Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu la Catedra Patriarhală. El a vorbit despre patriotismul poetului și despre activitatea lui de promovare a unității românilor din provinciile românești istorice și din afara granițelor.
„Mihai Eminescu reprezintă tot ce are frumos, ce are sublim cultura românească”, a spus ierarhul. „Viața grea a poetului s-a aflat întotdeauna sub Acoperământul Maicii Domnului, în a cărei biserică a și fost botezat”, a adăugat el.
Ierarhul a menționat că poetul provenea dintr-o familie profund credincioasă, care a dat monahi și ctitori de biserici: trei dintre surorile mamei erau maici la Mănăstirea Agafton, iar unchiul lui, Arhimandritul Ioachim Jurașcu, era administratorul Seminarului de la Socola.
Legătura strânsă dintre Eminescu și Biserica din Transilvania a fost evidențiată în scrierile Părintelui Profesor Mircea Păcuraru. Tot un cleric transilvan, viitorul patriarh Miron Cristea, a scris și prima teză de doctorat dedicată poetului, a precizat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Poetul a călătorit în copilărie pe bază de pașaport ca să studieze la Cernăuți, a remarcat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. „Tot cu un pașaport, obținut prin consulatul de la Iași, Eminescu urma să călătorească peste ani în Transilvania”, a adăugat el.
În acest context, ierarhul a evocat implicarea poetului în crearea unui spirit de unitate al românilor din toate provinciile istorice locuite de români.
„La Mănăstirea Putna, împreună cu Ciprian Porumbescu, cu Slavici și cu alți tineri inimoși și patrioți, au făcut o preafrumoasă serbare, o preafrumoasă cinstire a Domnului Moldovei, Sfântul Ștefan. Și Eminescu, ca și prietenii săi prezenți acolo, în urma sărbătoririi care a avut loc la Putna, aveau să exclame împreună cu Ciprian Porumbescu: «Am cântat astăzi Daciei întregi!»”
„Eminescu a și scris foarte mult despre locurile românești aflate atunci sub jurisdicție străină”, a continuat părintele episcop vicar: 50 de articole dedicate Transilvaniei și aproximativ 15 dedicate Basarabiei și Bucovinei.
Totodată, a spus el, „Eminescu a fost un cunoscut apărător al drepturilor românilor aflați mai departe de granițele țării. La Viena și Berlin organiza permanent întâlniri ale tinerilor români. Astfel, s-a aflat în slujba românilor aflați departe de locurile în care s-au născut.”
„Așadar, în acest an, în care ne gândim la cei care au slujit țara dincolo de hotarele ei, îl includem și pe Eminescu în anii studiilor, dar și mai apoi, la vremea maturității sale creatoare, când, prin numeroasele scrieri, a dovedit dragoste față de provinciile românești și față de românii de pretutindeni”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Foto credit: Daniel Cazan
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 229
Id: 72463
Data: Jan 15, 2021
Imagine:
Părintele Mircea Păcurariu, renumit profesor şi academician, a fost condus pe ultimul drum, vineri, 15 ianuarie 2021. El a trecut la Domnul în urmă cu două zile, .....
Data: Jan 15, 2021
Episcopul Antonie de Bălţi a vorbit joi în biserica „Sfinţii Arhangheli” din satul Lipnic, Republica Moldova, despre valoarea timpului petrecut cu Dumnezeu.
„Timpul vieţii noastre este darul lui Dumnezeu. Rostul timpului .....
Data: Jan 16, 2021
Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat vineri la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la naşterea sa şi de Ziua Culturii Naţionale.
În biserica voievodală a fost oficiată de la ora 13:00 o slujbă de pomenire de clericii aşezământului monastic, urmată de .....
Data: Jan 16, 2021
Episcopul Visarion s-a rugat şi a oferit daruri, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, persoanelor private de libertate care îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea.
În ziua „Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru”, Episcopul Tulcii a oficiat .....
Data: Jan 16, 2021
„Eminescu, națiunea și cultura, contestate vehement de aceia care nu înțeleg nimic din devenirea universală, ne-au dat nouă, românilor, rațiunea de a fi în Epoca Modernă și ne-au dat și încrederea de a pregăti viitorul”, a afirmat vineri Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei .....
Data: Jan 16, 2021
„Prin educație spre vocație”, cel mai nou proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, a fost lansat joi.
Proiectul are ca scop .....
Data: Jan 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Predica la pomenirea Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan (Pr. Prof. Constantin Coman, 30 ianuarie 2013)
Predica la Duminica a XXXII-a dupa Rusalii (a lui Zaheu) (Pr. Prof. Constantin Coman, 3 februarie 2013)
Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul (IPS Pimen, 14 aprilie 2013)
Predica la praznicul Adormirii Maicii Domnului (IPS Pimen, 15 august 2012)
Predica la praznicul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (Arhim. Melchisedec, 29 august 2011)
Predica a Parintelui Cleopa la pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).