PS Timotei Prahoveanul, indemn la noblețe. Personajele de urmat din cele 12 Evanghelii

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a indicat personajele de urmat din cele 12 Evanghelii citite la Denia de Joi seară și a îndemnat la imitarea nobleții Mântuitorului.

Preasfinția Sa a spus că Biserica trebuie să răspundă tuturor cu aceleași cuvinte pe care le-a rostit Mântuitorul îndurerat pe Cruce: „Doamne iartă-le acestora că nu știu ce fac”.

„Să ne rugăm ca pe cei care găsesc doar cuvinte de ocară îndreptate către Mântuitorul să primească iertarea și bunătatea lui, așa cum tâlharul altădată a primit acest mare dar al iertării și al așezării în Împărăția lui Dumnezeu”, a recomandat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În predica rostită joi, 16 aprilie, PS Timotei Prahoveanul a făcut o trecere în revistă a personajelor prezentate în cele 12 texte evanghelice inistând asupra celor demne de urmat.

Tâlharul care „a furat” Împărăția Cerurilor

Unul dintre acestea a fost tâlharul mărturisitor care „a furat” până și Împărăția Cerurilor după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

El a remarcat bunătatea covârșitoare a Mântuitorului, specifică oamenilor nobili, pentru că un răufăcător nu s-ar ruga pentru cineva care-l răstignește, nimeni nu s-ar ruga ca să fie iertate păcatele răufăcătorului lui.

„Atunci tâlharul a descoperit că Acesta era un Om special și a spus ‹Pomenește-mă Doamne întru Împărăția Ta!›”, a evocat părintele episcop vicar.

„Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că tâlharul, după ce a făcut atâtea rele, a furat atât de mult și a nedreptățit pe alții avea să fure și Împărăția, adică să devină primul cetățean sau locuitor al unei veșnice și netrecătoare împărății”.

PS Timotei Prahoveanul a semnalat că Sfântul Ioan Gură de Aur ne mai spune că noi atunci când suntem ocărâți sau loviți ne comportăm asemenea fiarelor, iar Hristos suferea din iubire față de noi și a răbdat până la capăt.

„De aceea unul dintre cei doi tâlhari avea să-l mărturisească Împărat și dorea să fie împreună cu El în Împărăția lui”.

Tâlharul a recunoscut că Acesta avea ținută și atitudine de Împărat pentru că numai Împărații arată astfel de semne față de supușii lor, adică iubire chiar și față de cei care nu merită, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Dintre personajele de urmat prezentate la Denia din Joia Mare, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul i-a menționat pe membrii Sinedriului care au cerut trupul lui Iisus, pe Iosif din Arimateea, Pilat din Pont și soția lui, pe Claudia și pe sutașul Longhin.

Dintre personajele negative, ierarhul l-a amintit pe Iuda care a devenit din ucenic vânzător și l-a dat pe Împăratul Hristos cu un preț mic cerut pentru un sclav din piețele Imperiului Roman de atunci.

Ierarhul a mai vorbit despre singurătatea Mântuitorului care a fost părăsit și de ucenicii apropiați precum Petru care s-a lepădat de trei ori de El sau chiar de Ioan care pentru un moment a stat departe.

Ziua și ora răstignirii

Între altele, Părintele episcop vicar a menționat că paradoxal, Hristos a fost răstignit de oameni în a șasea zi a săptămânii – ziua creării omului (o zi de vineri, 13 Nisan, anul 30). La fel, a precizat că răstignirea a avut loc în ceasul al șaselea, același ceas în care Adam ar fi gustat din fructul oprit.

Răstignirea a avut loc într-o grădină, ca să ne aducă aminte de căderea protopărintelui nostru în grădina Edenului.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 272

Id: 69890

Data: Apr 16, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).