PS Varlaam explica de ce Schimbarea la Fața nu este serbata in mod cronologic, cu puțin inainte de Paști

Schimbarea la Față a fost o încurajare pentru Apostolii care aveau să asiste la răstignirea Mântuitorului, o adeverire a dumnezeirii Sale pentru ca ucenicii să nu se deznădăjduiască, a menționat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul joi, la Sfânta Liturghie.

„În mod cronologic, Schimbarea la Față ar trebui sărbătorită cu două-trei săptămâni înainte de Paști. Dar Sfinții Părinți au stabilit ca această prăznuire să se facă la sfârșitul anului bisericesc”, a precizat ierarhul la slujba oficiată în curtea Catedralei Patriarhale.

Schimbarea la Față se referă și la sfârșitul istoriei

PS Varlaam a oferit și explicația: sărbătoarea face referire la slava Învierii lui Hristos, dar și la slava cu care va veni Mântuitorul să judece vii și morții, la sfârșitul istoriei.

„Luna august este ultima lună a anului bisericesc. Deci, pentru a sublinia că Schimbarea la Față se referă și la cele ce se vor întâmpla la sfârșitul lumii, la a doua venire întru slavă a lui Hristos, a fost stabilită sărbătorirea acestei minuni la sfârșitul anului bisericesc, în ultima lună”.

„Iar ca zi, a fost stabilită ziua a șasea, pentru că în ziua a șasea a fost creat întâiul om, Adam”, a continuat Preasfinția Sa.

„Adam, dacă ar fi ascultat de porunca lui Dumnezeu și nu ar fi căzut sub osândă, folosind darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu Ziditorul – chipul lui Dumnezeu, adică buchetul de virtuți: înțelepciunea, libertatea, rațiunea… ar fi ajuns la asemănare cu Dumnezeu. Adam cel dintâi ar fi strălucit ca soarele așa cum a strălucit pe Tabor Cel de-al doilea Adam, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a explicat PS Varlaam Ploieșteanul.

”Pe Acesta să-L ascultați!

Episcopul vicar patriarhal a semnalat că Cel de-al doilea Adam, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a venit în lume ca să surpe zidul dintre noi și Dumnezeu și să ne facă iarăși fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției cerurilor. De aceea, Norul care i-a umbrit pe ucenici ne poruncește nouă: ‹Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultați!›.

„Să-l ascultăm! Nu așa cum a făcut Adam cel dintâi, neascultătorul”, a îndemnat ierarhul.

„Ca prin ascultare, rugăciune și smerenie să ne învrednicim și noi ca să primim această slavă a Învierii și a împărăției netrecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos”, a adăugat el.

În acest context, Preasfințitul Părinte Varlaam a făcut referire și la îndemnul Maicii Domnului de a-L asculta pe Mântuitorul, la nunta din Cana: „Să faceți tot ceea ce vă va spune El!”.

„Împreună cu cei trei apostoli, încredințându-ne și noi de dumnezeirea Mântuitorului Hristos, care a strălucit ca soarele pe Muntele Taborului, să ne străduim ca în viața noastră să împlinim porunca cerului pe care au ascultat-o cei trei apostoli pe Tabor și noi astăzi prin Sfânta Evanghelie: ‹Acesta este Fiul Meu cel iubit. Pe Acesta să-L ascultați!›”.

„Și să ascultăm și glasul Preaiubitei Sale Maici, ocrotitoarea Bisericii, care ne îndeamnă să facem tot ceea ce ne poruncește El”, a spus la final ierarhul.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 281

Id: 70929

Data: Aug 6, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).