De sărbătoarea Sfântului Cuvios Gheorghe, cel care a condus vreme de 25 de ani Mănăstirea Cernica, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a instalat pe noul stareț al așezământului monahal.
Instalarea a avut loc la finalul Sfintei Liturghii. Preasfinția Sa l-a îndemnat cu acest prilej pe noul conducător al obștii monahale, protosinghelul Vasile, să fie un călugăr râvnitor, să iubească slujbele Bisericii și privegherile așa cum le-a iubit Sfântul Stareț Gheorghe.
Sfântul Cuvios Gheorghe, starețul Mănăstirilor Cernica și Căldărușani, a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2005.
Despre acest cuvios, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus în cadrul omiliei rostite la Sfânta Liturghie, că a rămas în istoria mănăstirii drept un „tezaur spiritual de mare preț” datorită reorganizării vieții monahale de la Cernica.
„A avut o viață plină de nevoințe, a cunoscut stareți mari și a fost la rândul lui foarte ascultător. De aceea, starețul Gheorghe a fost mai întâi un monah râvnitor care a făcut ani mulți ascultare în Muntele Athos și la mănăstirile cunoscute din Moldova ca Dragomirna, Secu și Neamț”, a subliniat ierarhul.
A fost închinoviat la Mănăstirea Vatoped unde a luat contact cu Sfântul Paisie Velicicovschi.
Împreună cu acesta, în 1762 a venit împreună cu ucenicii săi în Moldova, stabilindu-se la Mănăstirea Dragomirna.
Odată cu instaurarea regimului austriac, 1775, Sfântul Paisie împreună cu un număr de monahi s-a mutat la Mănăstirea Secu, preluând mai apoi și conducerea lavrei Neamțului.
Vreme de doi ani și jumătate, până spre sfârșitul anul 1777, Sfântul Cuvios Gheorghe a fost ucenicul apropiat al starețului Paisie.
Până în 1781 s-a dus iar în Sfântul Munte. La întoarcere Mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești l-a numit stareț la Cernica.
Stareț la Mănăstirea Cernica timp de 25 de ani
După o lucrare plină de râvnă, de jertfă și de reguli aspre monahale, starețul Gheorghe a reușit ca în cei 25 de ani de stăreție să adune acolo mai mulți frați, spus marți Preasfinția Sa.
Sfântul Gheorghe a avut principii clare cerându-le călugărilor săi ascultare desăvârșită. Obștea pe care o conducea era plină de râvnă, iar călugării formați de el n-au ieșit niciodată din Mănăstire.
Pe lângă ascultarea desăvârșită, starețul dorea ca monahii din Mănăstire să se spovedească de trei ori pe săptămână.
De asemenea cerea ca toți monahii să fugă de mândrie iar duhovnicul mănăstirii să fie unul priceput și blând.
Fiind un mare iubitor al slujbelor bisericești, ierarhul a menționat că Sfântul Cuvios Gheorghe a rânduit privegheri importante la marile sărbători.
„Erau trei privegheri de toată noaptea care erau oficiate la 1 septembrie, la 1 martie și de pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul așezământului monahal”.
„Erau apoi privegheri de opt ore, 12 pe an, închinate sărbătorilor împărătești și altele de șapte ore care erau închinate Maicii Domnului. Mai erau cel puțin 40 de privegheri peste an, de șase ore, la sărbătorile sfinților cu Cruce Roșie”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea i-a încredințat conducerea Mănăstirii Căldărușani, de aceea a rămas înscris în calendar ca „Sfântul Cuvios Gheorghe, starețul Mănăstirilor Cernica și Căldărușani” cu data de pomenire în 3 decembrie.
Episcopul Macarie al Europei de Nord a lansat un nou apel la rugăciune pentru situația gravă în care se află medicul român Camelia Smicală și cei doi copii ai ei aflați în custodia statului .....
Data: Dec 3, 2019
Stavrofora Irina Pîntescu, prima stareță a Mănăstirii Voroneț de după 1989, a fost distinsă marți cu o diplomă de excelență oferită din partea Prefecturii Suceava.
Ceremonia a avut loc în ședința Colegiului Prefectural, informează
Data: Dec 3, 2019
Basilica Travel te invită să petreci sărbătoarea Sfintei Filofteia la Curtea de Argeș într-un pelerinaj de o zi numai bun pentru acest final de săptămână, cu plecare din București.
Dacă ai ratat pelerinajul de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, la care Sfânta Filofteia .....
Data: Dec 3, 2019
Cea mai vârstnică persoană dintr-un sat situat pe raza județului Alba a împlinit de Ziua Națională a României 100 de ani, informează
Data: Dec 3, 2019
Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din Protopopiatul Iaşi II organizează în perioada 2 – 19 decembrie 2019 o campanie de colectare donaţii, sub orice formă, pentru beneficiarii aşezământului .....
Data: Dec 3, 2019
Preasfinţitul Părinte Timotei a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica „Buna Vestire” din Nazaret, informează .....
Data: Dec 3, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).