Hramul principal al Catedralei Naţionale, Înălţarea Domnului, a fost serbat joi la Paraclisul din proximitatea acesteia.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Binecuvântarea lui Hristos
La predică, ierarhul a vorbit despre binecuvântarea Mântuitorului Hristos asupra întregii Biserici.
„Ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie primim această binecuvântare sub forme și cuvinte diferite. Această binecuvântare pe care au primit-o Apostolii, au lăsat-o Bisericii întemeiate de Mântuitorul. Au dus-o până la marginile lumii, pentru că Mântuitorul le-a spus cu puțin timp înainte de înălțarea Lui că ei vor fi martorii Lui, ducând în locuri diferite cuvântul Evangheliei”.
„Învățăm din cuvintele Evangheliei de astăzi că Mântuitorul ne oferă întotdeauna binecuvântare, cum a oferit ucenicilor aflați lângă el pe Muntele Măslinilor”.
„Mărturisim acest lucru în cadrul Sfintei Liturghii, aducându‑ne aminte de această poruncă mântuitoare, de toate cele ce s-au făcut pentru noi, de cruce, de mormânt, de Învierea cea de-a treia zi, de Înălțarea la cer, de șederea cea de‑a dreapta și de slăvita Lui a doua iarăşi venire”, a spus Preasfinţia Sa.
Înălţarea Domnului
PS Timotei Prahoveanul a arătat care este mesajul central al sărbătorii.
„Înălțarea Domnului ne vorbește despre încheierea activității sau lucrării mântuitoare a Domnului Hristos, vreme de 33 de ani pe pământ, cât a viețuit împreună cu oamenii, și mai ales timpul predicării Evangheliei, trei ani și mai bine”.
„Sărbătoarea Înălţării Domnului este Sărbătoarea înălţării noastre dincolo de cele ale lumii de care suntem legaţi pe care le iubim mai mult decât lucrurile duhovniceşti – constatând adeseori acest lucru – şi ne îndeamnă pe toţi să privim la cer mai mult decât la ţărână, să privim mai mult către Dumnezeu, către slava care nu trece, decât către lucrurile şi bucuriile care trec, lucrurile pe care le întâlnim în lumea aceasta şi de care adeseori ne legăm atât de mult noi toţi”.
„Sărbătoarea Înălțării Domnului ne arată că noi nu rămânem aici pe pământ – nu suntem legați de ţărână –, ci noi suntem făcuți și din cer, suntem plămădiți din lut, dar și din suflare dumnezeiască, ceea ce arată aspirația noastră către Dumnezeu”.
Eroii, Catedrala şi Paraclisul
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat legătura dintre Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, Catedrala Naţională şi Paraclisul din vecinătate.
„Înălțarea Domnului este şi o sărbătoare deosebit de importantă pentru români pentru cei care au văzut în ultimii ani visul de un veac şi mai bine al unor ierarhi, regi şi români evlavioşi de a avea o biserică, o catedrală, un locaş de cult în care să fie slăvit Domnul cel înălţat întru slavă, şi în care să fie pomeniţi martirii, cei care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decursul istoriei sale”.
„Sărbătoarea Înălţării Domnului este Sărbătoarea Catedralei Naţionale şi a acestui locaş de cult care se află în apropierea ei, unde se înalţă rugăciuni şi unde s-a format o comunitate rugătoare şi lucrătoare a faptelor bune”.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aşezat în prestolul sfântului altar, în ajunul sfinţirii acesteia, numele multor eroi care s-au jertfit luptând pentru apărarea fruntaliilor ţării pentru apărarea şi demnitatea noastră”.
„Iar numele care nu se mai cunosc, care s-au pierdut poate în decursul timpului, sunt pomenite la fiecare Sfântă Liturghie, pentru că Biserica îi pomeneşte pe toţi cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în lagăre, în închisori”.
Ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos „să ne acopere cu mila Sa de acum şi până în veac, să ne binecuvinteze pe noi cei care participăm la Sfânta Liturghie, căutăm binecuvântarea Lui”.
O slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă a succedat Sfânta Liturghie.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Naționale.
Hirotonie în Diacon
PS Timotei Prahoveanul l-a hirotonit în diacon, în timpul Sfintei Liturghii, pe teologul Mihai-Iulian Grobnicu.
Teologul este inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor şi a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Parcul Domeniilor”-Caşin, Paraclis Patriarhal, din Protoieria Sector 1 Capitală.
Mai mulți ierarhi și clerici români de peste hotare, dar și din țară, vor fi invitați la conferințele preoțești ale Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentele vor avea loc online în perioada 14-16 iunie 2021 și sunt deschise publicului larg.
Tema conferințelor este .....
Data: Jun 10, 2021
Arhiereul vicar al Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, aniversează în 11 iunie 2021 împlinirea vârstei de 38 de ani.
Profil biografic
Ierarhul s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, județul Dolj. Între .....
Data: Jun 11, 2021
Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a împlinit vineri, 11 iunie 2021, vârsta de 46 de ani.
Ierarhul este originar din Republica Moldova, fiind născut în Comuna Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul .....
Data: Jun 11, 2021
Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat joi slujba de pomenire la Cimitirul de Onoare Românesc din Țiganca. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit piatra de .....
Data: Jun 11, 2021
În noaptea de 12 iunie 1941 a început primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, ocupate de Uniunea Sovietică. Românii au fost naționalitatea cu cei mai numeroși deportați în Siberia și Kazahstan: peste 70.000 de persoane.
La primul val, .....
Data: Jun 11, 2021
Departamentul de misiune pentru rromi al Arhiepiscopiei Râmnicului a împlinit 6 ani de activitate în 9 iunie 2021.
La iniţiativa Arhiepiscopului Varsanufie, a fost înfiinţat în 9 iunie 2015, iniţial sub numele de Biroul Eparhial de catehizare a rromilor, şi a devenit .....
Data: Jun 11, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Talpa Maicii Domnului - Pochaev - film ortodox rusesc tradus
Slujba Inmormantarii Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist - 03 August 2007
Manastirea Frasinei
Viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul
Biserica Filaret - Cutitul de argint (Documentar Trinitas TV)
Biserica Sfantul Spiridon Vechi (Bucuresti) (Documentar Trinitas TV 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).