„În atitudinea Fiului risipitor se regăsește omul modern sau modernitatea, ca cea care crede că tot ceea ce este nou este neapărat și bun”, a spus PS Ignatie în cuvântul rostit duminică, după Sfânta Liturghie, la Parohia vasluiană Mireni-Chilieni.
Episcopul Hușilor a evidențiat diferența de atitudine între Tată și Fiu din Pilda Fiului risipitor.
„Parabola Întoarcerii Fiului risipitor este una dintre cele mai frumoase parabole, pentru că ne vorbește despre relația pe care o are Dumnezeu față de noi, păcătoșii – care Îl trădăm și risipim ceea ce El ne-a dat, cu atâta îmbelșugare”.
La prima vedere, dorința fiului de a-și primi partea din avere este îndeplinită într-un mod paradoxal, „acest tată îi împlinește dorința, fără preget și fără să îi ceară vreo socoteală fiului său”, a explicat ierarhul.
„Văzându-se cu partea de avere, fiul cel mic se gândește să își ia lumea-n cap, să se depărteze, să plece din căldura căminului familial, din dragostea de care se bucura”.
În continuare, Părintele Episcop a vorbit despre atitudinea de înstrăinare a Fiului risipitor, prin care el crede că va deveni liber.
În atitudinea Fiului risipitor se regăsește omul modern sau modernitatea, ca cea care crede că tot ceea ce este nou este neapărat și bun.
„Omul modern, omul recent crede că orice lucru nou pe care îl experimentează, are valoare doar în virtutea faptului că este nou”.
„Aceasta este imaginea omului modern, care se îndepărtează de tradiție, renegând trecutul și aruncându-se, fără niciun fel de analiză prealabilă și reflecție, în brațele a ceea ce poate să îl deformeze spiritual”.
În contrast cu atitudinea Fiului, tatăl nu numai că îi îndeplinește dorința, ci îl și primește cu brațele deschise înapoi.
„Nădejdea desprinsă din această parabolă este că Dumnezeu este atât de generos și bun, încât oricât de mult ne-am afunda în mocirla păcatului, El ne primește și ne așteaptă, în dragostea Sa dumnezeiască, cu brațele deschise. Ne primește în inima Sa, fără să ne spună ceva”.
„Cu cât omul se îndrepta cu mai multă ură împotriva Lui, cu atât El îl iubea mai mult”, a adăugat în încheiere ierarhul.
Foto credit: Episcopia Hușilor
Urmărește-ne pe Instagram: @basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 296
Id: 76286
Data: Feb 21, 2022
Imagine:
Preotul Petre Matei, Reprezentantul Patriarhiei Române în Cipru, a primit duminică, .....
Data: Feb 21, 2022
Adunarea generală anuală a Casei de Ajutor Reciproc (C.A.R.) a clericilor și salariaților bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a întrunit luni la Palatul Patriarhiei din Capitală.
La finalul şedinţei, participanţii au fost primiţi de Patriarhul Daniel în Sala .....
Data: Feb 21, 2022
Ziua Naţională Constantin Brâncuşi a fost marcată de Institutul Cultural Român (ICR) în mai multe zone ale lumii, prin diverse evenimente, cu participare fizică sau online. În Ungaria, sculptorul român a fost promovat într-un mod diferit.
Pe fațadele sediilor ICR .....
Data: Feb 21, 2022
La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea au fost pomeniți luni, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la .....
Data: Feb 21, 2022
În urmă cu 121 de ani, în ziua de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea Patriarhul Justinian Marina.
Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în perioada comunistă. În acest .....
Data: Feb 22, 2022
Consiliul Județean Hunedoara va restaura amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane. Valoarea lucrărilor va fi de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, a anunțat luni administratorul public al județului, .....
Data: Feb 22, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).