Proiectul Respect batranii in Arhiepiscopia Iașilor: Servicii medicale gratuite și suport emoțional in pandemie

La Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc vineri conferința de încheiere a proiectului „RESPECT BĂTRÂNII – Reducerea Excluziunii Sociale prin promovarea și eficentizarea calității vieții adresat vârstnicilor din localitățile Văratec, județul Neamț și Iași”. Acesta le-a oferit vârstnicilor servicii medicale gratuite și suport emoțional în perioada de pandemie.

Au fost prezentate beneficiile pentru comunitățile vizate, dificultățile întâmpinate și sumarul indicatorilor îndepliniți. La conferință s-a vorbit și despre modalitățile de intervenție ale experților din proiect în perioada crizei sociale generate de pandemie.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile în localitățile Văratec și Iași prin îmbunătățirea accesului a 102 de persoane vârstnice la servicii sociale și medicale oferite de centrele partenere.

Beneficiarii au fost persoane de peste 65 ani aflate în situații vulnerabile social. Aceștia au beneficiat în mod gratuit de activități de socializare și recreere, de consiliere psihologică și suport emoțional, respectiv de servicii de recuperare medicală (kinetoterapie și masaj). În plus, vârstnicii au primit săptămânal pachete cu alimente.

Serviciile au fost oferite pe baza unei evaluării sociale, iar centrele de zi implicate au primit licențiere pe o perioadă de trei ani. Activitatea va continua în perioada de sustenabilitate, fiecare centru urmând să funcționeze din surse proprii de finanțare.

Gabriel Amironesei, managerul proiectului, a spus că proiectul „a oferit posibilitatea împlinirii rolului major pe care  Biserica Ortodoxa Română îl are în oferirea serviciilor sociale specializate în comunitate”.

Părintele Marius Daniel Profir, Protopopul Protoieriei II Iași, a declarat că proiectul a oferit posibilitatea înființării Centrului de Zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv», în cadrul căruia să fie desfășurate activități de asistență socială conform standardelor legale în vigoare.

„În perioada implementării proiectului, s-a constituit o comunitate frumoasă a grupului țintă, bătrâni așezați sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”, a spus părintele protopop. „Mulțumitori fiind pentru binecuvântarea și ajutorul primit în acest demers, vom încerca să ducem mai departe ceea ce a fost împlinit până la acest moment.”

Asistentul social Ionela Brînză-Abunei, coordonatoarea Centrului de zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv», a declarat că, pentru anul 2022, care include și perioada de sustenabilitate a proiectului, își propune să mențină numărul de beneficiari înscriși inițial în proiect și să ofere în totalitate serviciile asigurate până în prezent.

Aceasta se va putea realiza prin campanii de strângere de fonduri și creșterea vizibilității centrului în mediul online și în comunitate, prin organizarea și participarea la diverse evenimente socio-culturale și educaționale.

Toți cei implicați în proiect au mulțumit sfinților ocrotitori ai centrelor.


Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost principalul aplicant.

Parteneri au fost Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sf. Ier. Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași, Centrul de zi pentru persoane vârstnice cu deficiențe de auz și vorbire „Sf. Trofin” al Parohiei „Sf. Sava” și Centrul de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice de la Văratec „Sf. Cuv. Olimpiada” din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță, Iași.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 227

Id: 76307

Data: Feb 23, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).