PS Paisie Sinaitul: Să invățăm de la Sf. Proroc Ilie să avem curajul mărturisirii

„Să invățăm de la Sf. Proroc Ilie să avem curajul mărturisirii, să avem entuziasm, să unim credința cu rugăciunea, dobandind astfel puterea de a vorbi despre Dumnezeu chiar și intr-un context ostil”, a indemnat sambătă Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.

Preasfinția Sa a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Sinaia 1, cu ocazia serbării hramului.

„Sfantul Proroc Ilie a trăit și a făcut lucruri minunate in secolul al 9-lea i. Hr., in timpul regelui iudeu Ahab, din Samaria. Sfantul Ilie a rămas in conștiința poporului evreu și apoi a creștinătății ca fiind un mare apărător al credinței intr-un singur Dumnezeu, Făcătorul cerului și al pămantului, așa cum mărturisim in Crez”, a evidențiat Episcopul vicar patriarhal.

Ierarhul a explicat că adevărata credință intr-un singur Dumnezeu a fost părăsită uneori de populații importante ale regatului iudeu din cauza familiei regale. Din grijă pentru poporul Său, Dumnezeu a trimis proroci care să ii intoarcă pe oameni la credința cea dreaptă, cum a fost și Sfantul Ilie.

„Regele Ahab a luat in căsătorie pe regina Izabela din Fenicia, deci dintr-o țară străină. Iar regina a adus la curtea regelui odată cu ea şi o altă religie, o religie politeistă, cu mai mulți zei păgani, dintre care principal era zeul Baal, dar și zeița Așera”.

Zeitățile au fost rapid acceptate de poporul iudeu și datorită preoților care le slujeau idolilor și promovau credința idolatră.

„Dumnezeu l-a trimis pe Prorocul Ilie Tesviteanul să mustre pe regele Ahab și să ii ceară să se intoarcă la credința strămoșească. Regele insă, fiind plin de patimi, și mai ales aflandu-se sub influența nefastă a soției sale păgane, regina Izabela, a refuzat să se intoarcă la credința străveche și a continuat inchinarea la idoli. Ca urmare, Sfantul Ilie a prorocit inaintea regelui idolatru Ahab că trei ani și șase luni nu va ploua ploaie și nici rouă nu va cădea pe pămant(3 Regi 17, 1)”, a subliniat Preasfinția Sa.

Trei ani și șase luni

In perioada secetei severei, „Sfantul Ilie a fost ocrotit de Dumnezeu in pustie, in valea Chedron, langă un parau mic, numit Cherit. Avea apă din acest parau, iar păsările cerului, corbii, din porunca lui Dumnezeu, ii aduceau in fiecare dimineață hrană: paine și carne. Atunci cand a secat paraul, Ilie a fost trimis de Dumnezeu la o văduvă din Sarepta Sidonului, in Fenicia, așadar, in țara păgană a reginei Izabela”, a spus PS Paisie Sinaitul.

Cat a stat in Sarepta Sidonului, Sfantul Ilie, văduva și fiul acesteia s-au hrănit din puțina făină și uleiu care nu s-au sfarșit niciodată: „puținul acela al văduvei rămanea constant, iar ei puteau manca pentru a trăi”.

La un moment dat, fiul văduvei s-a imbolnăvit și a murit, iar Sf. Ilie s-a rugat lui Dumnezeu să il invieze. „Și a ascultat Domnul glasul lui Ilie; l-a inviat pe copil pentru a arăta şi acolo, in țara aceea străină şi idolatră, că El este Dumnezeu cel adevărat. Aceasta este prima minune consemnată in Sfanta Scriptură despre invierea unui mort!”.

După cei trei ani și jumătate de secetă, Sfantul Ilie a mers din nou la regele Ahab. „Sf. Ilie știa că are doar o singură șansă de a intoarce poporul la credință. El cere să fie așezate două jertfelnice in fața neamului ales. Jertfelnicul său l-a făcut din douăsprezece pietre mari pe care așază jertfa lui, turnand multă apă pe deasupra, pe celălalt ii lasă pe preoții idolești să-și așeze jertfele lor. Le dă timp să se roage zeilor lor timp de o zi intreagă, dar nimic nu se intamplă. Idolii morți nu pot răspunde rugăciunilor”.

Preasfinția Sa a relatat apoi cum doar jertfelnicul Sf. Ilie s-a aprins in mod minunat, „iar Dumnezeu a iertat poporul prin rugăciunea Sfantului Ilie după ce au fost pedepsiți inchinătorii la idoli”.

Ce ar face Sf. Proroc Ilie astăzi?

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a intrebat retoric: „Ce ar face oare Sf. Proroc Ilie astăzi in mijlocul atator idolatrii din secolul nostru, in mijlocul atator slujitori ai multor ideologii răsărite din noaptea ateismului susţinut de comunism, dar şi de unele ideologii mai noi, care vor să ucidă credinţa strămoșilor noștri şi să ne inchinăm dumnezeilor străini, care ne spun că familia, tradiția şi credinţa noastră, moștenite de la strămoși, sunt depășite, demodate şi trebuie schimbate; care vor să ne reeduce copiii, să-L scoată pe Hristos din școală şi din suflete lor”.

Ierarhul consideră că Sfantul Ilie „ar spune răspicat, ca şi altădată iudeilor: Pană cand veți șchiopăta pe amandouă picioarele? Pană cand veţi alerga după dumnezei străini, nouă, celor care ne zicem că suntem urmași ai voievozilor trecuți in calendare: Constantin Vodă Brancoveanul Mucenicul, al Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare, al Sfantului Voievod Neagoe Basarab. Să nu ne lăsăm ademeniți de impostori şi de invățături sau ideologii care vor să ne piardă sufletele”.

„Să ne rugăm Sf. Ilie şi lui Dumnezeu să nu rătăcim de amandouă picioarele pe acest pămant. Să ne ajute să păstrăm şi să apărăm dreapta credinţă, pentru că atunci cand Ii suntem credincioși lui Dumnezeu, și Dumnezeu ne este credincios nouă”, a indemnat Preasfinția s-a la finalul predicii.

Preotul paroh Nicolae Daniel Coțoapă și Preotul Constantin Ciocoiu au primit Diploma omagială 2024 cu medalie din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Distincțiile au fost inmanate de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 60

Id: 81495

Data: Jul 21, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).