Peste 18.000 de documente, din 704 dosare ale arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, sunt disponibile online, a anunţat Institutul Naţional de Patrimoniu printr-un comunicat de presă.
Documentele pot fi descărcate sub forma unui fişier PDF, compus din conţinutul integral al unui dosar, dar pot fi vizualizate şi sub forma unor albume uşor de răsfoit, cu posibilitatea deschiderii fiecărei pagini din dosar.
A doua parte din arhiva deja scanată, peste 23.000 de documente, urmează să fie accesibilă din luna ianuarie a anului 2021.
„Proiectul de scanare şi digitizare, derulat în perioada 2019-2020, a avut ca obiectiv conservarea, protejarea, valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România şi, în acelaşi timp, accesibilizarea informaţiilor pentru categoriile de public interesate în mod special de informaţia istorică despre patrimoniul imobil – specialişti, studenţi, cercetători ai unor domenii conexe, publicul larg pasionat”, se menţionează în comunicatul de presă.
Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conţine peste 120.000 de documente strânse de-a lungul celor 55 de ani de activitate (1892-1948).
În ultimii 30 de ani, marcaţi de numeroase reorganizări şi de subfinanţarea domeniului, a devenit evidentă stringenţa accesibilizării şi salvgardării, prin digitizare, a acestui depozit de informaţii istorice, constând din studii istorice, devize, relevee, planuri, corespondenţă administrativă şi tehnică, decizii, ce acoperă problemele de restaurare, conservare şi valorificare a monumentelor istorice.
Cele mai vechi materialele documentare din arhiva Comisiunii, existente astăzi la Institutul Naţional al Patrimoniului, datează din 1921.
Arhiva digitală se află la dispoziţia tuturor cercetătorilor şi persoanelor interesate de istoria protecţiei patrimoniului construit, în baza unui proiect demarat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Comisiunea Monumentelor Istorice a fost înfiinţată prin decretul regal nr. 3658, în noiembrie 1892. A fost desfiinţată după cutremurul din 1977 şi reînfiinţată în anul 1990.
Sursă foto: arhivacomisiuniimonumentelor.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 226
Id: 72312
Data: Dec 29, 2020
Imagine:
În mesajul de Anul Nou, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a îndemnat la mai multă apropiere de Dumnezeu. El a recomandat să avem mai multă nădejde că Dumnezeu nu ne lasă şi că Maica Domnului nu ne părăseşte.
Nu a uitat nici de sănătatea .....
Data: Dec 29, 2020
Cincisprezece familii aflate într-o situaţie financiară delicată au primit, de Crăciun, câte o locuinţă în dar, cu ajutorul părintelui Dan Damaschin. Cei care locuiesc în mediul rural au primit câte o casă, iar cei din mediul urban câte un apartament. Preotul ieşean le-a înmânat .....
Data: Dec 30, 2020
Cu puţin timp înainte să intrăm în 2021, ne-am gândit să împărtăşim cu voi cele mai apreciate imagini de pe pagina de Instagram a Agenţiei de ştiri Basilica.ro, din timpul anului curent.
Ne folosim de acest prilej să vă mulţumim pentru preţuirea voastră şi vă dorim .....
Data: Dec 30, 2020
Preasfinţitul Părinte Iustin i-a oferit părintelui academician Mircea Păcurariu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din .....
Data: Dec 30, 2020
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziţie dintre universităţile din România incluse în cel mai recent clasament internaţional – University Ranking by Academic .....
Data: Dec 30, 2020
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a organizat un proiect filantropic în urma căruia peste 4.000 de copii din eparhie au învăţat să dăruiască, iar alţi 4.000 au primit cadouri cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului.
Proiectul „Vrei să fii bun de Crăciun?” a fost .....
Data: Dec 30, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).