Progrese in legea minorităților din Ucraina: Mai sunt de rezolvat statutul școlilor cu predare in romană și Bacalaureatul

Ucraina a făcut primii pași importanți in modificarea legislației pentru minorități, inclusiv in domeniul invățămantului, astfel incat predarea in școlile din comunitățile romanești să poată fi continuată in limba romană, cum a fost de sute de ani, a declarat, pentru Agerpres, Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Inter-regionale „Comunitatea Romanească din Ucraina” (UICRU).

Parlamentul ucrainean a abrogat prevederile legislative care impuneau școlilor cu predare in limba minorităților, inclusiv cele in limba romană, să introducă progresiv predarea in limba ucraineană a disciplinelor de bază, de la 20% din totalul orelor de curs in clasa a V-a pană la 60% in clasa a XI-a.

Totuși, ar mai fi aspecte importante de remediat, cum ar fi revenirea la școlile cu predare in limba romană, cum a fost pană in 2017.

„Nu avem incă schimbări la articolul 7 din Legea invățămantului, așa cum prevede Constituția Ucrainei, unde este garantat procesul de invățămant in limba maternă in școli”, a declarat Aurica Bojescu.

„Noi incă ne punem intrebarea de ce in satele noastre, in localitățile unde noi avem școli, predarea să nu fie garantată in școală, ci doar in clase. Continuăm să discutăm cu Ministerul Invățămantului, cu Departamentul pentru Etnopolitică al Guvernului concret pentru aceste schimbări.”

Al doilea aspect important care trebui modificat in legislația Ucrainei este posibilitatea de a susține Bacalaureatul in limbile minorităților, respectiv in limba romană.�In Ucraina, in prezent, Bacalaureatul nu mai poate fi susținut in limba maternă a minorităților decat de elevii care au absolvit liceul inainte de 1 septembrie 2018.

„Dacă in toți anii elevii invață in limba romană, ei ar trebui să dea Bacalaureatul tot in limba romană”, explică reprezentanta romanilor din Ucraina.

In Romania, Bacalaureatul se susține in limba in care a avut loc procesul de invățămant, respectiv in limba minorităților acolo unde este cazul.


Schimbările legislative recente din Ucraina s-au produs in urma ședinței comune dintre guvernele Romaniei și Ucrainei din 18 octombrie 2023, dar și la cererea Comisiei Europene și a Consiliului Europei. In prezent, Ucraina negociază aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa foto: Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale de pe langă UICRU

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 114

Id: 80323

Data: Feb 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).