PF Daniel: Dumnezeu sa le daruiasca medicilor bucuria de impreuna-lucratori cu Hristos, Medicul și Duhovnicul desavarșit

Părintele Patriarh Daniel a vorbit, în omilia sa la Duminica a șaptea după Rusalii, despre vindecarea celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, care ni-L prezintă pe Mântuitorul ca Medicul și Duhovnicul desăvârșit. Patriarhul, care a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul Patriarhal Sf. M. Mc. Gheorghe, a pus Evanghelia zilei în legătură cu Sf. Mc. Pantelimon, ocrotitorul medicilor, pentru care s-a rugat să fie împreună-lucrători cu Dumnezeu în vindecarea oamenilor.

Cei doi orbi din Capernaum care cer să fie vindecați au o suferință trupească și un număr de virtuți, a spus Patriarhul Daniel: stăruință în rugăciune, credință puternică (și mărturisirea acesteia, la îndemnul Mântuitorului: „Credeți că pot să fac Eu aceasta?”), precum și multă recunoștință. Recunoștința lor se manifestă prin încălcarea poruncii Domnului, care le poruncește să nu spună nimănui Cine le-a redat vederea.

„Din smerenie le-a cerut celor doi o orbi să nu spună nimănui nimic. Deci vedem că Mântuitorul Iisus Hristos nu săvârșește minuni ca să fie lăudat, nici ca să fie evidențiat. El nu caută de la oameni slava trecătoare, ci El vindecă din iubire milostivă, nu din dorință de afirmare”, a explicat Părintele Patriarh.

Cei doi orbi, model de misionari

Dar „omul care nu arată recunoștință este nefiresc, este inuman, iar cel care arată recunoștință este un om sănătos la suflet, pentru că recunoștința înseamnă calitatea de a constata binele săvârșit de altcineva în favoarea ta. Deci aici acești doi orbi vindecați rămân nu numai dascăli ai recunoștinței, ci și model de misionari”, a adăugat Preafericitul Părinte Daniel. „Misionarul este cel care mărturisește, vestește lumii iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.

Dacă pe orbi îi vindecă pentru stăruința în rugăciune și credința lor mărturisită, cu mutul, Hristos se comportă diferit. Nu așteaptă rugăciunea și nici mărturisirea lui, pentru că acesta nu mai era capabil de aceste fapte duhovnicești.

„Fiind și stăpânit de duh necurat, de demon, el nu putea gândi. Gândirea lui, voința lui și vocea lui erau confiscate de duhul cel necurat și deci el nu putea nici fizic, nici mental să exprime credința. Deci mutul a fost vindecat nu pe baza credinței sale exprimate, ci în baza iubirii milostive, compătimitoare” a Mântuitorului Iisus Hristos, a explicat Părintele Patriarh.

„Și aici vedem că Mântuitorul Iisus Hristos este Medic și Duhovnic desăvârșit. Nu cere de la oameni mai mult decât pot ei exprima, dar înțelege și simte suferința tuturor.”

Astfel, „vindecând pe acest mut, ne îndeamnă să săvârșim binele și atunci când nu suntem solicitați, când nu suntem chemați, când nu suntem direct rugați”.

O parte importantă din omilia Patriarhului Daniel s-a concentrat pe reacția fariseilor, care deveneau tot mai invidioși pe măsură ce poporul Îl iubea tot mai mult pe Hristos. „Poporul Îl urma pe Iisus mai mult decât pe farisei… pentru că Iisus, pe lângă predicarea Evangheliei Împărăției cerurilor, vindeca orice boală și orice neputință din popor. La cuvântul bun, adăuga fapta bună, vindecătoare și dătătoare de sănătate și de viață”, a spus Patriarhul.

„Avem nevoie de medici care au conștiința vocației lor sfinte”

„În concluzie, Evanghelia de astăzi este o evanghelie a vindecării, a eliberării de suferință și de robia duhurilor rele. Ne arată pe Mântuitorul Iisus Hristos ca mare duhovnic și doctor al sufletelor și trupurilor noastre”, a rezumat Părintele Patriarh.

În încheiere, el a făcut legătura între învățăturile din Evanghelia duminicii și apropiata pomenire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli și ocrotitorul multor spitale. Părintele Patriarh a evocat mănăstirea bucureșteană care avea hramul sfântului și dăduse numele unui întreg cartier bucureștean și a unei localități limitrofe. Aceasta a fost distrusă de regimul comunist în 1987.

„Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, vindecător de boli, a fost botezat și îndrumat de Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, care este pomenit astăzi, care a fost preot. Și vedem că astăzi în lume este mare nevoie de vindecare, mai ales în timp de pandemie sunt o mulțime de oameni care suferă”, a spus Patriarhul Daniel.

„De asemenea, avem nevoie de medici care au conștiința vocației lor sfinte, pentru că medicul este un slujitor al sănătății, medicul este un slujitor al lui Dumnezeu, pentru că se spune în popor că medicul tratează, dar Dumnezeu vindecă”, a adăugat el. „Deci medicul credincios cunoaște și limitele sale. Dar o mulțime de medici credincioși au recunoscut importanța credinței pacienților și a celor care erau apropiați și se rugau pentru sănătatea celor bolnavi.”

Cu referire la tinerii care dau zilele acestea examen la facultățile de medicină și la toți medicii, Preafericitul Părinte Daniel a încheiat: „Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor bucuria de a sluji sănătatea oamenilor, de a fi în slujba darului vieții și, în același timp, de a fi împreună-lucrători cu Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, spre slava Preasfintei Treimi, binele poporului și bucuria sfinților”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 242

Id: 70821

Data: Jul 26, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).