se bucure de faptul că produce bucurie altora prin lucrarea sa”.

Totodată, Preafericirea Sa a venit cu exemplul profesorilor sau duhovnicilor care formează oameni buni și împărțind astfel talantul lor ajută societatea.

„Cu cât sunt mai mulți oameni talentați, harnici și darnici, pricepuți și generoși, cu atât se produce mai multă bucurie în comunitate sau în societate”.

„Dacă dorim să rezumăm această înțelegere duhovnicească a Evangheliei de azi, am putea spune că înmulțirea talanților înseamnă iubire milostivă și smerită arătată sau dăruită semenilor din jurul nostru”.

„Evanghelia de astăzi este un îndemn la milostenie, la ajutorarea semenilor noștri prin dăruire de sine, prin punerea priceperii sau talentului nostru în folosul lor”, a spus la final Patriarhul României.

PF Daniel a participat la Sf. Liturghie duminică, 07.02.2021, în Paraclisul „Sf. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. ©Ziarul Lumina

Talantul în epoca Mântuitorului Iisus Hristos era o cantitate mare de argint sau de aur. Talantul de argint avea în jur de 43-45 kg, iar un talant de aur avea peste 49 kg. Pilda Talanților este prezentată la Matei 25:14-30.

Foto reprezentativă: arhiva Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 286

Id: 72651

Data: Feb 7, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).