PS Veniamin a oficiat parastasul eroilor de la Țiganca și a sfințit temelia chiliilor de la manastirea dedicata lor

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat joi slujba de pomenire la Cimitirul de Onoare Românesc din Țiganca. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit piatra de temelie de la corpul de chilii al viitoarei mănăstiri care se construiește în memoria lor.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie la Biserica din Țiganca și a continuat cu parastasul la cimitirul eroilor.

La ceremonii au participat Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, diplomați militari, angajați ai Ambasadei României, clerici și oameni de cultură.

„Mă bucur foarte mult că locul acesta a deveni loc de pelerinaj. Locul acesta nu a rămas uitat în istoria noastră contemporană”, a declarat ierarhul după comemorare.

„Idealul lor a fost să-și apere țara și neamul. Idealul nostru este să promovăm valorile în care au crezut ei atunci”, a adăugat episcopul, referindu-se la românii căzuți la datorie în această localitate.

„Să purtăm crucea ca și ei, pentru că Dumnezeu celor care poartă crucea cu demnitate le dăruiește har.”

Preasfințitul Părinte Veniamin a sfințit apoi piatra de temelie pentru corpul de chilii al Mănăstirii Eroilor „Înălțarea Domnului” de la Țiganca. Aceasta se construiește în vecinătatea cimitirului de onoare.

Donează pentru Mănăstirea Eroilor

Beneficiar: Mănăstirea Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului” din s. Stoianovca, r. Cantemir

Cont MDL (Cod IBAN) – MD16AG000000022514123505
SWIFT: AGRNMD2X712
B.C. Moldova-Agroindbank S.A., Cantemir

Cont RON (Cod IBAN) – MD59AG000000022514123507
SWIFT: AGRNMD2X
B.C. Moldova-Agroindbank S.A., Chişinău


Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca este situat la aproximativ 4 kilometri de granița Prutului. Are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi. Pe nouă din cele 11 plăci de marmură neagră sunt înscrise numele celor 830 de eroi români identificați din cei 1.020 îngropați aici.

Cimitirul a fost restaurat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție a statului român, și reinaugurat în 2006, în prezența Regelui Mihai I al României.

Lupta pentru Capul de Pod de la Țiganca, începută la 22 iunie 1941 și încheiată la 26 iulie 1941, este considerată de istorici drept una dintre cele mai sângeroase date de români pentru reîntregirea țării. Românii au luptat eroic cu ocupanții sovietici, bilanțul bătăliei fiind de 4.271 de morți, 12.326 de răniți și 6.168 de dispăruți.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).