Timp de trei zile, sute de bucureșteni, și nu numai, au mers în pelerinaj la Mănăstirea Radu-Vodă pentru a cinsti moaștele Sfântului Nectarie, dar și pe cele ale Sfântului Efrem cel Nou. Punctul central al sărbătorii a fost liturghia de hram oficiată luni, 09 noiembrie, de PS Timotei Prahoveanul.
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Nectarie de Eghina.
La predică, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a numit pe Sfântul Nectarie „ierarhul călător și pribeag” care a avut mult de suferit de pe urma invidiei și calomniei celor pe care-i considera prieteni. Episcopul vicar a enumerat mai multe vindecări minunate săvârșite de sfântul taumaturg (făcător de minuni), dar a vorbit și despre frăția pe care acesta a înființat-o în Grecia și care ulterior a dat naștere unei obști monahale de maici.
PS Timotei a semnalat că sfântul este foarte iubit de greci, dar nu numai.
„În insula Eghina, unde sunt doar câteva mii de oameni, s-a zidit în ultima perioadă una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe ale lumii. O insulă cu câțiva oameni, bineînțeles, ajutați de credincioși din toată lumea, au reușit să ridice o preafrumoasă catedrală. De ce oare noi am fi împotriva sfinților? De ce oare ne place să fim mereu contestatari? De ce oare nu avem decât cuvinte pline de venin? De ce oare atât de mult s-a schimbat inima noastră. Pentru că noi nu mai privim către Dumnezeu și către sfinții bineplăcuți ai Lui”.
„Sfântul Nectarie ne îndeamnă pe toți deopotrivă, pe cei care nu-l cinstesc, dar și pe cei care vin și-i cer ajutorul să-și pună nădejdea în Dumnezeu pentru că singura și adevărata prietenie este prietenia cu el. Ne învață din experiența vieții lui că oamenii, chiar și atunci când îți zâmbesc își pot schimba atitudinea. Și dacă astăzi cineva ți-e prieten, mâine s-ar putea să te alunge, să te facă călător și să uite de iubirea cea dintâi. Nu la fel însă se comportă Dumnezeu și sfinții bineplăcuți Lui”.
Numele Sf. Nectarie la tot mai mulți copii
Cinstirea Sfântului Nectarie, canonizat în 1961, este tot mai mare și la români, a semnalat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Sunt bucuros să întâlnesc tot mai mulți copii – i-am descoperit pe unii dintre ei la Sfânta Împărtășanie – cu numele de ‹Nectarie› sau ‹Nectaria›. În general este un nume călugăresc, pe care îl iau monahii, așa cum este și starețul acestei sfinte mănăstiri”.
„Am observat că în ultima vreme se întâlnesc foarte mulți copii cu acest nume. De ce? Pentru că mulți dintre părinții lor nu au putut să aibă copii, dar s-au rugat Sfântului Nectarie și el i-a ajutat”.
„Îl rugăm și noi să ne ajute. Să fie rugător înaintea lui Dumnezeu și ocrotitor al nostru al tuturor”, a spus ierarhul.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 228
Id: 71830
Data: Nov 9, 2020
Imagine:
Un început de noiembrie plin de imagini din lumea Ortodoxă. Chipuri de copii, batrâni sau peisaje de toamnă în selecția noastră Săptămâna în imagini.
Data: Nov 9, 2020
Episcopia Europei de Nord va difuza în perioada 16-23 noiembrie o serie de 8 conferinţe online care vor fi susţinute de personalități ale Bisericii .....
Data: Nov 10, 2020
Preotul Gheorghe Ispas, consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit luni sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Ilfov.
Preotul a oficiat slujba de sfințire la invitația Prof. Vasile Bogus, .....
Data: Nov 10, 2020
În fiecare an în data de 10 noiembrie este celebrată la Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (World Science Day for Peace and Development).
Ziua a fost instituită în noiembrie 2001, în cadrul celei de a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a .....
Data: Nov 10, 2020
În urmă cu 512 ani apărea, la Mănăstirea Dealu, primul liturghier ortodox şi prima tipăritură din Ţările Române. Acest lucru a fost posibil datorită monahului Macarie, susţinut în eforturile sale de domnitorul Radu cel Mare.
Într-un
Data: Nov 10, 2020
Arhiepiscopul Irineu a vorbit luni la hramul Mănăstirii „Sfântul Nectarie” de la Ponor despre obţinerea „pașaportul pentru eternitate”.
„Viața .....
Data: Nov 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).