Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este unul dintre acei drepți pe care numai Dumnezeu i-a știut în timpul vieții pământești. Datele biografice sunt aproape inexistente, dar virtuțile sale și minunile de după moarte au făcut să fie asemănat cu cei mai importanți asceți.
Născut în secolul 13, într-un sat pe marginea Lomului, a fost o vreme păstor de vite, apoi s-a retras între stânci pentru liniște și rugăciune. Și în clipa morții a fost, probabil, doar cu Dumnezeu. S-a așezat singur între două pietre și a plecat la ceruri. Ulterior, cinstitul trup i-a fost luat de ape și a fost descoperit în mod minunat unei fete suferinde. Din acel moment a început Dumnezeu să ni-l descopere.
Luând în considerare minunile care se făceau prin cinstitele moaște și căutând detalii despre viața Sfântului Dimitrie cel Nou, imnografii l-au asemănat cu cei mai mari asceți ai Ortodoxiei:
„Următor al marelui Antonie” sau „întocmai la obicei cu Onufrie” este numit Sf. Cuvios Dimitrie în acatist, dar și „asemănător cu Pavel Tebeul, la măsura nevoinței” ori „alt Pavel cel Simplu, întru răbdarea umilinței”.
Sfântul Dimitrie cel Nou este asemănat și cu asceții egipteni Ammon, Ahila, Agatonie, Antim, Amonata sau Amonie.
Dar nu numai cu marii cuvioși este comparat, în acatist, Ocrotitorul Bucureștilor, ci și cu profeții Vechiului Testament. Este numit „râvnitor ca un alt Ilie”, „preablândule David” sau „Samuile preasfințite”.
Cum era Sfântul Dimitrie?
Sinaxarele spun că încă de mic, fericitul Dimitrie era foarte evlavios, trăia în rugăciune, iubind mai ales biserica, postul, tăcerea, smerenia şi viaţa pustnicească.
Asprimea cu care se judeca și dragostea sfântului față de creația lui Dumnezeu se poate vedea din următoarea întâmplare:
Pe când păştea vitele satului Basarabov, a călcat într-un cuib de pasăre şi din greşeală a omorât puişorii, apoi, mustrat de conştiinţă, şi-a pedepsit piciorul vinovat şi nu l-a mai încălţat trei ani de zile, umblând desculţ vară şi iarnă, suportând cu bărbăţie gerul iernii şi mersul pe pietre.
Ca monah, îi întrecea pe toţi cu rugăciunea curată a inimii şi cu darul lacrimilor, mânca foarte rar, o dată la câteva zile, dormea foarte puţin, iar ca avere avea doar două haine vechi călugăreşti şi Psaltirea.
„Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui!” (Psalm 67:36).
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 240
Id: 71664
Data: Oct 22, 2020
Imagine:
Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române organizează în perioada 20 octombrie – 4 noiembrie o nouă sesiune a programului de formare profesională, specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502.
Cursurile au loc la Centrul pentru formare .....
Data: Oct 22, 2020
Expoziția Regală de la Palatul Elisabeta este deschisă publicului începând cu data de joi, 22 octombrie, anunţă Familia Regală.
Vizitatorii sunt bineveniți .....
Data: Oct 22, 2020
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis un comunicat în care anunţă programul sărbătorii Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul .....
Data: Oct 22, 2020
Patrimoniul Bisericii Oborul Vechi din Capitală s-a îmbogățit cu un veșmânt al Sfintei Filofteia. Acesta va rămâne în lăcașul de cult, fiind așezat lângă icoana muceniței, atribuită pictorului Gheorghe Tattarescu.
Veșmântul, care a acoperit pentru o .....
Data: Oct 22, 2020
Episcopul Siluan al Italiei a transmis românilor din Peninsulă un mesaj de încurajare în care le cere să nu se lase descurajați și dezorientați de .....
Data: Oct 23, 2020
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a transmis joi, la înmormântarea medicului sucevean Cristian Anton Irimie, un mesaj în care .....
Data: Oct 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).