Poetul national Mihai Eminescu a fost comemorat la Putna

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat vineri la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la naşterea sa şi de Ziua Culturii Naţionale.

În biserica voievodală a fost oficiată de la ora 13:00 o slujbă de pomenire de clericii aşezământului monastic, urmată de depunerea coroanelor de flori.

În continuare, Silvia Mleșniță și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus au susține un recital de cântece și poezii intitulat „Dor de Eminescu”.

Momentul artistic a fost încununat de cuvântul Arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care a amintit că anul acesta, în 15 august, se vor împlini 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni organizată de Mihai Eminescu la Putna.

El a precizat că în timpul unei discuții cu Doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, s-a ivit ideea de a reface drumul lui Eminescu către Putna din 1871, pentru care ar trebui redeschis punctul de frontieră Vicov – Crasna.

„Sunt multe gânduri și multe doruri ale noastre. Ieri, la pomenirea Sfântului Vasile cel Mare pe calendarul neîndreptat, i-am vizitat pe frații români din Bucovina, partea ucraineană. Am fost la Storojineț, la Crasna și la Voloca”.

„Într-o discuție cu Excelența Sa Doamna Irina – Loredana Stănculescu, Consulul General a României la Cernăuți, a apărut ideea să refacem drumul parcurs în 1871 de Eminescu spre Putna. Știm că a plecat de la Cernăuți, a trecut pe la Storojineț, a dormit la Crasna, unde a adulmecat mirosul de cozonaci pe care îl făceau mătușile din Crasna pentru Serbarea de la Putna, iar de acolo s-a îndreptat și a ajuns, pe la Vicov, la Putna”.

„Am propus Doamnei Consul ca până atunci poate se va redeschide punctul de frontieră de la Vicov – Crasna în partea cealaltă”.

Mihai Eminescu a fost inițiatorul organizării Primei serbări a românilor de pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871. În amintirea acestui eveniment, în anul 1926, membrii societății Arboroasa a studenților români din Cernăuți au organizat o altă serbare la Putna și au adus bustul poetului realizat de Oscar Han.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).