PS Timotei de hramul Catedralei Nationale: Sarbatoarea Inalțarii Domnului ne arata ca nu suntem legați de tarana

Hramul principal al Catedralei Naţionale, Înălţarea Domnului, a fost serbat joi la Paraclisul din proximitatea acesteia.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Binecuvântarea lui Hristos

La predică, ierarhul a vorbit despre binecuvântarea Mântuitorului Hristos asupra întregii Biserici.

„Ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie primim această binecuvântare sub forme și cuvinte diferite. Această binecuvântare pe care au primit-o Apostolii, au lăsat-o Bisericii întemeiate de Mântuitorul. Au dus-o până la marginile lumii, pentru că Mântuitorul le-a spus cu puțin timp înainte de înălțarea Lui că ei vor fi martorii Lui, ducând în locuri diferite cuvântul Evangheliei”.

„Învățăm din cuvintele Evangheliei de astăzi că Mântuitorul ne oferă întotdeauna binecuvântare, cum a oferit ucenicilor aflați lângă el pe Muntele Măslinilor”.

„Mărturisim acest lucru în cadrul Sfintei Liturghii, aducându‑ne aminte de această poruncă mântuitoare, de toate cele ce s-au făcut pentru noi, de cruce, de mormânt, de Învierea cea de-a treia zi, de Înălțarea la cer, de șederea cea de‑a dreapta și de slăvita Lui a doua iarăşi venire”, a spus Preasfinţia Sa.

Înălţarea Domnului

PS Timotei Prahoveanul a arătat care este mesajul central al sărbătorii.

„Înălțarea Domnului ne vorbește despre încheierea activității sau lucrării mântuitoare a Domnului Hristos, vreme de 33 de ani pe pământ, cât a viețuit împreună cu oamenii, și mai ales timpul predicării Evangheliei, trei ani și mai bine”.

„Sărbătoarea Înălţării Domnului este Sărbătoarea înălţării noastre dincolo de cele ale lumii de care suntem legaţi pe care le iubim mai mult decât lucrurile duhovniceşti – constatând adeseori acest lucru – şi ne îndeamnă pe toţi să privim la cer mai mult decât la ţărână, să privim mai mult către Dumnezeu, către slava care nu trece, decât către lucrurile şi bucuriile care trec, lucrurile pe care le întâlnim în lumea aceasta şi de care adeseori ne legăm atât de mult noi toţi”.

„Sărbătoarea Înălțării Domnului ne arată că noi nu rămânem aici pe pământ – nu suntem legați de ţărână –, ci noi suntem făcuți și din cer, suntem plămădiți din lut, dar și din suflare dumnezeiască, ceea ce arată aspirația noastră către Dumnezeu”.

Eroii, Catedrala şi Paraclisul

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat legătura dintre Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, Catedrala Naţională şi Paraclisul din vecinătate.

„Înălțarea Domnului este şi o sărbătoare deosebit de importantă pentru români pentru cei care au văzut în ultimii ani visul de un veac şi mai bine al unor ierarhi, regi şi români evlavioşi de a avea o biserică, o catedrală, un locaş de cult în care să fie slăvit Domnul cel înălţat întru slavă, şi în care să fie pomeniţi martirii, cei care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decursul istoriei sale”.

„Sărbătoarea Înălţării Domnului este Sărbătoarea Catedralei Naţionale şi a acestui locaş de cult care se află în apropierea ei, unde se înalţă rugăciuni şi unde s-a format o comunitate rugătoare şi lucrătoare a faptelor bune”.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aşezat în prestolul sfântului altar, în ajunul sfinţirii acesteia, numele multor eroi care s-au jertfit luptând pentru apărarea fruntaliilor ţării pentru apărarea şi demnitatea noastră”.

„Iar numele care nu se mai cunosc, care s-au pierdut poate în decursul timpului, sunt pomenite la fiecare Sfântă Liturghie, pentru că Biserica îi pomeneşte pe toţi cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în lagăre, în închisori”.

Ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos „să ne acopere cu mila Sa de acum şi până în veac, să ne binecuvinteze pe noi cei care participăm la Sfânta Liturghie, căutăm binecuvântarea Lui”.

O slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă a succedat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Naționale.

Hirotonie în Diacon

PS Timotei Prahoveanul l-a hirotonit în diacon, în timpul Sfintei Liturghii, pe teologul Mihai-Iulian Grobnicu.

Teologul este inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor şi a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Parcul Domeniilor”-Caşin, Paraclis Patriarhal, din Protoieria Sector 1 Capitală.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).