Preotul Costel Burlacu, noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Preotul Costel Burlacu va fi noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor incepand cu data de 1 februarie 2023.

Anunțul a fost făcut sambătă de Patriarhul Romaniei, in cadrul ședinței anuale de lucru a Adunării Eparhiale. Totodată, Preafericirea Sa i-a conferit fostului vicar eparhial, Pr. Prof. Mihail-Simion Săsăujan, Ordinul „Sfantul Ioan Gură de Aur”.

Preotul Costel Burlacu

Părintele Costel Burlacu s-a născut in data de 24 noiembrie 1974.

A absolvit Liceul Teoretic „C. Negrii” – Tg. Ocna, Bacău, promoţia 1993. Intre anii 1993 – 1996 a frecventat Școala Postliceală din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe” – Roman, Neamț. In perioada 1999 – 2003 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, apoi studiile masterale la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. A obţinut titlul de doctor in teologie in anul 2011, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Teza intitulată „Invățături morale in opera Sf. Ioan Gură de Aur” a fost scrisă sub indrumarea Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu.

Din 2004 este profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti. A fost hirotonit preot pe seama paraclisului seminarului bucureştean in anul 2005.

Preot la Parohia Brancuși

Cu binecuvantarea Patriarhului Daniel, incepand cu data de 1 februarie 2008, a fost numit preot la Parohia Brancuşi, unde a demarat procedurile pentru construirea lăcaşului de cult. Slujba aşezării pietrei de temelie a fost oficiată in data de 12 februarie 2008, iar in 3 octombrie 2010 a fost sfinţit paraclisul de la demisol. Cu acest prilej, părintele Costel Burlacu a fost hirotesit iconom stavrofor.

Opt ani mai tarziu, biserica a fost binecuvantată cu Agheasmă Mare şi deschisă slujirii. Tot atunci a fost sfinţită racla cu moaştele Sfantului Ioan Rusul, ocrotitorul parohiei. Părintele Burlacu a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brancoveni”.

Construcţia bisericii a fost finalizată unsprezece ani mai tarziu, slujba de sfinţire fiind oficiată in data de 3 octombrie 2021 de Patriarhul Romaniei. In semn de binecuvantare pentru toată activitatea desfăşurată, părintele Costel Burlacu a primit Crucea Patriarhală, cea mai inaltă distincţie din Biserica Ortodoxă Romană.

Concomitent cu zidirea lăcașului de cult, preotul Costel Burlacu a coordonat construirea unui centru de zi, destinat copiilor proveniți din familii defavorizate. Slujba de sfințire a centrului ocrotit de „Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena” a avut loc in data de 01 octombrie 2013, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Parohul Costel Burlacu a primit Ordinul „Sfinții Impărați Constantin și Elena”.

După inceperea conflictului din Ucraina, in perioada martie – iulie 2022, in clădire a fost organizat un centru pentru refugiaţi, fiind cazate mai multe familii care au fugit din calea războiului. Incepand cu luna iulie, in urma unui parteneriat cu World Vision Romania, la Parohia Brancuşi funcţionează un centru educaţional. In urma acestui protocol, 75% copii ucraineni și 25 copii romani beneficiază de activități educative și recreative. Un alt centru similar, a fost organizat, prin implicarea părintelui Costel Burlacu, in curtea parohiei „Inălțarea Domnului” din Sector 6.

La demisolul Parohiei Brancuşi a fost amenajată biblioteca parohială, care cuprinde peste 3000 de volume de literatură teologică, istorică și beletristică, fiind deschisă pentru credincioșii parohiei.

In cadrul complexului parohial a fost construită o clădire destinată cazării a 4 – 6 studenți / absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, respectiv ai Universității Naționale de Muzică, care susțin in mod voluntar cantarea la strană. La parter funcționează biroul parohial, iar in registrul superior al clădirii este așezat clopotul.

La iniţiativa părintelui, in anul 2008, a fost infiinţat Corul Evia. La inceput a fost constituit din cinci teologi; in prezent corala mixtă este formată din 16 membri (8 fete și 8 baieți), absolvenți ai Facultății de Teologie, respectiv ai Universității Naționale de Muzică din București. Corul a inregistrat cinci CD-uri, iar in anul 2021 a primit Diploma de Onoare „Sf. Apostol Andrei” din partea Patriarhului Romaniei.

Activităţi culturale şi caritabile

In parteneriat cu autorităţile locale, preotul Costel Burlacu a iniţiat, in anul 2019, „Serile Culturale Brancuşi”, eveniment desfăşurat in apropierea sărbătorii patronului spiritual al bisericii – Sfantul Ioan Rusul. La serile culturale participă, de regulă, muzicieni şi artişti consacraţi, actori şi oameni de cultură. Anul trecut, la ultimele două spectacole acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Simfonică Bucureşti.

In anul 2021 la parohie a fost organizat un workshop de comunicare intitulat „Comunicarea in mediul online: provocări şi beneficii”, la care au participat tineri din diverse domenii de activitate. Prelegerile au fost susținute de specialiști in domeniul comunicării, profesori de la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, jurnalişti din presa laică şi religioasă.

In contextul problemelor de sănătate ale micuței Irene Ecaterina, fiica arhidiaconului Mihail Bucă, la Parohia Brancuşi a fost a organizat anul trecut un concert caritabil la nivel de sector.

Activităţi destinate copiilor

După sfințirea bisericii mari, demisolul lăcaşului de cult găzduiește in fiecare weekend activități destinate celor mici (cateheze, meditații la limbi străine, pictură pe sticlă, incondeiat ouă, lucru manual, evenimente culturale etc). La activități participă aproximativ 50 de copii, care pot viziona și asculta Sfanta Liturghie in timp real (prin intermediul unui proiector), iar la momentul Crezului, copilașii vin in biserică și rostesc Simbolul de Credință.

In vederea promovării unei vieţi sănătoase, parohia organizează anual Crosul Brancuşi, destinat copiilor şi tinerilor din Sectorul 6, fiind organizat pe trei categorii de varste. La ediţia de anul trecut, o secţiune a fost dedicată familiilor, astfel că la intrecere au participat copii insoţiţi de părinţii lor.

Protopop al Sectorului 6

In anul 2014, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, părintele Costel Burlacu a fost numit protoiereu al nou infiinţatei protoierii a Sectorului 6.

La inceputul mandatului, a obţinut un sediu provizoriu in care a fost desfășurată activitatea protoieriei pentru o perioadă de doi ani. S-a ocupat de construirea actualului sediu al Protopopiatului Sector 6, clădire inaugurată de Patriarhul Romaniei in data de 16 februarie 2016. Pentru efortul depus, părintele protopop Costel Burlacu a fost distins cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.

In cursul anului 2020, sediul a fost extins prin valorificarea spațiului de la mansardă. In prezent, clădirea protoieriei (demisol, parter, etaj, mansardă) situată in Bd. Uverturii, nr. 81, dispune de 7 birouri, 2 săli de ședințe, 2 bucătării, arhivă, magazie etc.

In anul 2017, prin implicarea părintelui protopop şi cu sprijinul financiar al Parohiei Militari I, a fost achiziţionat un ecocardiograf de ultimă generație şi dotate două cabinete stomatologice pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional „Sf. Ier. Nectarie”, din sector 6.

Un proiect devenit tradiție a fost acordarea de rechizite elevilor proveniți din familii defavorizate. Dacă debutul proiectului a vizat 50 de copii, in anul 2022 numărul beneficiarilor a ajuns la 4.200 de copii.

A iniţiat proiectul Cantina „Barnabas” din curtea Bisericii Acoperămantul Maicii Domnului – Dr. Taberei. Cantina a fost sfinţită de Patriarhul Daniel in 10 septembrie 2015. In primă fază, cantina a oferit un număr limitat de porții, insă din anul 2017 a fost implementat proiectul „Masa Bucuriei pe Roți”, care oferă masa caldă beneficiarilor cantinei, cat și pachete alimentare lunare persoanelor greu deplasabile. Din anul 2023, proiectul s-a extins, astfel că persoanele cu handicap, nedeplasabile, primesc masă caldă zilnic, la domiciliu.

Banca de alimente

A iniţiat proiectul „Banca locală de alimente Sector 6”, care iși propune intensificarea acțiunilor sociale prin eliminarea risipei de alimente și prin implicarea, sub formă de voluntariat, a persoanelor defavorizate aflate in evidențele autorităților competente. Clădirea băncii de alimente se află in curs de construire pe terenul pus la dispoziţie de parohia „Adormirea Maicii Domnului – Giulești”. Lucrările de construcție și finisaj au fost finalizate in proporție de 90%, iar cele de amenajare, dotare cu mobilier și aparatură de specialitate sunt in curs de execuție.

Preotul Costel Burlacu, noul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursă foto: Pr. Costel Burlacu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 279

Id: 77754

Data: Jan 30, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).