Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a afirmat luni că „lucrarea deosebită care se desfășoară” la Catedrala Națională „este o chemare și o adiere de Înviere către neamul nostru”.
În omilia rostită la Paraclisul Catedralei Naționale, Episcopul Vicar Patriarhal s-a referit la „adierea de Înviere” a lui Dumnezeu în inimile credincioșilor.
Ierarhul a definit-o pe aceasta ca putere de la Dumnezeu care ajută „la împlinirea binelui, la lucrarea binelui în viața și ființa dumneavoastră și la lucrarea binelui în jurul dumneavoastră – față de aproapele și în societatea noastră, care are nevoie de multă îndrumare și de mult bine”.
„Să ne ajute Dumnezeu ca lucrarea aceasta a Învierii să se extindă asupra întregului nostru neam [începând] de aici, de la Paraclisul Catedralei Naționale”, a adăugat Preasfințitul Părinte Ieronim.
El și-a exprimat încrederea că „neamul nostru, care, cu toate că s-a răspândit pe multe meridiane ale Pământului, mai are resurse să se regenereze”.
Aceste „resurse spre înviere” se găsesc „în gena sa, în educație, în credința pe care o propovăduiește Biserica, în legea noastră românească”, a continuat el.
Ierarhul s-a rugat „să ne ajute Dumnezeu ca pas cu pas, prin dragostea și buna cooperare a tuturor creștinilor și prin mica sau marea jertfă a tuturor, să fie împlinită” această lucrare spre învierea neamului românesc.
„Atunci când la o biserică, chiar dacă în mod simbolic și cu jertfe mici, participă cât mai mulți din fiii unui neam, aceasta fiind o biserică a întregului neam, atunci ei sunt mici părticele în această lucrare complexă”, a subliniat părintele episcop vicar patriarhal.
„Și, cu toții împreună suntem o biserică închinată și slujitoare lui Dumnezeu, o biserică a Învierii, o biserică a speranței, o biserică a lucrării celei bune a Evangheliei lui Hristos”, a încheiat el.
Până acum a fost realizat 20% din mozaicul Catedralei Naționale – 3.000 de metri pătrați din cei aproximativ 15.000. La Catapeteasma Catedralei Naționale, cea mai mare din lume, s-a lucrat 10 luni. Numai pentru partea din față, vizibilă credincioșilor, s-au folosit opt tone de mozaic.
Cum poți dona pentru un sfânt sau o scenă
Telefon: 0799887955
Email: [email protected]
Donează prin transfer bancar
Titular: Patriarhia Română
RO91RNCB0075004895030395 (RON)
RO64RNCB0075004895030396 (EUR)
Banca: BCR – Banca Comercială Română
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 533
Id: 73466
Data: May 3, 2021
Imagine:
Mai multe icoane de pe catapeteasma Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a Curții Domnești sunt expuse publicului în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie din Târgovişte. Expoziţia este deschisă până în data de 16 mai.
Expoziția cuprinde patru icoane .....
Data: May 3, 2021
„Îi mulțumim Domnului că în acest an am fost împreună cu credincioșii la sfânta biserică. Anul trecut am fost triști, dar în acest an bucuria noastră a fost deplină, căci împreună cu bunii noștri credincioșii am sărbătorit Învierea lui Hristos”, a
Data: May 3, 2021
S-au împlinit în data de 2 mai, 139 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu.
Pr. Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.
A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot pe seama parohiei .....
Data: May 3, 2021
Fotografii din Săptămâna Pătimirilor și de la Sărbătoarea Învierii Domnului în selectia noastră din Săptămâna în imagini.
„Prin Înviere, moartea își pierde din conținutul ei tragic și otrăvitor și devine trecere, adică Paște – căci cuvântul Paște înseamnă «trecere» – din viața aceasta în veșnicia prezenței noastre înaintea lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Teofan în Noaptea de .....
Data: May 3, 2021
Părintele Necula spune că Dumnezeu are mare răbdare cu noi şi îndeamnă să ne raportăm la El aşa cum este de fapt.
Întrebat de jurnaliştii de la Adevărul, în cadrul unui interviu, ce le-ar spune celor care L-au pierdut sau sunt supăraţi pe Dumnezeu, renumitul .....
Data: May 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Manastirea Camarzani - Sfanta Liturghie a Invierii I
Theodoros Vassilikos - Paraclisul Maicii Domnului - greaca
Corul Bisericii Ortodoxe Buna-Vestire, Brasov - Cantari duhovnicesti
Corul Manastirii Vatoped - Slujba Invierii
Corul Bisericii Sfantul Nectarie Iasi - Cantarile Sfintei Liturghii
Concertul traditional de colinde Rasaritul Cel de Sus (2012) Trinitas TV
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).