Prezența record de pelerini la Iași. Mitropolitul Teofan: Va mulțumim pentru aceasta lecție de teologie!

Peste 25.000 de persoane au participat la evenimentul central al celui mai mare pelerinaj din România: Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Cuvioasei Parascheva pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Pelerinajul de anul acesta la moaștele Sfintei Parascheva, alături de care se află mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, a adus până în prezent la Iași peste 120.000 de persoane. Unii dintre pelerini au așteptat la rând între 15 și 18 ore.

17 arhierei au slujit împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei luni la Iași.

Mitropolitul Teofan a ținut să adreseze mulțumiri speciale pelerinilor și a spus că aceștia au oferit tuturor „o lecție de teologie”.

„Lor le adresăm mulțumire pentru toată frumusețea cu care au îmbrăcat această dumnezeiască sărbătoare. S-au îmbrăcat ei înșiși cu frumusețea Sfinților Spiridon și Parascheva și din frumusețea sfinților au îmbrăcat aceste zile”.

”Să iertați pe cei care vă critică!

Părintele Mitropolit s-a adresat pelerinilor spre finalul slujbei spunându-le să fie înțelegători cu cei care nu înțeleg actul lor.

„Pelerinajul dumneavoastră este admirat de foarte mulți. În același timp sunt și oameni care critică, care nu înțeleg pelerinajul acesta și uneori, din păcate, îl murdăresc spunând vorbe grele. Unele din ele le cunoașteți. Să-i iertați, iubiți credincioși, și să nu-i condamnăm pentru aceasta. Să-i înțelegem cel puțin pentru faptul că actul de pelerinaj în care dumneavoastră v-ați înscris este un act care nu poate fi înțeles de logica acestei lumi”.

Pelerini la racla Sfintei Parascheva. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Ierarhul a subliniat că în actul său de pelerinaj, pelerinul trăiește atât pe pământ, cât și în cer.

„Pelerinul respiră atât în timp, cât și în veșnicie. Și cum să le cerem tuturor, fiind departe de Dumnezeu și de credință, să înțeleagă acest act binecuvântat al pelerinajului?”.

„Pelerinajul, știți dumneavoastră, e ca dragostea, ca Dumnezeu. Și dragostea și Dumnezeu nu pot fi înțelese în chip rațional”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

”Vă mulțumim pentru această lecție de teologie

Mitropolitul a spus că pelerinii oferă o lecție de teologie mai întâi slujitorilor Bisericii și le-a mulțumit pentru acest lucru.

„Vă mulțumim așadar pentru această lecție de teologie pe care dumneavoastră pelerinii ne-o acordați tuturor, și în mod special nouă slujitorilor Bisericii, ajutându-ne în demersul nostru de slujire și în demersul nostru personal către Dumnezeu!”.

„Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima mare pe care o aveți. O inimă mare precum inima sfinților Spiridon și Parascheva. O inimă mare care iartă, care rabdă, care mulțumește și mai ales o inimă care iubește cu supra-măsură. Căci supra-măsura este singura măsură adevărată a dragostei”.

IPS Teofan la slujba oficiată de Sf. Parascheva. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Înaltpreasfinția Sa a mulțumit totodată autorităților, voluntarilor, dar și presei locale și naționale care a mediatizat evenimentul „cu profesionalism și dăruire”.

Distincții pentru 17 preoţi care au construit biserici în România comunistă

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan a oferit distincții pentru 17 preoţi din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Suceava pentru că au reuşit să construiască biserici în perioada comunistă.

Ierarhul a amintit că în curând se vor împlini 30 de ani de la căderea comunismului și de aceea „am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi”.

Preoții care au primit Crucea Moldavă. ©Doxologia / Oana Nechifor

„Crucea Moldavă” a fost primită de preoții Curtean Ioan Zaharie, Bogus Gheorge, Sârbu Vasile, Rusu Mihai, Apostol Petru, Lăzărescu Eugen, Artemie Moldovan, Capșa Constantin, Florea Aurel, Dogariu Gheorghe, Lunic Aurel, Iușcă Paul și Mihai Nica.

De asemenea, preoții Dănilă Ioan, Lucian Leonte, Ailincăi Dumitru, Manoliu Ioan au fost răsplătiți cu „Crucea Specială”, notează Doxologia.

Cuvântul Mitropolitului de Corfu

Mitropolitul Nectarie de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice, cel care a adus din insula Corfu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a adresat la rândul său pelerinilor.

Mitropolitul Nectarie de Corfu. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Ierarhul a prezentat trei moduri de viețuire prin care ajungem sfinți asemenea Cuvioasei Parascheva și Episcopului Spiridon al Trimitundei: asceza, iubirea aproapelui și învierea.

„Mărturia învierii dincolo de moarte a sfinților sunt trupurile lor nestricăcioase pe care Dumnezeu ni le lasă ca odoare ale vieții, ca să credem că Domnul cel înviat ne va învia și pe noi împreună cu El! Sfintele moaște ale Sfântului Spiridon și ale Sfintei Parascheva sunt semne și daruri ale învierii pe care Dumnezeu o lucrează în Biserica Sa, și ne-o împărtășește nouă tuturor”.

Mâna Sfântului Spiridon

Ierarhul grec a vorbit și despre odorul de mare preț pe care l-a adus românilor în aceste zile: mâna Sfântului Spiridon.

„Avem astăzi bucuria de a ne afla în mijlocul frățiilor voastre aducând la Iași mâna dreaptă a Sfântului Spiridon făcătorul de minuni! Este mâna preacinstită cu care a binecuvântat pâinea și vinul prefăcute în Trupul și Sângele lui Hristos! Este preacinstita mână în care a ținut cărămida preschimbată la Sinodul I Ecumenic în foc, în pământ și apă arătând astfel taina lui Dumnezeu Unul în trei Persoane Tatăl, Fiul și Sfântul Duh!

„Este preacinstita mână îndepărtată de trupul lui, dar care nu s-a pierdut. Aceeași mână ne binecuvintează și ne amintește astăzi de toate adevărurile credinței noastre!”, a spus Mitropolitul Nectarie.

„Astfel Sfântul ne cheamă să îi urmăm prin nevoință și iubire, ne cheamă la mărturia învierii, mijlocindu-ne darul nădejdii și al credinței spre a învăța iubirea și libertatea”.

Citește mesajul integral pe Doxologia.

Conform programului transmis de Arhiepiscopia Iașilor, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Spiridon se va încheia marți, 15 octombrie.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 271

Id: 68173

Data: Oct 15, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).